IS:n vaalitentti: Sari Essayah arvioi Fatimaa ja ”Isis-vaimo” Sannaa suorin sanoin – ”Ei pidä ajatella, että puolisot ovat jotenkin viattomia” - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS:n vaalitentti: Sari Essayah arvioi Fatimaa ja ”Isis-vaimo” Sannaa suorin sanoin – ”Ei pidä ajatella, että puolisot ovat jotenkin viattomia”

Sari Essayahin mukaan Fatiman ja Sannan tapaukset osoittavat, että he ovat tieten tahtoen lähteneet tukemaan terroristijärjestö Isisin toimintaa.

2.4.2019 14:25

Kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah aloitti aamulla ISTV:n suorat Vaaligrillit. Lähetyksen jälkeen esitetyissä jatkokysymyksissä Essayah otti varsin suorasanaisesti kantaa IS:n selvityksen mukaan radikaalia islamintulkintaa harjoittavan verkoston johtohahmoihin kuuluvan Fatiman ja suomalaisen ”Isis-vaimon” Sannan toimintaan. Fatimasta tuli IS:n selvityksen mukaan vuonna 2013 myös Sannan miehen vaimo.

– Fatiman ja Sannan tapaukset osoittavat, että taustalla on ihan kantasuomalainen radikalisoitunut henkilö. Toisaalta on myös niin, ettei ei pidä ajatella, että nämä puolisot olisivat jotenkin viattomia. He ovat tieten tahtoen lähteneet alueelle tukemaan terroristijärjestön siellä harjoittamaa toimintaa.

Suomi ja muut Pohjoismaat tukevat ajatusta, että Isisin riveihin lähteneiden toimet selvitettäisiin ja myös tuomiot annettaisiin taistelualueelle perustettavassa kansainvälisessä oikeusistuimessa. Essayah kannattaa ajatusta. Hän muistuttaa, että Suomen lainsäädäntö mahdollistaa nyt terrorismirikoksiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta toisen kansalaisuuden viemisen.

– Mutta se ei esimerkiksi tässä tilanteessa auta, jos henkilöllä on yksi kansalaisuus. Sen takia rikostuomioistuimen aikaansaaminen paikan päälle ja näiden asioiden käsittely siellä, olisi nyt tärkeää. Myös siksi, etteivät nämä henkilöt palaa ja radikalisoi vielä muita ja ovat varmasti myös vaara, kun he palaavat yhteiskuntiin.

Isis-vaimo Sanna on parhaillaan Al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa neljän lapsensa kanssa. Hän vetosi hiljattain National Geographicin haastattelussa äitiinsä. Sanna halusi tämä ottavan yhteyttä Punaiseen Ristiin ja Suomen hallitukseen, jotta hän pääsisi lapsineen pahamaineiselta leiriltä takaisin Suomeen.

– Nyt kadun, että tulin tänne, koska tämä ei todella ole mukavaa. En halua enää tätä, mutten voi muuttaa historiaa, Sanna sanoi.

Essayahin mukaan Suomesta Syyriaan joutuneita lapsia on tuettava ja heidän tulevaisuutensa turvattava, esimerkiksi lastensuojelutoimenpiteiden tai tarvittaessa pakkohuostaanottojen keinoin.

Sannan kohdalla Essayahin kanta on kuitenkin selvä. Hänestä Sannan kaltaisten ihmisten on pitänyt tietää, minne he ovat lähteneet.

– Näistä (Isis-vaimoista) on ehkä pyritty antamaan vähän viaton kuva. Toki voi olla, että jossakin kulttuuripiirissä vaimolla ei välttämättä ole paljon sanomista siihen, lähdetäänkö miehen mukana jonnekin vai eikö. Mutta näkisin, että, ne jotka ovat sinne matkustaneet ja lähteneet tukemaan tätä toimintaa, niin kyllä heillä on pitänyt olla ymmärrys siitä, että on kyse terroristisesta toiminnasta ja olemalla siellä ja tekemällä siellä erilaisia avustavia tehtäviä he samalla tukevat terrorismia.

Essayahista tuntuukin hurjalta ja väärältä, että aikuiset ihmiset ovat tieten tahtoen vieneet lapsiaan Isisin alueelle.

Sari Essayahin Vaaligrillissä taitettiin peistä muiden muassa työllisyydestä, translain muuttamisesta, perussuomalaisten kanssa solmitusta teknisestä vaaliliitosta ja Donald Trumpin Israel-linjauksista. Koko Vaaligrilli on katsottavissa jutun alussa olevalta videolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?