Sdp:n ja kokoomuksen veromallit: Katso ja vertaa itse - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sdp:n ja kokoomuksen veromallit: Katso ja vertaa itse

Julkaistu: 1.4.2019 7:05

Yli 90 000 euroa vuodessa tienaaville tulisi demareiden mallissa uusi veroluokka. Alkoholiveron korottaminen käy kokoomukselle, jos viinien myynti vapautetaan.

  Tällainen on Sdp:n veromalli – perinnöt, harmaa talous, pääomaverotus, osingot...

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sätti Akavan tentissä Sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä hymyssäsuin ”himoverottaja-Antiksi”.

– Älä anna väärää todistusta toverista, Rinne heitti takaisin.

Sdp:n verovastaava Timo Harakka pitää Sipilän lähestymiskulmaa ”surullisen mustamaalaavana”.

– Verolinjamme on vastuullinen, se pyrkii tiivistämään veropohjaa ja estämään verosuunnittelua.

Sdp aikoo rahoittaa menolisäyksensä veromallillaan, jonka puolue arvioi tuottavan vuosittain verotuloja noin 1,5 miljardia euroa.

IS sai tiivistelmän demareiden mallista, jonka mukaan suurin yksittäinen verokakku – 400 miljoonaa euroa – tulisi viiden prosentin lähdeverosta, joka asetettaisiin osinkoverosta vapautetuille yhteisöille.

Sdp puuttuisi esityksellään myös ammattiliittojen sijoitustoiminnan verovapauteen, joka herätti huomiota Kojamon pörssilistautumisen yhteydessä.

Tosin ay-liikkeen osuus olisi marginaalinen – Sdp:n veroasiantuntijan Lauri Finérin mukaan normaalivuonna ammattiliittojen maksamien verojen määrä olisi lähellä kahta miljoonaa euroa.

Lähdevero koskisi myös säätiöitä. Harakan mukaan lähdevero koskettaa ennen kaikkea ”ulkomaalaisia rahastoja ja sijoittajia, jotka omistavat yli puolet Helsingin pörssistä”.

Harmaan talouden ja aggressiivisen verosuunnittelun vastaisilla ohjelmilla Sdp pyrkisi keräämään 280 miljoonaa vuodessa.

Sdp:n veropaperissa viitataan Verohallinnon arvioon siitä, että pelkästään online-kassajärjestelmien käyttöönotto voisi lisätä verotuloja 120–140 miljoonalla eurolla.

Suomessa ei ole lainsäädäntöä, joka määrittäisi kassalaitteiden vähimmäisvaatimukset – rahat voidaan pistää verottajan mukaan kassan sijasta omaan taskuun ja kuitit voidaan jättää kirjoittamatta.

Online-kassajärjestelmän perustamiskustannukset yrityksille olisivat noin 122 miljoonaa euroa ja Verohallinnolle 24 miljoonaa euroa.

Sdp puuttuisi myös tasevapautussääntönä tunnettuun veroetuun. Kyse on työkalusta, jota voi käyttää, kun yhtiö pystyy osoittamaan, että koko konsernin velkaisuusaste on samalla tasolla Suomessa toimivan tytäryhtiön kanssa.

Konsernilainojen korkovähennyksen tiukennus tuottaisi Sdp:n mukaan 140 miljoonaa.

Erityisesti varakkailla sijoittajilla ja yrittäjillä on demareiden mukaan mahdollisuus nostaa kevyellä verokannalla merkittäviä tuottoja osakeyhtiöstä.

Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta kiristämällä saataisiin kerättyä Sdp:n mukaan 260 miljoonaa euroa vuodessa.

Sdp heittäisi Sipilän hallituksen luoman yrittäjävähennyksen romukoppaan ja tilalle tulisi pienyritysten alv-alarajan nosto 30 000 euroon sekä ensimmäisen työntekijän palkkaamisen liittyvä verovähennys.

Verotuksen painopistettä Sdp siirtäisi omistuksiin ja keventäisi 90 miljoonalla pieni- ja keskituloisten ansiotuloverotusta. Harakan mukaan palkansaajien verotus kokonaisuutena jopa kevenee.

Yli 90 000 euroa vuodessa tienaaville tulisi demareiden mallissa uusi veroluokka.

Tämä tuottaisi demareiden laskelmien mukaan 73 miljoonaa euroa –100 000 euron tuloilla ansiotulovero nousisi Harakan mukaan 17 euroa kuukaudessa.

Jyrki Kataisen (kok) sinipunahallitus kiristi pääomaverotusta. Sipilän hallituksen aikana ylempi pääomaverokanta on noussut prosenttiyksikön 33 prosentista 34:ään.

Sdp:n vaihtoehtobudjetissa linjataan, että pääomatuloverokantojen nostamista tulisi jatkaa – alempaa verokantaa nostettaisiin 30:stä 32:een ja ylempää verokantaa 34:stä 35:een prosenttiin.

Vaihtoehtobudjetissa arvioidaan toimenpiteen tuottavan 145 miljoonaa.

Pääomaverotuksen kiristys ei yllättäen sisälly IS:n saamaan veropaperiin, mutta Harakka vahvistaa, että pääomaverotukseen on tulossa ”pieni korotus”, ja lisää, että Suomessa verotetaan omistamista edelleen EU:n keskiarvoa selvästi keveämmin.

”Suuria perintöjä” Sdp verottaisi Harakan mukaan ”pikkuisen kireämmin” – tällä toimenpiteellä olisi tarkoitus kerätä rahaa valtion kassaan 59 miljoonaa vuodessa.

Vielä suuremmat tuotto-odotukset kohdistuvat sijoitusvakuutuksiin ja kapitalisaatiosopimuksiin kohdistettavaan veroon, jolla saataisiin kerättyä Sdp:n mukaan 168 miljoonaa vuodessa.

Sdp ehdottaa myös kaivosrojaltiveroa, jota perittäisiin louhittujen malmien arvosta. Kaivosveron tuotto olisi 20 miljoonaa.

Alkoholi- ja tupakkaveron korotuksia tulisi jatkaa demareiden mukaan ”kansanterveyttä edistävällä tavalla ja matkustajatuonti huomioiden”.

  Tällainen on kokoomuksen veromalli – tupakka, turve, sähkö, lämmityspolttoaineet...

Kokoomuksen veromallissa suurimmat tuotto-odotukset kohdistuvat tupakkaveron kiristykseen, jonka tuotoksi arvioidaan 200 miljoonaa euroa.

Kokoomus on valmis kiristämään myös alkoholiveroa 100 miljoonalla eurolla, mutta sillä edellytyksellä, että viinien myynti vapautetaan ruokakauppoihin.

Myös Sdp on valmis jatkamaan alkoholi- ja tupakkaveron korotuksia, tosin Sdp:n verotiivistelmässä todetaan vain ympäripyöreästi, että korotuksia jatketaan ”kansanterveyttä edistävällä tavalla ja matkustajatuonti huomioiden”.

Sdp vastusti nelosolueiden ja vahvempien lonkeroiden myynnin vapauttamista, joten kokoomuksen viinikirjaus voisi aiheuttaa nikottelua, jos Sdp ja kokoomus päätyvät neuvottelemaan seuraavan hallituksen ohjelmasta.

Kokoomuksen ja Sdp:n veromallista löytyy muitakin yhtäläisyyksiä.

Kokoomuskin olisi valmis tekemään online-kassakonejärjestelmän pakolliseksi ja lähtee Sdp:n tavoin siitä, että toimenpide tuottaisi 140 miljoonaa vuodessa.

Kokoomus säätäisi kaivoksille louhintaveron, kun Sdp puhuu kaivosrojaltiverosta. Molempien malleissa verotuotoksi arvioidaan 20 miljoonaa.

Kokoomuksen ja Sdp:n välillä vallitsee sen sijaan erimielisyys lämmityspolttoaineiden verotuksen kiristämisestä sekä sähköveron korottamisesta.

Kokoomus pyrkisi keräämään lämmityspolttoaineiden ja turpeen verotukseen kohdistuvilla kiristyksillä 150 miljoonaa ja sähköverokiristyksillä 100 miljoonaa. Sdp:n veromallista ei näitä kiristyksiä löydy.

Kokoomuksen veromallin painopiste on haittojen ja kuluttamisen verottamisessa, Sdp hakee verotuottoja pääomatuloista.

Sdp tiukentaisi konsernilainojen korkovähennystä, kokoomus jatkaisi asuntolainan korkovähennysoikeuden leikkaamista ja arvioi, että toimenpide tuottaisi 80 miljoonan verotulot.

Fossiilisten polttoaineiden energiaveropalautuksen asteittainen poisto tuottaisi kokoomuksen laskelmissa 70 miljoonaa, virvoitusjuomaveron laajennus 50 miljoonaa, arpajaisveron korotus 50 miljoonaa ja EU:n ulkopuolelta tulevien alle 22 euron tuotteiden alv-vapauden poisto 40 miljoonaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?