IS selvitti: Tässä ovat vaalien ykkösaiheet – kokenut tutkija yllättyi vihreitä ja perussuomalaisia hyödyttävästä tuloksesta täysin - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS selvitti: Tässä ovat vaalien ykkösaiheet – kokenut tutkija yllättyi vihreitä ja perussuomalaisia hyödyttävästä tuloksesta täysin

Alkuvuoden puhutuimmat aiheet – vanhustenhoito ja maahanmuutto – ovat äänestäjien listalla vasta sijalla 4 ja 5.

4.4.2019 7:03

Hoivavaalit? Koulutusvaalit? Dieselvaalit? Ilmastovaalit? Sotevaalit? Maahanmuuttovaalit?

– Iso pyörä on pyörähtänyt, ja ilmasto on noussut perinteisten kärkiteemojen ohi. Olin yllättynyt, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen totesi.

Taloustutkimus kysyi IS:n pyynnöstä äänestäjiltä, mikä on eduskuntavaalien tärkein aihe.

Ilmasto on tämän vaalien ykkösaihe – 15 prosenttia vastaajista nosti ilmastokysymyksen vaalien kärkiteemaksi.

– Vihreät ja perussuomalaiset hyötyvät ilmastovaaleista, kumpikin eri syistä. Toinen ratsastaa sillä pelolla, että ilmastonmuutos tulee. Toinen ratsastaa sillä pelolla, että ilmastonmuutoksen varjolla ilmastohumppa vie meiltä autot teiltä ja teollisuustyöpaikat, Rahkonen pelkisti.

Kyselyssä toiseksi ja kolmanneksi tärkeimmäksi aiheiksi nousivat perinteiset sote (11%) ja talouskysymykset (10%).

Tämän vuoden puhutuimmat aiheet ovat olleet Oulun tapahtumat ja vanhustenhoidon tila, mutta vanhustenhoito (9%) ja maahanmuuttokysymykset (8%) eivät yltäneet eduskuntavaalien kärkiteemojen mitalisijoille.

– Jännä juttu. Kyllä vanhustenhoito tärkeimpien vaaliteemojen joukossa on, ja maahanmuutto on noussut tärkeäksi aiheeksi, aiemmin ei ole, Rahkonen kertoi.

Kuumaksi puheenaiheeksi on noussut milloin myös yksityisautoilu, koulutusleikkaukset, aktiivimalli tai tuloerojen kasvu, mutta kaikkein terävimmiksi vaaliaiheiksi yksittäisistä puheenaiheista ei ole.

Rahkonen huomauttaa, että kaikki listalla olevat aihepiirit ovat vaalien kärkiteemoja.

– Täytyy muistaa, että tämä on spontaani lista. Mitä tahansa tähän on noussut, kyllä ne ovat painavia aiheita, koska kysymys oli avoin ja ihmiset ovat ne itse tärkeimmäksi aiheeksi nimenneet.

– Kaikki näistä ovat tärkeitä vaaliteemoja, mutta jotkut aiheet ovat vielä erityisen isoja. Sellaiset teemat, jotka eivät ole tähän nousseet, eivät ehkä ole tärkeitä vaaliaiheita, Rahkonen totesi.

Vaalikeskustelussa huomiota on herättänyt esimerkiksi se, että ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ei ole juuri keskusteltu.

Vaikka kaikki myöntävät ulkopoliittisen keskustelun tärkeyden, vain prosentti vastaajista piti turvallisuutta ja maanpuolustusta vaalien tärkeimpänä aiheena.

– Taitaa presidentti Sauli Niinistön toivomus kaikua kuuroille korville, että pitäisi puhua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Se ei näytä sytyttävän kerta kaikkiaan, Rahkonen totesi.

Vaalien ykkösteema, ilmasto, on nuorille todella tärkeä verrattuna vanhempiin äänestäjiin.

Naiset ovat ilmastokysymyksestä paljon kiinnostuneimpia kuin miehet.

Ja vanhan tavan mukaan naisia kiinnostaa edelleen enemmän sosiaalipoliittiset asiat ja miehiä talouskysymykset.

Mitä eri puolueiden äänestäjät pitävät sitten eduskuntavaalien tärkeimpänä aiheena?

Sdp:n kannattajille ykkösaiheet ovat sote, vanhustenhoito ja talous.

Kokoomuksen äänestäjien kärkiteemat ovat talous, ilmasto ja vanhustenhoito.

– Sdp:llä on iäkkäät kannattajat, ja olisi kumma, jos vanhusasia ja sotepalvelut eivät demareilla nousisi ykköseksi. Ei sekään ole yllättävää, että kokoomuksella talous on tärkeää.

– Demareilla kakun jakaminen, ja kokoomukselle kakun kasvattaminen on tärkeää. On jännää, että vaalien ykkösteema, ilmasto, on kokoomukselle tärkeämpää kuin vasemmiston Sdp:lle, Taloustutkimuksen Juho Rahkonen totesi.

Keskustan äänestäjillä ei ole selvää ykkösteemaa, vaan keskustalaisten näkemykset tärkeimmästä aiheesta hajautuvat kaikkein tasaisimmin.

– Se voi olla puolueelle etu tai haitta. Juha Sipilä voi miettiä, että mistä me nyt oikein puhuttaisiin, kun kannattajilla ei mikään aihe nouse ylitse muiden. Aluepolitiikkaan keskustalla on lähes yksinoikeus, Rahkonen sanoi.

Keskustan äänestäjille aluepolitiikka oli toiseksi tärkein vaaliteema (12%), kun muiden puolueiden kannattajille se oli vain aihe muiden joukossa (1–2%).

Perussuomalaiset on todella poikkeava kannattajakunnaltaan. Yksi aihe sai ylivoimaisesti korkeimmat lukemat (43%) vaalien tärkeimpänä asiana.

– Kannattajaprofiilin mukaan katsottuna perussuomalaiset on lähestulkoon yhden asian liike. Maahanmuutto hallitsee täysin perussuomalaisten kannattajien ajatusmaailmaa, eli mistä heidän mielestään tulisi vaaleissa puhua. Muiden puolueiden kannattajille maahanmuutto on vähän tärkeä asia, Rahkonen kertoi.

Jos perussuomalaisten äänestäjistä liki puolet piti maahanmuuttoa ykkösasiana, pudotus seuraavaksi tärkeisiin aiheisiin – talouteen (9%) sekä ilmastoon ja vanhustenhoitoon (5%) – on huima.

Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajilla on keskenään liki samanlainen profiili.

Niiden kannattajat pitävät ilmastoa ykköskysymyksenä ja sotea kolmoskysymyksenä. Kakkosaiheeksi vihreät nostivat ympäristökysymykset, vasemmistoliittolaiset talousasiat.

– Ihmettelen, että vihreillä koulutus ei ole noussut tuon isompaan. Se on kumma juttu, koska vihreät ovat sillä Ville Niinistön puheenjohtajakaudella sillä vahvasti profiloituneet, Rahkonen näki.

Kolmen pienimmän puolueen kannattajaprofiileissa otanta on sen verran pieni, että mitään suuria johtopäätöksiä niistä ei voi tehdä.

Rkp:n kannattajille tärkeintä oli muu, eli kysymys ruotsin kielestä ja kulttuurista.

Kd:n tulos on vain suuntaa antava.

Sinisten kannattajia oli kyselyssä niin vähän, että sen kannattajien ykkösasioista on mahdoton sanoa mitään.

Näin tutkimus tehtiin

Taloustutkimus kysyi, mikä on vaalien tärkein aihe.

Vastaajille esitettiin avoin kysymys: ”Mitkä ovat mielestänne tärkeimpiä asioita, joista eduskuntavaalissa puhutaan”. Vastaajat kertoivat tärkeimmän ja toiseksi tärkeimmän asiansa.

Taloustutkimus luokitteli vastaukset eri teemoihin.

Tutkimukseen vastasi 1 001 ihmistä, tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina 18.–26. maaliskuuta.

Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?