Sipilä vastaa Rinteen vero­puheisiin maidosta ja lihasta – veti mukaan lapsi­perheet ja köyhät

Julkaistu:

Demarien ehdottama kestävän kehityksen arvonlisävero ei miellytä Juha Sipilää. Ilmastoa ei pelasteta hankaloittamalla lapsiperheiden ja pienituloisten arkea, hän linjaa.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoittaa, ettei hänen puolueensa tue sellaista ilmasto-ohjelmaa, jossa ruoan hintaa nostetaan arvonlisäveron korotuksilla.

– Keskusta ei hyväksy uusia veroja, jotka nostavat lapsiperheiden ja pienituloisten ruokalaskun loppusummaa, Sipilä kirjoittaa julkaisemassaan tiedotteessa.

– Rinteen ja sdp:n esittämät arvonlisäveron korotukset olisivat tavallisten suomalaisten kannalta epäoikeudenmukaista politiikkaa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne pohti Ylen haastattelussa aiemmin tänään, että arvonlisäveroa voisi olla korkeampi sellaiselle ruualle, jonka hiilijalanjälki on suuri. Haastattelussa mainittiin mahdollisina esimerkkeinä muun muassa liha ja maito.

Esimerkiksi maidon ja lihan korkeampi arvonlisävero toteutuisi joko nostamalla niiden veroa tai laskemalla muiden ruokien veroa.

Sdp:n ilmasto-ohjelmassa todetaan (pdf), että ”kestävästi tuotettuihin elintarvikkeisiin tulee soveltaa kevyempiä verokantoja”.

Rinteen mukaan demarit olisivat myös valmiita siihen, että ilmastolle haitallisten palveluiden arvonlisävero olisi korkeampi kuin vähemmän haitallisten.
Sipilä on kovin toista mieltä keinoista, joilla ilmastonmuutosta voidaan hillitä.

– Keskustassa katsomme, että ilmastoa ei pelasteta hankaloittamalla kohtuuttomasti lapsiperheiden ja pienituloisten arkea.

– Tärkeintä päästöjen vähentämisessä on saastuttavien fossiilisten polttoaineiden alasajo sekä kotimaisten, uusiutuvien luonnonvarojen – ennen muuta metsien – kestävä hyödyntäminen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt