IS selvitti Rinteen ja Orpon puheita: Onko Sitran kassan tyhjennykselle tulossa lupa? Onko Kuntaliitto kokoomuksen sotelinjalla?

Julkaistu:

Kokoomus luo kuvaa, että Kuntaliitto olisi tullut sen sotelinjalle. Sdp:n tietojen mukaan Sitran kassan tyhjennykselle on tulossa muilta puolueilta vihreää valoa.
Totta vai tarua?

Koska politiikasta on kysymys, niin faktaa – vai tahallista väärinymmärtämistä tai muunnellun totuuden puhumista.

Tällä kertaa vaalikamppailun tuoksinassa kokoomus on ottanut Kuntaliiton keppihevosekseen sotesopassaan. Ovatko kunnat sillä kannalla, että sote pitää kokoomuksen idean tapaan rakentaa kuntapohjalle ja unohtaa maakuntahallinnot?

Ja Sdp antaa ymmärtää, että työryhmä on antamassa luvan siirtää Sitran kassasta satoja miljoonia euroja poliitikkojen hyväksi katsomiin tarpeisiin.

Ovatko myös muut puolueet huomanneet, että Sdp:n idea Sitran kassan tyhjentämisestä on mitä mainioin?

Aloitetaan tuoreemmasta.

Sdp on ainoana puolueena halunnut koskea Sitran kassaan ja ottaa sieltä 360 miljoonaa euroa euroa kertanostolla vaalilupaustensa rahoittamiseksi.


Puheenjohtaja Antti Rinne (sd) antoi ymmärtää maanantaina Ylen vaalitentissä, että Sitran asemaa pohtinut työryhmä on päässyt yhteisymmärrykseen Sitran rahoihin koskemisesta.

– Olen ymmärtänyt, että tämä työryhmä eduskunnassa, joka on Matti Vanhasen (kesk) vetämä, on päässyt ihan viime päivinä yhteisymmärrykseen. Sopimuksen sisältöä en vielä tiedä.

– Minulla on sellainen tieto, että olisi päästy sopimukseen, Rinne sanoi maanantaina Ylen tentissä.

Sitran roolia ja tehtäviä pohtineen työryhmän raportti julkistetaan tulevana perjantaina.

Työryhmää vetänyt kansanedustaja Matti Vanhanen tyrmää puheet siitä, että poliitikot antaisivat itselleen luvan koskea Sitran rahoihin.

– Minulla ei olisi oikeutta kertoa sen sisältöä. Kun tuollainen väite on esitetty, niin on pakko työryhmän nimissä sanoa, että ei ole yhteisymmärrystä, että Sitran rahoja siirrettäisiin muualle. Sellaista yhteisymmärrystä ei ole olemassa. Siinä on Rinteellä väärä tieto, Vanhanen sanoi.

Miksi Rinne sitten tällaisen tiedon esiin ottaa?

– Minusta on mahdoton ymmärtää. Kun raportti tulee perjantaina julki, siinä asia näkyy yksiselitteisesti, Vanhanen vastasi.


Sitran asemaa pohtineessa työryhmässä oli edustaja jokaisesta eduskuntapuolueesta. Kolmella suurella puolueella ryhmässä oli kaksi kansanedustajaa, Sdp.tä ryhmässä edustivat Pia Viitanen ja Eero Heinäluoma.

Kokoomus on puolestaan viikon verran rummuttanut, että Kuntaliitto on asettunut kokoomuksen kannalle sotessa.

Viimeksi eilen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) sanoi näin Ylen eilisessä vaalitentissä.

– Kuntaliitto on ottanut – joka edustaa kaikkia kuntia, niin suuria kaupunkeja kuin pieniä kuntia – kannan, joka on hyvin samanlainen kuin meidän kantamme. Orpo totesi Ylen tiistaisessa puheenjohtajatentissä.


Kun sote kolmisen viikkoa sitten kaatui, Kuntaliiton hallitus julkaisi viime viikon torstaina linjauksensa soteuudistukseen.

Kokoomus ainoana puolueena kannattaa nyt kuntapohjaista mallia.

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero (sd) romuttaa käsityksen, että Kuntaliitto olisi kokoomuksen sotemallin kannalla.

– Tämä on kokoomuksen oma tulkinta. Kuntaliitto ottaa kantaa sotemalleihin, kun maassa on uusi hallitus ja sillä oma malli, johon voidaan ottaa kantaa. Viime viikolla oli tarpeellista ottaa kantaa, mitä tapahtuu nyt. Meidän huoli oli, että alueilla tekeillä olevat kuntayhtymät eivät vain lopu.

– Ehkä se kertoo kokoomuksen hädästä. Emme Kuntaliitossa ole ottaneet 12 vuoden aikana – kun sotea on valmisteltu – kantaa etukäteen mihinkään sotemalliin. Eikä oteta nytkään, Paatero totesi.


Paatero tähdentää, että sotesta ei tällä hetkellä voi vastata kukaan muu kuin kunta.

– Kuka muu sotea nyt tekisi kuin kunnat? Tällä hetkellä ei ole mitään muuta toimijaa kuin kunnat. Kaikille alueille ei ole edes tulossa samanlaista mallia. Meillä ei ole keskustan mallia, eikä demareitten, vihreiden tai perussuomalaisten mallia. Kuntaliitto edustaa kuntien kantaa, Paatero sanoi.

Kuntaliiton kannanotto oli 10 asian listaus ranskalaisilla viivoilla.

Kuntaliiton mukaan ”eteneminen on nyt mahdollista kunta- ja kuntayhtymäpohjaisesti kehittäen lainsäädäntöä edelleen” ja ”sama malli ei sovi koko maahan”, mikä tukee kokoomuksen näkemyksiä.

Kuntaliiton mukaan myös esimerkiksi ”maakunnissa ja kunnissa tehty työ pitää hyödyntää” ja ”valtakunnallinen valmistelu parlamentaarisesti”, mikä on täysin päinvastainen kokoomuksen näkemyksille. Kokoomus haluaa yksin kuntamallin ja se ei missään tapauksessa halua uutta maakuntahallintoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt