Petteri Orpo selittää puheitaan ruoan tuotannossa käytettävän energian verottamisesta: ”Tarkoittaa kasvihuoneiden lämmitystä, traktoreiden polttoaineita...” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Petteri Orpo selittää puheitaan ruoan tuotannossa käytettävän energian verottamisesta: ”Tarkoittaa kasvihuoneiden lämmitystä, traktoreiden polttoaineita...”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo peräänkuuluttaa isoja vero-, energia- ja liikenneratkaisuja, eikä kannata yksittäisiä pisteveroja, kuten lihaveroa. Kuva Oulussa maanantaina pidetystä vaalitentistä.

Julkaistu: 2.4.2019 2:48

Orpon mukaan ilmastovastuullisuus pystytään rakentamaan energiaverotuksen kautta.

Sdp:n esittämä kestävän kehityksen arvonlisävero on puhuttanut eduskuntavaalien alla.

Veron ajatuksena olisi Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan ohjata ”ihmisten käyttäytymistä ilmaston kannalta parempaan suuntaan”.

Sdp:n verovastaava Timo Harakka tarkensi IS:lle viime viikolla, että kestävän kehityksen arvonlisävero on vasta mallintamisen tasolla, eikä tule näkymään ensi hallituskaudella kansalaisten ruokakasseissa millään tavalla.

Myös kokoomuksen ympäristöohjelmassa on pohdittu ympäristötekijöiden vaikutusta ruoan hintaan: ohjelmassa mainitaan, että ”on kohtuullista, että ympäristön kuormittavuus näkyy ruoan hintalapussa”.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo selitti kirjausta Ylen tentissä viime tiistaina. Orpo sanoi, että hän ei halua ”viedä veroa yhtään normaalia ruoan arvonlisäveroa enempää ruokaan, mutta hinta pitää näkyä siellä, mistä energialähteestä ja miten sitä energiaa on tuotettu”.

– Päästö tulee verotettua siinä energiassa, jolla tuotetaan lihaa ja maitoa, Orpo sanoi.

Demarit tarttuivat Orpon puheisiin välittömästi. Harakka väitti, että ”Orpon energiavero olisi tuhoisa kotimaiselle ruoalle”. Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen kysyi, ”mikä järki kokoomuslaisessa maatalouslinjassa on”.

Orpo sanoo IS:lle, että kokoomus ei ole esittämässä uutta veroa, joka kohdistuisi kotimaiseen ruoantuotantoon.

– Meillä on aloitettu 90-luvulla hiilen ja päästöjen hinnoittelu – kehitetään tätä. Jos ruoan tuottaminen vaatii paljon energiaa, se näkyy energiaverotuksen myötä ruoan hinnassa. Näin se ilmastovastuullisuus pystytään rakentamaan. Se tarkoittaa käytännössä kasvihuoneiden lämmitystä, traktoreiden polttoaineita, kuivureita ja elintarviketeollisuuden energialähteitä, Orpo listaa.

Valtiovarainministeriöstä vahvistetaan, että esimerkiksi traktoreiden käyttämä kevyt polttoöljy on jo nyt energiaverotuksen piirissä. Sama koskee esimerkiksi elintarviketeollisuuden käyttämiä polttoaineita.

Pitäisikö verotusta tältä osin siis kiristää, Petteri Orpo?

– Olemme nostamassa taas ilmastolle haitallisia energian veroja, muistutan, että Suomessa on käytetty vero-ohjausta ilmastonmuutoksen torjumiseksi jo parikymmentä vuotta. Keinot ovat siellä, veroehdotuksessamme ruuveja jo kiristetään.

Tarkalleen ottaen kokoomus ehdottaa vaaliohjelmassaan lämmityspolttoaineiden ja turpeen verotuksen kiristämistä. Kokoomus keräisi verotuottoja myös poistamalla asteittain fossiilisten polttoaineiden energiaveropalautuksen.

Kokoomuksen ympäristöohjelmassa mainitaan myös, että ”epäterveellisten ja ympäristöä rasittavien tuotteiden tukemista on karsittava”.

Mitä tämä tarkoittaa – miten karsimistyö pitäisi tehdä?

– Kääntäisin sen ajattelun niin päin, että tuet ohjataan niin, että ne ohjaavat ilmaston ja ympäristön kannalta kestävään ruoantuotantoon. Tuossa on sanottu sama asia väärin päin, Orpo kommentoi puolueen omaa ohjelmaa.

Lisäksi kokoomuksen ympäristöohjelmassa mainitaan, että ”EU:n maataloustukia tulee uudistaa asteittain siten, että suositaan ilmastoystävällisiä tuoteryhmiä”.

Orpo ei itse puhu ilmastoystävällisten tuoteryhmien suosimisesta, vaan sanoo, että EU:n maataloustukia pitää ohjata ”ympäristön kannalta järkevällä tavalla”.

– Otetaan vesistöt huomioon, ohjataan siihen, että pellot ovat mahdollisimman kasvipeitteisiä ympäri vuoden. Nämä ovat asioita, joita voidaan tukijärjestelmän kautta isosti hoitaa, Orpo näkee.

– Ilmastokeskustelussa puhutaan lihan verottamisesta, vaikka isot ratkaisut tehdään tuki- ja verojärjestelmissä ja vielä enemmän EU-tasolla. Tehdään isoja vero-, energia- ja liikenneratkaisuja Suomessa ja painetaan EU:ssa päälle, että saadaan yhteinen kunnianhimoinen ilmastopolitiikka aikaan, Orpo lisää.

Lisää aiheesta