Vaalikone 2019: IS selvitti, haluavatko kansanedustajat talvi- vai kesäajan - Politiikka - Ilta-Sanomat

Vielä siirretään viisareita – IS selvitti, mihin aikaan kansanedustajat lukitsisivat Suomen

Näin kansanedustajat vastasivat IS:n vaalikoneessa kysymykseen, tulisiko Suomen siirtyä talvi- vai kesäaikaan.

30.3.2019 8:07

Ensi yönä suomalaiset vääntävät jälleen kellojensa viisareita tunnin verran kohti kesää. Tästä tavasta saattaa kuitenkin tulla historiaa jo parin vuoden kuluttua.

EU-parlamentti päätyi tiistaina kannattamaan kellojen siirtelystä luopumista vuodesta 2021 alkaen. Pallo siirtyi samalla jäsenmaille, joiden tehtävänä on nyt päättää, jäisivätkö ne siinä tapauksessa pysyvästi kesä- vai talviaikaan.

Ilta-Sanomien vaalikoneeseen vastanneista 154 nykyisestä kansanedustajasta lähes kaksi kolmesta eli 62 prosenttia oli joko samaa tai jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa, että Suomen pitäisi tuolloin siirtyä pysyvään talviaikaan.

Noin kolmasosa eli 35 prosenttia kaikista vastaajista oli täysin samaa mieltä väitteen kanssa.

Eniten kannatusta pysyvään talviaikaan siirtyminen sai keskustan, sinisten, kristillisten ja Sdp:n riveistä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kymmenesosa kansanedustajista oli eri mieltä talviaikaan siirtymisestä, kolmasosa vastanneista ei osannut ottaa kantaa asiaan. Kaikki kuitenkin peräänkuuluttivat sen tärkeyttä, että kellojen siirtämisestä täytyy luopua.

Eniten hajontaa yhden puolueen sisällä kysymys aiheutti Rkp:ssä, kun taas vasemmistosta löytyi eniten niitä, jotka eivät ottaneet suoraa kantaa kysymykseen.

IS:n vaalikoneeseen pääset täältä! Sen avulla voit etsiä itsellesi sopivan ehdokkaan.

Talviaikaa puoltavat ainakin kansanterveydelliset seikat. Illat olisivat nykyistä hämärämpiä maaliskuun lopulta lokakuun lopulle.

Jyrki Kasvi (vihr) muistuttaa, että unitutkijoiden mukaan talviaika sopii ihmisen luontaiselle unirytmille parhaiten, parantaa unen laatua ja vähentää huonon unen terveyshaittoja.

Jyrki Kasvi pohjaa kantaansa unitutkijoiden lausuntoihin.­

Sofia Vikmanin (kok) mukaan mahdollisimman pieni aikaero muun Euroopan kanssa myös edistäisi liikesuhteiden hoitamista.

– Olisimme mieluiten samassa ajassa erityisesti Ruotsin kanssa, joka on päiväkohtaisten työmatkojen ykköskohde puolin ja toisin, ja jonka kohdalla yhteinen aika voisi hieman helpottaa lukuisten molemmissa maissa toimivien yritysten toimintaa, perustelee sisäministeri Kai Mykkänen (kok).

Kai Mykkänen olisi mielellään samalla aikavyöhykkeellä Ruotsin kanssa.­

Vain joka kymmenes kansanedustaja oli pysyvään talviaikaan siirtymisen kanssa eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä. Kukaan heistä ei kuitenkaan vastustanut kellojen siirtämisestä luopumista, vaan he kallistuivat pikemminkin kesäajan kannalle.

– Kannatan valoisia iltoja ja siksi kallistun kesäajan puoleen. Kantani ei ole voimakas, olennaisempaa on, että pääsisimme eroon Suomen aloitteen mukaisesti kellojen siirtelystä, sanoo Matti Vanhanen (kesk).

Kesäajan eduiksi lasketaan muun muassa myönteinen vaikutus liikenneturvallisuuteen ja ilta-aikaan ajoittuvan liikunnan harrastamiseen.

– Iltapäivän aurinko on tärkeää, jotta työssä käyvät ehtivät ulkoilla ja liikkua valoisalla, sanoo Tom Packalén (ps).

Tom Packalén (ps) on kesäajan kannalla.­

Myös Sari Multalan (kok) mukaan talviajassa pysyminen vähentäisi jo valmiiksi syksyn ja talven pimeällä liikkumista.

– Jos Suomessa olisi kesäaika ympäri vuoden, voisimme laskelmien mukaan nauttia vuorokauden valoisista tunneista työ- ja kouluajan ulkopuolella noin 60 tuntia enemmän vuodessa, sanoo Veronica Rehn-Kivi (rkp).

Puoluejohtajista täysin samaa mieltä pysyvään talviaikaan siirtymisen kanssa oli vain Juha Sipilä (kesk), jonka mukaan tärkeintä on kuitenkin se, että Euroopassa vältetään aikavyöhykkeiden sirpaloituminen.

Juha Sipilän (kesk) mukaan tärkeintä on se, että Euroopassa vältetään aikavyöhykkeiden sirpaloituminen.­

Lähes varauksetta talviaikaan siirtymistä kannattivat Antti Rinne (sd), Li Andersson (vas), Anna-Maja Henriksson (rkp) ja Sari Essayah (kd) ja Sampo Terho (sin).

Sari Essayah (kd) kannattaa lähes varauksetta talviaikaan siirtymistä.­

– Pidän itse talviaikaa parempana pysyvänä aikajärjestelynä, koska mikä tahansa muutos, mikä lisää valon määrää aamuisin helpottaa meidän aamuväsyneiden ihmisten elämää, Andersson sanoo.

Henrikssonin mielestä pääasia on, ettei ero Ruotsiin ja Pohjoismaihin ei kasva.

Suoraa kantaa väitteeseen eivät osanneet ottaa Jussi Halla-aho (ps), Petteri Orpo (kok) ja Pekka Haavisto (vihr).

Orpon mukaan asia vaatii lisää pohdintaa, Haavisto tuo esiin myös vaikutukset energiankulutukseen.

– Antaisin asiantuntijoiden esittää ensin perustelut, kumpi aika on meille terveyden ja energiankulutuksen kannalta parempi, Haavisto sanoo.

Valtioneuvostossa valmistellun Suomen alustavan kannan mukaan paras vaihtoehto pysyväksi ajaksi olisi talviaika. Suomi ei kuitenkaan sulje pois jonkin muun aikavyöhykkeen valintaa.

Kunkin maan on tehtävä päätös vuoden sisällä, minkä jälkeen asia pääsee etenemään EU-tasolla. Lopullisesti Suomen pysyvästä ajasta päättää eduskunta direktiivin täytäntöönpanolain hyväksymisen yhteydessä.

Katso: Kolme kuvaa kertoo miltä näyttäisi iltaseitsemältä, jos kesäaikaa ei olisikaan

IS:n vaalikoneeseen pääset täältä! Sen avulla voit etsiä itsellesi sopivan ehdokkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?