Setä Arkadia: Moni nukkuu jo nyt huonosti pelkästä ajatuksesta – mitä jos Halla-ahon perussuomalaiset onkin vaalien ykkönen?

Mitä jos Jussi Halla-ahon perussuomalaiset nouseekin vaaleissa Suomen suurimmaksi puolueeksi? Se olisi monelle painajainen, mutta ei täysin mahdotonta pakinoi Setä Arkadia alias Timo Haapala.

–Miten suu pannaan Antti Rinne, jos Jussi Halla-ahon puolue onkin kahden viikon kuluttua Suomen suurin puolue, kysyy Setä Arkadia.

31.3.2019 9:00

Setä Arkadia kirjoittaa nyt räyhäkän painajaiskirjoituksen! Sosiaalisessa mediassa on kauhisteltu persujen väkivaltaista ketutusvideota pitkin kulunutta viikkoa. Mutta se ei riittänyt, sillä ketutusvideon päälle tuli vielä hirmuinen Ylen ketutusgallup, jossa persut oli noussut jo kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Kaiken lisäksi Jussi ”Mestari” Halla-ahon ketutusporukan kannatus nousee jyrkästi samaan aikaan, kun Sdp:n ja kokoomuksen kannatus laskee.

Siksipä Setä Arkadia esittääkin kysymyksen: Mitäpä, jos persut ovatkin vaalien ykkönen? Tämä painajainen häiritsee jo monien yöunia.

Se ei ole mahdotonta, sanoo Setä A:n oppinut ystävä, muuan tohtorismies, joka on elämänsä aikana tutkinut gallupin ja vaalituloksen poikineen ja ronkkinut olemuksellaan myös politiikan sisäpiireissä.

–  Mutta pane se kysymyksen muotoon, ettet joudu hullujen kirjoihin! oppitaata varoitti.

Eli edetään varovasti kysymyslinjalla ja toistetaan: Miten suu pannaan Antti Rinne, jos Halla-ahon puolue onkin kahden viikon kuluttua, sunnuntaina 14. huhtikuuta Suomen suurin puolue? Ja saahan sitä kysyä! Toimittajan homma on muuten siitä mukavaa, että tässä saa a) paitsi olla tyhmä ja b) todellakin luvan perästä esittää tyhmiä kysymyksiä. Tämä persukysymys ei ole edes tyhmimmästä päästä.

Sdp:n kannatus on vielä 20,1 prosenttia, mutta laskua oli jo 1,2 prosenttiyksikköä. Persujen kannatus oli 15,1 prosenttia ja nousua oli 1,8 prosenttiyksikköä. Jos Sdp:n kannatus laskee vielä 2,5 prosenttiyksikköä ja persujen nousee saman verran, niin siinäpä ollaan. Samaan kasaan tosin rysäyttää myös kokoomus, kepu taitaa olla taistelusta ulkona. Mikään puolue tuskin saa yli 20 prosentin kannatusta.

Siinä olisi monella alahuuli pitkänä, kun Halla-aho kutsuisi eduskuntaryhmät koolle ja puhemiestä kuultuaan presidentti Sauli Niinistö antaisi eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta, joka olisi Jussi Halla-aho. Silloin vuoden verran esitetty kysymys kääntyisi päälaelleen. Kyse ei olisi enää siitä, kelpaako Halla-aho hallitukseen, vaan ketkä kelpaisivat Halla-ahon hallitukseen.

Setä A:n ennustus on tosin Halla-ahon kannalta nurja. Hänelle taitaisi käydä kuin kokoomuksen Juha Rihtniemi -vainaalle. Kokoomus sai vuoden 1970 vaaleissa murskavoiton ja Rihtniemi yritti YYA-aikana tehdä porvarillisen vähemmistöhallituksen.

– Olette helvetin rohkea mies, jos sen teette, irvisteli presidentti Urho Kekkonen. Eikä Rihtniemen yrityksestä mitään tullutkaan. Niin sanotut yleiset syyt estänevät myös Halla-ahon ykköshallituksen päivänvalon, sillä kaverit olisivat lujassa.

Mutta kyllä muut puolueet ovat kaikkensa tehneet Halla-ahon kannatuksen eteen, eikä kyse ole edes maahanmuutosta, vaan arkijärjen kysymyksistä.

Sdp:n osalta esimerkiksi ilmastopoliittinen mopo on karannut käsistä. Liha- ja maitoveroja suunnitteleva ja niitä peruva, epäselvästi puhuva puheenjohtaja on kuin kehotus Sdp:n äijäsiivelle valua Halla-ahon suuntaan. Lisäksi raha tuntuu kasvavan puussa, miljardit lentelevät sinne tänne. Jos puheenjohtaja arvioi Sdp:n vaaliohjelman maksavan jotakin yhden ja kolmen miljardin väliltä, jotakin on vialla. Miljardi ei ikään kuin tarkoita Sdp:n kielessä yhtään mitään.

PS1. Miljardi on muuten hurjan iso summa. Miljardi tarkoittaa tuhatta miljoonaa eli lukua 1 000 000 000 (=109). Mutta artisti maksaa, totesivat jo Kummelin Speedy & Saku. Artistia kutsutaan myös veronmaksajaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?