Sampo Terho selitti Ylellä sinisten surkeita kannatuslukuja ja tyrmäsi loikkausaikeet: ”Miksi loikkaisin itse perustamastani puolueesta?” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sampo Terho selitti Ylellä sinisten surkeita kannatuslukuja ja tyrmäsi loikkausaikeet: ”Miksi loikkaisin itse perustamastani puolueesta?”

Terhoa grillattiin Ylen vaalitentissä viiden ministerin puolueensa minimaalisista kannatusluvuista.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho oli tänään vuorossa Ylen vaalitentissä.

1.4.2019 22:58

Kannatusgallupien häntäpäätä pitelevän Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terholta tentattiin Ylen vaaligrillissä, miten hän vakuuttaa äänestäjät siitä, että sinisten eduskuntaryhmä on olemassa vielä vaikkapa vuoden päästä.

Ylen Toimittajat ymppäsivät yhteen sinisten alle prosentissa laahaavan kannatuksen ja ryhmää vaivanneet loikkaukset muihin puolueisiin. Esimerkeiksi Kike Elomaa palasi alkuvaiheessa perussuomalaisiin, Veera Ruoho loikkasi kokoomukseen, Maria Lohela osaksi Liike Nytiä ja sinisten Ari Jalonen siirtyi nyttemmin ehdolle kokoomuksen listoilta.

Ylen toimittajat tenttasivat, mistä loikkaukset johtuvat, ”millaista vastuunkantoa se on ollut?”

Terho ei vastannut suoraan vaan aloitti puhumalla vaalikauden olleen raskas.

–  Jos nyt kelaisi neljä vuotta taakse päin, niin eipä olisi arvannut, mitä tuleman piti. Mutta jokainen on tehnyt omat ratkaisunsa oman elämäntilanteensa ja jaksamisensa mukaan enkä minä ryhdy ketään tuomitsemaan siitä.

– Vaan minä perustin uuden puolueen ja siihen hyväntahtoisesti liittyi suuri joukko vaikutusvaltaisia henkilöitä ja vielä suurempi joukko hyvää kenttäväkeä ja tämä joukko menee nyt kaikin voimin kohti ensimmäisiä vaalejaan, Terho sanoi päättäväisenä.

Yleisössä istuneiden sinisten kannattajien joukossa kuului hurrausta ja suomenliput heiluivat.

Terho ei siltikään antanut selkeää vastausta siihen, millä siniset vakuuttavat, että vielä vuoden päästä on olemassa sinisten eduskuntaryhmä, eivätkä kaikki ole sulautuneet muihin puolueisiin.

– No ajatuskin on minulle hupaisa. Jos menisin läpi, niin miksi loikkaisin itse perustamastani puolueesta? Terho kysyy naurahtaen.

Yleisö heiluttaa lippuja ja nauraa.

Toimittaja Kirsi Heikel kuitenkin penää, millä Terhon siniset aikoo äänestäjät vakuuttaa? Eikä suoraa vastausta tule vieläkään vaan Terho väistää puhumaan puolueen arvoista ja aatteista.

Toimittaja Olli Seuri yrittää vielä härnätä:

– Ette missään nimessä itse tule vaihtamaan seuraavan neljän vuoden aikana ryhmää, jos sellainen tilaisuus tulee?

Terhon vastaus tulee heti, puoliksi huvittuneen, puoliksi närkästyneen oloisena:

– En kai minä olisi seissyt tuolla turuilla ja toreilla kannattajakortteja keräämässä, tehnyt 20 ohjelmaa ja käynyt kaikenlaisia perustamistoimenpiteitä läpi, jos olisin haluamassa johonkin toiseen puolueeseen.

Ylen tuoreimman kannatusmittauksen perusteella sinisten kannatus on vain 0,9 prosenttia. Vertailun vuoksi perussuomalaiset porskuttaa 15,8 prosentissa. Tällä hetkellä suurinta kannatusta ylen mittauksen perusteella nauttivan Sdp:n kannatus on 20,1prosenttia.

Ylen toimittaja huomauttaa, että viiden ministerin puolueella on vain noin prosentin kannatus ja kysyy, millaisen valtakirjan Terho kokee puolueen kansalta saaneen.

– No oletko ikinä kuullut puolueesta, joka olisi suosituksi tullut sillä, että on paljon ministereitä tai kantaa hallitusvastuuta? Tämäkin vaalikausi on sen osoittanut, että kaikille hallituspuolueille tämä kausi on ollut melkoinen kujanjuoksu.

– Mutta tuloksia on saatu aikaan, miinus sote, Terho muistaa mainita.

Huonoja kannatuslukemia Terho perustelee puolueen ”poikkeuksellisella tilanteella” eli esimerkiksi sillä, että siniset perustettiin kesken vaalikauden ilman sen suurempaa rahoitusta.

– Mutta tuloksia meillä on näyttää tämän kahden vuoden jälkeen paljon enemmän kuin monilla puolueilla on neljän vuoden jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?