Sdp haluaa sokeriin, suolaan ja rasvaan kohdistuvan veron – Antti Rinteen mukaan vero kohdistuisi ”haitallisiin ruokailutottumuksiin”

Julkaistu:

Keskusta kiristäisi alkoholin verotusta. Kokoomuskin on valmis kiristämään alkoholiveroa, jos viinien myynti vapautetaan.
Sdp on väläyttänyt kestävän kehityksen arvonlisäveroa, jonka tarkoituksena olisi ohjata puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan ”ihmisten käyttäytymistä ilmaston kannalta parempaan suuntaan”.

Sdp:n verovastaavan Timo Harakan mukaan veron toteutuessa esimerkiksi naudanlihan hinta voisi nousta ja salaatin hinta laskea.

Sdp:n eduskuntavaaliohjelmassa esitetään toistakin veroa, jonka avulla kansalaisia pyrittäisiin ohjaamaan terveellisempien elämäntapojen äärelle.

– Seuraavan hallituskauden aikana tulee selvittää, valmistella ja ottaa käyttöön mahdollisimman laajasti haitallisiin ruokailutottumuksiin vaikuttava vero. Peruslähtökohtana tulee olla, että haittavero kohdistuu yhtä aikaa sekä sokeriin, suolaan että tyydyttyneeseen rasvaan, Sdp:n vaaliohjelmassa linjataan.

Demareiden vaaliohjelman mukaan taustalla on maailman terveysjärjestön WHO:n kehotus muuttaa väestön ruokailutottumuksia ja tukea terveitä elintapoja.

– Terveyden kannalta tehokkain tapa on verottaa tuotteissa olevien rasva-, suola- ja sokeripitoisuuksien mukaan sen sijaan, että verotetaan tiettyjä erikseen valittuja ja rajattuja tuotteita, vaaliohjelmassa kuvaillaan.

Rinne kommentoi haittaveroesitystä IS:lle Akavan vaalipaneelin jälkeen kieli keskellä suuta.

– Tässä todetaan, että seuraavan hallituskauden aikana tulee selvittää, valmistella ja ottaa käyttöön mahdollisimman laajasti haitallisiin ruokailutottumuksiin vaikuttava vero, Rinne luki vaaliohjelmasta sanatarkasti.

– Tämä on meidän tavoite, Rinne tähdensi.

Eli vero kohdistuisi sokeriin, suolaan ja tyydyttyneeseen rasvaan?

– Joo. Ihan WHO:n suosituksen mukaisesti.

Mitä tuotteita vero voisi pitää sisällään?

– Sen takia se selvitetään, että tulisi selvyys, mitä se tarkoittaa.

Rinne kehottaa kysymään asiasta tarkemmin verovastaava Harakalta.

– Kun hallitus pelokkaasti luopui makeisverosta, jonka tuotto oli 100 miljoonaa, niin sosiaali- ja terveysvaliokunta teki yksimielisen lausuman, että sen tilalle tulisi valmistella terveysperusteinen vero. Olemme siis sitoutuneet jatkamaan valmistelua seuraavassa hallituksessa, Harakka sanoo.

Harakka ei osaa ottaa kantaa siihen, miten haittavero voisi käytännössä kohdistua.

– Näissä on kaksi perustulokulmaa, ne ovat joko valmisteveroja tai tullitilastoveroja, jälkimmäisessä hankaluus tulee siitä, että ne ovat herkkiä valtiontukisyytöksille tai kuten virvoitusjuomaveron osalta on käynyt, että kategorioihin kuuluu suhteellisen terveellisiä vaihtoehtoja.

Haittaverot puhuttivat tiistaina myös Akavan tentissä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi, että seuraavalla hallituskaudella alkoholin verotusta voidaan kiristää edelleen ja käyttöön voitaisiin ottaa myös muovivero, kunhan se ei koskisi biohajoavaa muovia.

– Keskustelu Suomessa menee lilliputtitasolle, me tarvitaan ilmastonmuutokseen systeemitason muutos, hiilipörssit ja muuta, Sipilä kommentoi.

Kokoomusta tentissä edustanut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi, että kokoomus kattaisi työn verotukseen vaalikauden aikana tehtävät miljardin euron kevennykset haittaveroihin kohdistuvilla kiristyksillä.

Kokoomus olisi valmis esimerkiksi kiristämään tupakkaveroa 200 miljoonalla ja alkoholiveroa 100 miljoonalla – jälkimmäinen toimenpide olisi tosin sidottu viinien myynnin vapauttamiseen.

Kokoomus alentaisi työn verotusta kaikissa tuloluokissa, siis myös suurituloisten verotus kevenisi.

– Tarkempaa kohdennusta ei ole ratkaistu, mutta sen pitää koskea kaikkia tuloluokkia, myös eläkkeitä, Grahn-Laasonen vahvisti tentin jälkeen.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto toisti tentissä vihreiden kannan siitä, että ympäristölle haitallisia tukia pitäisi leikata.

Suorista yritystuista vihreät lakkauttaisivat energiaveron palautuksen sekä päästökauppakompensaation.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt