Rinne, Orpo, Halla-aho, Sipilä ja Haavisto kertovat tärkeimmän lupauksensa äänestäjille – IS tapasi puheenjohtajat kentällä ja arvioi puolueiden vaalitunnelman

IS vaalikentillä: Orpo lupasi käsi sydämellä vanhustenhoivan parantamista, Rinne lupasi viedä terveiset paperitehtaalle.

2.4.2019 6:35

Oulu oli maanantaina täynnä suuria lupauksia, kun puoluejohtajat pitivät ympäri kaupunkia palopuheitaan paria päivää ennen eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen alkamista keskiviikkona. Puheenjohtajat kertoivat kampanjoinnin lomassa tärkeimmän vaalilupauksensa äänestäjille. IS myös arvioi puolueiden tämän hetkisen vaalipulssin vaalikentillä.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on myöhässä, edellinen tapaaminen on venynyt. Suomen tulevaksi pääministeriksi povattua miestä vedetään nyt joka suuntaan.

Rinne kertoo kiertäneensä viime viikkoina ympäri Suomea ja kohdanneensa ihmisiä.

– Se on kivaa porukkaa siitä, että se kyselee ja haluaa tietää asioista ja Sdp:n kannasta, Rinne sanoo.

Antti Rinne Oulun vaalitilaisuudessa maanantaina.

Eräällä Oulun kävelykatu Rotuaarille saapuneella miehellä onkin kysymys Rinteelle valmiina.

– Aion kysyä, tietääkö Rinne, mikä on miljardi, kun niitä niin huolettomasti lupailee. Tytti Tuppurainen tässä ei ainakaan tuntunut tietävän. Siinä on muuten aika monta nollaa, hän sanoo Tuppuraisen liuetessa keskustelusta takavasemmalle.

Lavalla Rinne jatkaa.

– Se on kivaa porukkaa siinä mielessä että se on todennäköisesti menossa äänestämään, sillä nyt halutaan muutosta, vai mitä, Rinne herättelee yleisöä.

– Halutaan eriarvoisuuskehitys kääntää toiseen suuntaan, tulevaisuusinvestointeja ja parempaa työelämää, vai mitä?

Oulun kävelykatu Rotuaarilla kahden viikon kuluttua järjestettäviä eduskuntavaaleja ei voi olla huomaamatta.

Ihmiset ovat ahtautuneet kylki kyljessä kampanjatelttojen väliin jäävälle pienelle aukiolle. Puolilta päivin paikka on otollinen etenkin eläkeläisille kylpeä keväisessä auringossa rakennusten suojatessa tuulenpuuskilta.

Demarien vaalitilaisuus Oulun Rotuaarilla maanantaina.

Makkaran toivossa he eivät kuitenkaan ole ainakaan Sdp:n kojulle saapuneet. Sdp:n teltan puoleisessa kojulinjastossa on ollut koko päivän sähköt poikki. Kampanjatyöntekijä Tarja Närhi tarjoilee kahvin kanssa vain kylmässä säässä kuivahtaneita keksejä.

Seuraavaksi Rinne on suuntaamassa Oulun Stora Enson paperitehtaalle, joka kertoi pari viikkoa sitten aloittavansa yt-neuvottelut.

– Olen menossa sinne keskustelemaan ihmisten kanssa. Toivon, että jos 400 ihmistä menettää työpaikkansa, niin me voimme olla auttamassa oululaisia uusien työpaikkojen luomisessa. Te voitte olla Suomen menestyjä tulevaisuudessa.

Rinteen kivuttua alas lavalta ihmiset iskevät saman tien kiinni. Ilman kyynärpäitä puheenjohtajaa on vaikea enää päästä kättelemään sen jälkeen, kun tämä sukeltaa väkijoukkoon.

Antti Rinne puhui vaalitilaisuudessa Oulussa maanantaina.

Yksi tahtoo nimikirjoituksen, loput vähintään yhteiskuvan.

Eräs eläkeläisnainen hakeutuu Rinteen luo ensimmäisten joukossa kysymään eläkelupauksista.

– Me ollaan luvattu. Sinä tuut saamaan 100 euroa nettona käteen jonkun vuoden kuluessa. Se on just näin. Sunkin pitää muistaa vaan äänestää, Rinne vastaa.

Mies, jonka kolme tytärtä työskentelevät sairaanhoitajina ovat katkeria julkisen sektorin lomarahojen leikkauksesta.

Ennen väkijoukkoon sukeltamista vanhempi mies huikkaa Rinteen perään.

– Olen itsekin työskennellyt paperitehtaalla 46 vuotta. Vie terveisiä!

Rinne sanoo lupaavansa.

Antti Rinne, sd

Vaalipulssi: ****

Kampanjan keihäänkärjet: Eriarvoisuutta pitää vähentää, vanhustenhoiva kuntoon, parempaa työelämää.

Kampanjalupaus: Sdp ei tule menemään hallitukseen, ellei vanhustenhuoltoa pistetä kuntoon.

Kampanjatyön salainen ase: Autossa matkalla tilaisuuksiin kuuntelemme aina radiota. Se rentouttaa.

Kampanjatyön luottovaruste: Puku ja sään mukainen varustus.

Tulossa: Oulun puheenjohtajatentistä.

Menossa: Stora Enson tehtaalle keskustelemaan työntekijöiden kanssa.

---

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo listasi eilen maanantaina kokoomusrekan lavalla asioita, joiden eteen kokoomus on sitoutunut tekemään töitä.

– Jälleen kerran haluan tässä teille oululaiset sanoa, että minä sydämestäni, ja kokoomus, olemme sitoutuneet siihen, että vanhustenpalvelut laitetaan kuntoon, Orpo lausuu.

Petteri Orpo kokoomuksen vaalitilaisuudessa Oulussa maanantaina.

– Me emme voi hyväksyä sitä, että jollekin maksetaan vanhusten hoitamisesta, ja tämä tehtävä laiminlyödään. Se ei käy, se on jopa rikollista.

Tätä ei hänen mukaansa edelleenkään ratkaista vanhustenhoidon 0,7 hoitajamitoituksella.

– Kun toiset vanhukset tarvitsevat enemmän. Haluan että me varmistetaan, että jokainen vanhus joka tarvitsee enemmän, myös saa sitä hoitoa.

Merituuli on kirpeä, mutta sen mukana Oulun kauppatorilta kaduille kulkeutunut paistetun makkaran tuoksu on houkutellut paikalle väkeä.

Kokoomuksen Petteri Orpo maanantaina vaalitilaisuudessa Oulussa.

Lavalla Orpo lopettelee puhettaan. Lopuksi hän vielä toteaa, että Suomessa on ”ihan liikaa riitaa ja vastakkainasettelua”.

– Koitetaan taas löytää se yhdessä tekemisen meininki. Suvaitaan erilaisia. Yhdessä me olemme paljon vahvempia.

Muutama eläkeläisrouva odottaa rivissä ministerin kättelemistä ja hymyilee leveästi. Oikein mukava kyllä tavata. Hyvä olet ollut. Toinen rouva lisää jotain, ja Orpolla on vastaus valmiina.

– Mielelläni minä kyllä vastuuta kannan, Orpo vastaa.

Ministeriä tervehtimään saapuu vuoron perään muitakin. Orpo syventyy vuorollaan keskusteluun vapaa-ajan asuntojen ympärivuorokautisesta asuttamisesta, vanhustenhoivasta ja työpaikoista.

Tämän lisäksi Pohjois-Pohjanmaan kaltaisilla pitkien välimatkojen alueilla tarvitaan Orpon mielestä ehdottomasti autoja, sillä ihmisten elämää ei pidä hänen mukaansa tehdä liian hankalaksi.

– Pidetään ne autot siellä tiellä, Orpo lupaa.

Orpon itsensä mukaan viime perjantain Ylen kannatusmittaus sai kokoomuksen väen heräämään. Ero toista sijaa pitävän kokoomuksen ja kolmantena tulevan perussuomalaisten välillä oli kaventunut 0,7 prosenttiyksikköön.

Nyt kampanjatunnelma on viimeisen viikon ajan kuitenkin ”ylöspäin menevä”.

– Jos meillä oli vähän huonompi gallup viime viikolla, niin se herätti meidän väen siihen, että nyt tehdään töitä, Orpo sanoo.

Parinkymmenen minuutin kuluttua väki Orpon ympärillä alkaa kuitenkin harveta, ja kokoomuksen leirin toisella puolella oleva makkarakoju alkaa kiinnostaa ihmisiä jo huomattavasti enemmän.

Petteri Orpo Oulun Torirannassa Kauppatorilla kokoomuksen vaalitilaisuudessa.

Orpo on jäänyt kiinni kahden eläkeindekseistä kyselevän miehen väliin, ja joutuu selittelemään kuluneen hallituksen työn hedelmiä.

– Sinä ja Sipilä huudatte kurkku suorana, että 140 000 uutta työpaikkaa. Mihin ne työpaikat on tullut, toinen tivaa.

Loppupuolella Orpo bongaa vielä eräällä oululaismiehellä samanlaisen vihreän takin kuin hänellä itsellään on mökillä. Se saa mieleen kesän ja kalareissut.

– Pitäis itsekin päästä taas kohta kalastamaan, Orpo sanoo jo hivenen väsyneen oloisena, ennen seuraavaan kohteeseen suuntaamista.

Vaalipulssi: ***

Kampanjan keihäänkärjet: Työllisyys kaiken hyvinvoinnin lähteenä, velkaantumisen pistäminen kuriin, tärkeät vanhustenpalvelut kuntoon.

Kampanjalupaus: Säilytetään suomalainen hyvinvointiyhteiskunta hienoine, tasa-arvoisine palveluineen ja pidetään Suomi turvallisena.

Kampanjatyön salainen ase: Jos on aikaa, niin kuuntelen Elastisen kappaleen ”Eteen ja ylös”. Se soi lavalla, kun minut valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi. Sitä kuunnellaan usein porukalla ja fiilistellään yhdessä.

Kampanjatyön luottovaruste: Nyt olen huonosti valmistautunut, mutta yleensä lämpimät kengät ja hyvät pohjalliset. Nyt ei ole kumpaakaan ja on kylmä.

Tulossa: Aamulla Turusta Helsingistä kautta Ouluun.

Menossa: Tutustumaan Tyttöjen taloon.

---

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on saanut vedettyä Kempeleen kauppakeskus Zeppeliniin ainakin enemmän ihmisiä kuin tavallisena maanantaina.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho maanantaina vaalitilaisuudessa Kempeleen kauppakeskus Zeppelinissä.

Miesvoittoinen yleisö on kokoontunut aukion reunoille piirin muodostelmaan kuuntelemaan Halla-aholta, miksi ”huonoon maahanmuuttoon” suunnattu raha on hänen mukaansa pois kaikesta muusta.

– Kyseessä on myös kasvava tavallisiin ihmisiin kohdistuva turvallisuusongelma ja uhka. Kuten taannoiset tapahtumat Oulussa ja täällä Kempeleessä ovat osoittaneet, Halla-aho toteaa lakonisella äänellään.

Hän viittaa alueella paljon puhuttaneisiin seksuaalirikoksiin.

Tästä Halla-aho on saapunut puhumaan juuri Kempeleeseen, keskustan Juha Sipilän kannatuksen sydänmaille. Vain hetki aikaisemmin hän vyörytti vastuuta Suomen vuoden 2015 pakolaistilanteesta Sipilän niskaan.

Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa perussuomalaiset nousi keskustan ohi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Halla-aho uskoo, ettei nousu ole vielä ohi.

– Mutta lähden siitä, että se ei uskomisilla ja luulemisilla liiku mihinkään. Me teemme kampanjaa loppuun asti. Tavoitteena on olla Suomen suurin puolue.

Perussuomalaisten vaalitilaisuus Kempeleen kauppakeskuksessa Zeppelinissä maanantaina.

Sen vuoksi hän on tullut myös Zeppeliniin: paaluttamaan vaaliteemojaan.

Niitä ovat Halla-ahon mukaan suomalaisten hyvinvointi ja turvallisuus sekä vaihtoehdot ilmasto- ja maahanmuuttokeskusteluun.

Puheen jälkeen yleisö ei suinkaan ryntää Halla-ahon luokse, vaan puoluejohtaja itse aloittaa hitaan kulkunsa läpi katsomon, kätellen kaikkia kuuntelemaan saapuneita.

– Terve, ollaan tavattu kahdeksan vuotta sitten Oulussa, mahdatko muistaa. Toimin silloin vielä PS-nuorissa. Niin se aika kuluu, yksi sanoo.

Lavan on pian ottanut haltuun vaaleissa ehdolla oleva Sebastian Tynkkynen.

Tynkkysen show´n pyöriessä taustalla Halla-aho kiertää kaikessa rauhassa ja keskustelee hiljaisella äänellään vuorollaan muslimien huivinkäytöstä, ”työttömien kepittämisestä” ja ampumisharrastuksesta.

Perussuomalaisten vaalitilaisuus Kempeleen Zeppelinissä maanantaina.

Yksi kertoo katsoneensa Yleltä Halla-ahon vaalitentin.

– Oliko melkein kuin omia mielipiteitä? No kiva kuulla, Halla-aho vastaa.

Paikallaolijoilla ei tunnu olevan kiire, vaan he odottavat puheenjohtajan saapuvan heidän luokseen.

Vieressä sijaitsevan asekaupan myyjä saapuu vaihtamaan pari sanaa, ja ampumista harrastanut Halla-aho lupaa vierailla kaupassa vielä ennen lähtöään takaisin Helsinkiin.

Vaalipulssi: **

Kampanjan keihäänkärjet: Selkeä vaihtoehto muille puolueille, ilmastopolitiikka, maahanmuuttopolitiikka.

Kampanjalupaus: Lupaan, että meidän kantamme asioihin on sama sekä ennen vaaleja että niiden jälkeen.

Kampanjatyön salainen ase: Ei ole salaisia aseita. Toimittajat luulevat, että poliitikot ovat usein erityisen mielenkiintoisia ihmisiä, mutta minulla ei ole mitään salaisia juttuja.

Kampanjatyön luottovaruste: Yritän pukeutua lämpimästi.

Tulossa: Helsingistä aamulla lentäen Ouluun.

Menossa: Kempeleestä takaisin kotiin Helsinkiin.

---

Keskustan vaalitilaisuus Kokkolan kävelykadulla saa kylmän aloituksen, kun taivaalta alkaa tippua lunta ja räntää juuri ennen puolueen puheenjohtajan Juha Sipilän saapumista.

Juha Sipilä Kokkolassa maanantaina.

Pinkkejä ämpäreitä jakava Keski-Pohjanmaan Keskustanaisten toiminnanjohtaja Eeva Peltokorpi ei ole koleasta säästä moksiskaan.

– Vaalityötä tehdään hyvillä fiiliksillä. Vauhti vain kiihtyy, mitä enemmän tulee lunta tupaan. Sisu on noussut gallupeista ja somepäivityksistä, hän painottaa.

Pinkit ämpärit tekevät kauppansa. Niiden sisään on laitettu lehti, puolueen ainoan alueellisen naisehdokkaan Tuija Leivo-Rintakorven vaalimainoksia ja tiskirätti. Muovisangon kyljessä lukee ”Keskustanaiset jakavat taakkasi”.

Ämpäreiden lisäksi paikalle tulleille kelpaavat perinteiset vaalimakkarat. Grillin eteen muodostuu jonoa ennen puheenjohtajan saapumista. Paikalla on alle sata ihmistä.

Keskustan vaalitunnelmia Kokkolasta maanantailta.

Räntäsade lakkaa kuin taikaiskusta kun Sipilä kävelee paikalle siniseen untuvatakkiin, harmaaseen pipoon ja ruskeisiin vakosamettihousuihin pukeutuneena. Kansalaiset kiirehtivät välittömästi hänen ympärilleen kertomaan huolistaan.

–Tulin sanomaan, että omaishoitajien palkat pitää saada verottomiksi, seniori-ikäinen mies sanoo Sipilää lähestyessään.

Muita huolenaiheita ovat työllisyystilanne, sosiaali- ja terveysuudistus, maakunnat ja eläkkeet.

Viidettä kertaa vaalikenttiä kiertävä kansanedustaja Tuomo Puumala arvioi vaalitunnelmien muuttuneen jyrkästi sen jälkeen kun hallitus ilmoitti erostaan ja soteuudistus kaatui.

–Ihmiset heräsivät oikein kunnolla. Tilaisuuksissa on ollut enemmän porukkaa nyt kuin edellisissä vaaleissa, 12 vuotta kansanedustajana ollut Puumala vakuuttaa.

Juha Sipilä vaalitunnelmissa Kokkolan kävelykadulla maanantaina.

Puheenjohtaja ottaa kävelykadun päässä mikrofonin käteensä ja vastailee hyväntuulisesti kysymyksiin. Hän muistuttaa kuulijoita keskustan tavasta tehdä politiikkaa ylisukupolvisuuden periaatteella.

–Se on maanviljelijöiden vanha tapa. Tarkoituksena on jättää maa aina seuraavalle sukupolvelle entistä paremmassa kunnossa. Haluamme tehdä pitkäjänteistä työtä, jonka vaikutukset kestävät monien sukupolvien yli, Sipilä sanailee.

Puheenjohtaja kertoo tulleensa Kokkolaan Oulun, Kannuksen ja Kaustisen kautta. Vaalikiertue on alkanut Utsjoelta.

–Tämä on ollut hieno matka. Minun sydämeni sykkii koko Suomelle. Kaikkien puolueiden puheenjohtajien pitäisi tehdä sama matka, Sipilä mainitsee.

–Latu on nyt keskeltä auki. Keskustalla on mahdollisuus hiihtää rinnalla tai jopa mennä ohi. Täysillä tulta päin, puheenjohtaja innostaa väkeään koleassa säässä.

Sipilä poistuu ja ihmiset alkavat valua paikalta. Vaalitilaisuus Kokkolan kävelykadulla on ohi 40 minuutissa.

Vaalipulssi: ***

Kampanjan keihäänkärjet: Hyvän työllisyyskehityksen jatkaminen, perusturvan parantaminen, panostetaan palveluiden, tuotekehityksen, tutkimuksen ja koulutuksen parantamiseen.

Kampanjalupaus: Pidetään koko Suomesta huolta.

Kampanjatyön salainen ase: Yleensä matkat tilaisuudesta toiseen menee antaessa puhelinhaastatteluita tai vastatessa kyselyihin. Sunnuntaina katsoin myös netistä hetken formuloita.

Kampanjatyön luottovaruste: Jalat ja pää lämpimänä.

Tulossa: Oulun vaalipaneelista.

Menossa: Kannuksesta Kokkolaan.

---

Hämeenlinnalaisessa ravintolassa soi lauantai-illan viimeisenä biisinä Antti Tuiskun Keinutaan. Paikalliset vihreät pistävät Tanssi ehdokkaan kanssa -tapahtuman tanssilattialla parastaan, kun illan yllätystähti saapuu paikalle.

Pekka Haaviston kampanja-auto oli hetkeä aiemmin kurvannut Valtatie 3:lta Hämeenlinnaan ehtien viime tipassa yllättämään lantioita keinuttavan joukon. Tanssituomarina toiminut ex-puheenjohtaja Ville Niinistö poistuu häveliäästi paikalta.

Pekka Haavisto edusti vihreiden tilaisuudessa Hämeenlinnassa lauantaina.

Vaalien puheenjohtajaveturiksi pestatulla hillityllä Haavistolla on nyt vauhti päällä. Hän uskoo, että näissä vaaleissa vihreät saavat kaikkien aikojen parhaan tuloksen.

Hämeenlinnan vihreiden puheenjohtaja Mirva Harju on innoissaan. Haavisto ja Niinistö kohottivat Harjun mielestä tapahtuman tunnelman ”uusiin ulottuvuuksiin”.

Haavisto ei ehtinyt tanssilattialle. Tilaisuuden lopussa innokkaimmat jonottivat Haaviston kanssa selfie-kuvaan. Osa heistä on ehdolla vaaleissa.

Moni vihreiden ehdokkaista haaveillee nousevansa ensimmäiseksi oman alueensa vihreäksi kansanedustajaksi. Haavisto haluaa avittaa yrittäjiä puhuttelemalla erityisesti epävarmoja äänestäjiä. Monet konstit onkin kokeiltu vaalitilaisuuksissa, levyraadista bändin keikkalistan laadintaan.

Haaviston henkilökohtainen suosio Helsingin Sanomien ja Lännen Median pääministerikyselyissä on näkynyt kampanjayleisön kysymyksissä ja moni kannattaja näkisi Haaviston myös ulkoministeriä. Haavisto toppuuttelee uteliaita muistuttamalla vaalituloksen merkityksestä. Samalla hän myöntää seuraavansa erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Pekka Haavisto ja eduskuntaan paluuta yrittävä Kirsi Ojansuu-Kaunisto vihreiden tilaisuudessa Hämeenlinnassa lauantaina.

Haavisto puhuisikin luontevimmin ulkopoliittisista kysymyksistä, kuten Euroopan tilanteesta ja brexitistä. Ne eivät kuitenkaan ole noussut vaalien pääteemaksi. Puolueiden puheenjohtajat ovat joutunut ottamaan kantaa vaihtuviin ykkösteemoihin. Välillä kansalaisten huulilla ovat olleet ilmastokysymykset, välillä taas vanhustenhoito tai maahanmuutto.

Vihreiden tilaisuuden jälkeen Haaviston auto on vielä parkissa Raatihuoneenkadulla. Mikä on saanut kiireisen puheenjohtajan jatkamaan iltaa Hämeenlinna yössä?

Vastaus löytyy kulman takaa toisesta baarista. Siellä Haavisto puhuu silmät loistaen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa kokoomuksen Timo Heinosen järjestämässä keskustelutilaisuudessa.

Vaalipulssi: ****

Kampanjan keihäänkärjet: Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ja ympäristökysymykset, koulutukseen lisää resursseja sekä työn ja toimeentulon tulevaisuus.

Kampanjalupaus: ”Jos vihreät on hallituksessa, ilmastonmuutoksen torjuminen otetaan vakavasti.”

Kampanjatyön salainen ase: Puhe suunnattu takarivissä seisovalle kansalaiselle.

Kampanjatyön luottovaruste: Villasukat.

Tulossa: Kangasniemen, Siilinjärven, Kuopion ja Joensuun suunnalta.

Menossa: Yöksi kotiin Helsinkiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?