Kommentti: Perussuomalaisten hirviö lyö uhrinsa ”vain tainnoksiin” – vihalla ei pitäisi ratsastaa, vaikka kuinka ketuttaisi - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Perussuomalaisten hirviö lyö uhrinsa ”vain tainnoksiin” – vihalla ei pitäisi ratsastaa, vaikka kuinka ketuttaisi

Julkaistu: 25.3.2019 21:00

Soinin populismi on kuin kevyttä mansikkavaahtoa halla-aholaisten metodien rinnalla, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris.

– Se oli tietoinen provo. Tiedettiin, että rääkäisy tulee, silloinen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kommentoi joulukuussa 2011 puolueen vaaliohjelmasta löytynyttä mainintaa postmodernista tekotaiteesta.

”Postmodernin tekotaiteen” paheksuminen oli siis perussuomalaisilta vaalikikka.

Kahdeksan vuotta jytkyvaalien jälkeen perussuomalaiset uivat toisenlaisissa vesissä – huomiota haetaan videolla, jossa ”kansan puolustajaksi” kuvailtu, hiukan Predatoria muistuttava hirviö vetää kuvitteellisen pääministerin kuvitteellista autonkuljettajaa huoltoaseman nurkalla turpaan.

– Ketään ei panna hengiltä siinä. Tainnoksiin lyödään vain, perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo tarkensi Lännen Medialle.

Tähän on tultu. Soinin aikakauden populismi oli kuin kevyttä mansikkavaahtoa halla-aholaisten metodien rinnalla. Toki Soinillekin halla-aholaisten äänet kelpasivat.

Ketutusvideon voi nähdä c-luokan yliampuvana ja tökerönä kauhuparodiana, mutta ei siihen voi oikein vitsinäkään tai provona suhtautua, sillä videon hallitsevana tunteena on viha.

”Johtajat” kuvataan perussuomalaisten videossa korruptoituneina omaneduntavoittelijoina, jotka pettävät kansalle antamansa lupaukset.

Kertojaäänen mukaan ”johtajat” päättivät ottaa ”ihmistulvan vastaan” kansan kantokyvystä ja turvallisuudesta välittämättä.

Kertomatta jätetään, että perussuomalaiset istuivat hallituksessa pakolaiskriisin aikaan ja olivat päättämässä monista leikkauksista, joita he ovat oppositiossa kritisoineet. Käsikirjoitusta tällainen mutka olisi tietysti tylsistänyt.

Slunga-Poutsalo kertoi IS:lle, että ketutusvideo oli oikeastaan koeponnistus, jonka trailerilla haluttiin testata, kuinka elokuvateatterimainonta tehoaa ”ikäluokkaan, joka ei juuri äänestä”.

Slunga-Poutsalon mukaan video on ollut ”positiivinen yllätys”, sillä se on herättänyt paljon enemmän kiinnostusta kuin hän osasi kuvitella.

Onnistuminen ketutusvideo varmaan olikin, jos mittarina käytetään sen saavuttamaa huomiota – Sdp:n bussimainos, keskustan Minä rakastan tätä maata -mainos, kokoomuksen Lasse Virén -mainos ja vihreiden naisparimainos eivät ole vielä tätä kirjoittaessa juuri esiin nousseet, kun taas ketutusvideo on katsottu jo yli 117 000 kertaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei halunnut maanantaina videon sisältöä juuri kommentoida, vaan halusi jättää ”mainosasiat niistä vastaavien ihmisten hoidettaviksi”.

– Onko fiktio ylipäätään potentiaalisesti vaarallista? Pitäisikö kieltää elokuvatkin? Halla-aho kyseli.

Vaikutelmaksi jäi, että Halla-aho luistelee heikoilla jäillä, mutta reaktioista päätellen ketutusvideo on uponnut suureen osaan perussuomalaisten kannattajista, joten ehkä persujen provo osui maaliin tälläkin kertaa.

Väkivallasta puheen ollen, perussuomalaisten naispuolinen eduskuntavaaliehdokas kohtasi äskettäin uhkailua vaalikentillä. Poliisi vahvisti, että tapauksesta on jätetty rikosilmoitus.

– Pari mieshenkilöä tuli vaalitilaisuuteen ja ihan uhkasivat tappaa, järkyttyneen oloinen, omasta halustaan nimettömänä pysyttelevä perussuomalaisten ehdokas kertoi IS:lle.

Ikävä tapaus tämäkin. Mieleen tulee, että poliitikkojen ei kannattaisi flirttailla vihalla, vaikka kuinka ketuttaisi.

Perussuomalaisten vaalivideossa kansalaisten ketutuksesta alkaa muodostua mustaa ja paksua energiaa, joka saa lopulta ketutushirviön muodon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?