Vihreiden Haavisto Isis-perheiden lapsista Ylelle: ”Niiden jotka ovat Suomen kansalaisia, paluu tänne pitää järjestää”

Vihreiden Pekka Haavisto piti tunteikkaan puheen Ylen vaalitentissä.

Vihreiden Pekka Haavisto esiintyi Ylen puheenjohtajavaalitentissä torstai-iltana.

21.3.2019 23:19

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto vahvisti Ylen eduskuntavaalitentissä torstai-iltana, että aikoo edelleen olla vain siirtymäjohtajana puolueessa.

Edeltäjän Touko Aallon luopumisen jälkeen vihreiden pelastajaksi houkuteltu Haavisto vetää eduskunta- ja eurovaalikampanjat ja mahdolliset hallitusneuvottelut ja on luvannut johtaa puoluetta vain kesäkuun puoluekokoukseen saakka. Sen jälkeen tilanne on auki.

Äänestäjän oikeusturvasta kysyttäessä hän sanoi, että puolue toimii ohjelmansa mukaisesti, ja Haavisto itse on mahdollisissa hallitusneuvotteluissa mukana. Linja ei muutu yhden ihmisen takia, hän vakuutti.

– Minusta näyttää, että jollakin muullakin puolueella on harkinnassa puoluejohtajan vaihto jossakin välissä, Haavisto heitti myös.

– Äänestäjille olen sanonut, että olen tietynlainen takuumies vihreiden linjasta.

Haavisto kertoi vaalitentissä näkemyksensä Suomesta lähteneiden Isis-taistelijoiden kohteluun. Suomessa aihe puhuttaa ”Isis-vaimo” Sannan tapauksen takia. Haaviston mukaan ryhmiä on neljä, ja niihin pitää suhtautua eri tavoin. Taistelijat tulee saada kansainväliseen tuomioistuimeen, sitten on puolisoja, joista osa on osallistunut terroristiseen toimintaan, osa ei.

– Lapset ovat eri asemassa, lapset ovat aina uhreja. Niiden jotka ovat Suomen kansalaisia, paluu tänne pitää järjestää, heillä on ehkä isovanhempia, turvalliset olosuhteet jollakin YK:n järjestämällä tavalla.

Koulutusmiljardi ja yritystuet pois

Vihreiden varjobudjettia on arvostelu kalliiksi ja eduskuntatutkimus arvioi sillä olevan työttömyyttä alentava vaikutus. Haavisto sanoi pitävänsä virheellisenä arvion taustalla olevaa olettamaa, jonka mukaan peruskorvaukset automaattisesti lisäävät työttömyyttä.

Menopuolella on isoja eriä: koulutusmiljardi, hoitajamitoituksen kasvattaminen, perustuloon ja kehitysyhteistyörahaa rajaa, kuten myös eläkkeisiin. Mikään tietty tarkka erä, edes koulutusmiljardi, ei silti ole kynnyskysymys.

– Leikkasimme liikaa. Sinä aikana kun vihreät osallistuivat edelliseen hallitukseen teimme virheen koulutusleikkauksissa, Haavisto myönsi.

Vahva viesti oli, että yritystuista pitää luopua.

– Se on 3,5 miljardin summa. Kaikki tutkimuslaitokset ja valtiovarainministeriö itsekin toteaa, että nämä ovat ympäristölle haitallisia tukia.

– Siellä on tukia, joita ei voi poistaa kerralla. Olemme sanoneet, että vaalikauden aikana se 3,5 miljardia voitaisiin ajaa alas.

– Haluamme keventää pitkällä aikavälillä työn verotusta ja lisätä ympäristöveroja.

Myös ydinvoimaloiden jatkolupia Haavisto on valmis antamaan.

– Ne ovat osa vihreiden ilmastopakettia.

Haavisto luetteli pitkän listan keinoja, joilla torjutaan ilmaston lämpenemistä. Niiden avulla Suomesta voi kehittyä ”ilmastotorjunnan markkinajohtaja maailmalla”.

Haavisto sanoi, että haluaa turpeesta luopumisen samalla aikataululla hiilen kanssa. Pidemmällä ajalla maakaasu ja polttoöljy. Tukia omakotitaloille ja rakennuksille öljystä irtaantumiseen.

”Kiusaamishelvetti”

Haavisto piti tentin aluksi tunteikkaan puheen, jossa esillä oli toreilla ja turuilla kohdattuja ihmisiä. Puhe liikkui lasten epätoivosta ja ahdistuksesta ilmastomuutokseen, koululaisten luokkaeroihin ja koulukiusaamiseen.

Haavisto kertoi vaalitilaisuudessa mikrofonin ottaneesta 21-vuotiaasta naisesta, joka kertomansa mukaan puhui yleisötilaisuudessa ensimmäistä kertaa koulukiusaamisestaan.

– Hän oli tullut läpi koko kouluajan kestäneen kiusaamishelvetin. Pitänyt koko tuskan sisällään.

– Yleisö oli aivan hiiren hiljaa, siellä olisi kuullut jos neula olisi pudonnut maahan. Mutta monen sisällä oli varmaankin voimaton raivo. Miten tämä on mahdollista tämän päivän Suomessa? Koska kiusaaminen loppuu? Haavisto sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?