Onko Putinin Venäjä uhka vai ei? Näin kansanedustajat vastaavat: ”Ei kannata ummistaa silmiään” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Onko Putinin Venäjä uhka vai ei? Näin kansanedustajat vastaavat: ”Ei kannata ummistaa silmiään”

Wille Rydman (kok) on jokseenkin samaa mieltä sen väitteen kanssa, että Putinin Venäjä on Suomelle sotilaallinen uhka.

Wille Rydman (kok) on jokseenkin samaa mieltä sen väitteen kanssa, että Putinin Venäjä on Suomelle sotilaallinen uhka.

Julkaistu: 24.3.2019 6:49

Osa kansanedustajista katsoo, että Venäjän varjolla pelotellaan ja lietsotaan hysteriaa.

IS:n vaalikoneen Venäjä-kysymys jakoi käytännössä kaikkia puolueita.

Tämä piti paikkansa myös kokoomuksen kohdalla, joka on vastausten perusteella ”Putin-kriittisin” eduskuntapuolue. Vaalikoneeseen vastanneista kokoomuslaisista kansanedustajista 20 ilmoitti pitävänsä Putinin Venäjää uhkana Suomelle ja 13 oli päinvastaista mieltä.

– Venäjä on Putinin valta-aikana hyökännyt sotilaallisesti kahden naapurimaansa kimppuun ja anastanut niiltä maa-alueita. Vaikka Suomen ja Venäjän suhteet ovat mutkattoman asialliset, ei Venäjän aggressiiviselta toiminnalta kannata ummistaa silmiään, Wille Rydman (kok) kommentoi.

Rydman oli melko samaa mieltä sen väitteen kanssa, että Putinin Venäjä on uhka Suomelle. Toinen nuoremman polven kokoomuslainen, Susanna Koski, oli väitteen kanssa täysin eri mieltä.

– Suomessa on pitkä perinne ulko- ja turvallisuuspolitiikan konsensuksesta. Turvallisuuspoliittisen ympäristön muutoksissa pitää olla valppaana ja varuillaan, Koski muotoili.

Kannat vaihtelivat rajusti myös perussuomalaisissa: seitsemän vaalikoneeseen vastannutta perussuomalaisten kansanedustajaa ilmoitti pitävänsä Putinin Venäjää uhkana Suomelle ja kahdeksan oli päinvastaisilla linjoilla.

Laura Huhtasaari (ps) oli väitteen kanssa melko samaa mieltä ja Mika Raatikainen (ps) täysin eri mieltä.

– Venäjä tulee aina olemaan potentiaalinen uhka. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin rauhallinen, Huhtasaari vastasi.

– Turha tänne on edes yrittää ja Putin tietää fiksuna miehenä myös sen, että Suomen öljy- tai muut luonnonvarat ovat melko rajalliset, Raatikainen kommentoi.

Olli Immonen (ps) oli väitteen kanssa melko eri mieltä.

– Venäjä ymmärtää itsekin, ettei edes Neuvostoliiton rajojen palauttaminen ole mitenkään realistista. Venäjän bruttokansantuote on vain Italian kokoluokkaa, eli resurssit ovat hyvin rajalliset.

Kannat vaihtelivat myös esimerkiksi keskustassa ja Sdp:ssä, mutta molemmissa puolueissa oli selkeästi enemmän sitä ajattelua, että Putinin Venäjä ei ole uhka Suomelle.

Eerikki Viljasen (kesk) mukaan Venäjä kasvattaa vaikutusvaltaansa ja halajaa mennyttä neuvostoaikaa, mutta Viljasen mielestä on pelottelua väittää, että nykyinen Venäjä olisi Suomelle välitön sotilaallinen uhka.

Eerikki Viljasen (kesk) mukaan Venäjä kasvattaa vaikutusvaltaansa ja halajaa mennyttä neuvostoaikaa, mutta Viljasen mielestä on pelottelua väittää, että nykyinen Venäjä olisi Suomelle välitön sotilaallinen uhka.

Eerikki Viljasen (kesk) mukaan on ”pelottelua väittää, että nykyinen Venäjä olisi Suomelle välitön sotilaallinen uhka”. Myös Eeva-Maria Maijala (kesk) katsoi, että ”turhaa hysteriaa ei pidä lietsoa”.

Hannakaisa Heikkinen (kesk) ilmoitti kokevansa ”vieraana ajattelun, että yksittäinen henkilö olisi sotilaallinen uhka”. Juha Pylväksen (kesk) mukaan ”Suomessa ei ole Putinille mitään haluttavaa”.

Jutta Urpilaisen (sd) mukaan ei ole syytä ”ylidramatisoida juuri Suomeen kohdistuvaa sotilaallista uhkaa Venäjän taholta”. Urpilainen oli melko eri mieltä siitä, että Venäjä olisi Suomelle uhka, kun taas Timo Harakka (sd) oli väitteen kanssa melko samaa mieltä.

– Venäjä ylläpitää matalan intensiteetin konfliktia naapurimaittensa kanssa. Siihen liittyy GPS-häirintää, ajoittaisia alueloukkauksia ja informaatiovaikuttamista, ehkä jopa kyberhyökkäyksiä, Harakka luetteli.

Vasemmistoliitossa ei nähdä Putinia uhkana, mutta yksi poikkeus löytyi – Silvia Modig oli melko samaa siitä väitteestä, että Putinin Venäjä on Suomelle sotilaallinen uhka.

– Venäjällä monet vähemmistöt ovat vainon kohteena, kansalaisyhteiskunnan edellytyksiä on kavennettu runsaasti. Venäjä on näyttänyt olevan valmis käyttämään voimaa rikkoakseen suvereenien valtioiden rajoja, Modig vastasi.

Tuoreimmat osastosta