Soten kaatuminen jätti arpensa: Näin keskustan ja kokoomuksen vaalisota roihahti – ”Tarjoutui herkullinen tilaisuus tehdä vaalitemppu”

Julkaistu:

Keskusta toitottaa kokoomuksen tehneen suuren takinkäännön soten suhteen, kokoomus pysyy pääosin hiljaa.
Kuka uskoisi, että kokoomus ja keskusta olivat vain 11 päivää sitten vielä samassa hallituksessa?

Hallituksen kaatuminen rentoutti nopeasti ainakin keskustan kielenkantoja, ja entisten hallituskumppaneiden avoin vaalisota ja nokittelu sai jatkoa tänään torstaina.

Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkisen mukaan kokoomusta johtaa pormestari Jan Vapaavuori (kok) Helsingin kaupungintalolta, ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) tunnusti suureksi virheeksi kokoomuksen valinnanvapauden kuittaamisen sotessa syksyllä 2015.

Arpensa sote-uudistuksen kaatuminen tuntuu jättäneen ainakin keskustaan, joka toitottaa kokoomuksen tehneen takinkäännön sote-linjaustensa kanssa.

Kokoomus on ainoana puolueena ajamassa ensi vaalikaudella kuntapohjaista sotea. Jopa Sdp ja vihreät ovat kääntyneet keskustan maakuntamallin kannalle.

Keskustalaisia ihmetyttääkin ennen kaikkea kokoomuksen ”johtajuusvaje”.

Paitsi eduskuntaryhmän irtiotot sote-uudistuksen kanssa, on kokoomuksella ollut myös oma ”ylihämmentäjänsä” Jan Vapaavuori.

Kansanedustaja Pekka Puskan (kesk) mukaan keskustan piirissä muodostui jo melko yleiseksi sanonnaksi, että kokoomus ajoi kaksilla rattailla.

– Vapaavuori, kokoomuksen ”valovoimaisin henkilö” teki kaikkensa soten kaatamiseksi, Puska sanoo.

– Vaikea sanoa, mitä olisi tapahtunut loppuäänestyksessä, hän myöntää.

Molemminpuolinen kyräily ja epäluuloisuus värittikin uudistuksen eri vaiheita.

Usea keskustalainen kuvailee puolueen olleen ajoittain tuskastunut siihen, ettei uudistuksen kanssa edetä, sillä kokoomus tuntui heittäneen hanskat tiskiin.

– Monta kertaa mietimme, onko kokoomus tämän takana vai ei. Olisimme toivoneet, että kokoomus olisi ollut meidän mukanamme jämäkämmin, hän muistelee, Puska sanoo.

– Keskusta oli varmaan ainoa puolue joka tätä täysillä todella ajoi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuneen Niilo Keräsen (kesk) mukaan keskusta ja siniset yrittivät saada asioita eteenpäin äänestämällä, mutta kokoomus ei aina tuntunut olevan yhtä innokas.

– Tuntui että he olivat kahden vaiheilla, että viedäänkö tätä vai ei.

– Ehkä kokoomuskin jossain välissä luuli, että keskusta ei kannata valinnanvapautta tosissaan. Sellainen tuntuma tuli jostain kahvipöytäpuheista, Keränen myöntää.

Keskustan piirissä pohdittiin paljon myös sitä, kuinka suurta roolia terveysyritysten ”pörriäiset” oikein näyttelevät soten taustalla.

– Välillä tuntui vähän siltä, että ohjeet tulevat suoraan siitä suunnasta. En tiedä, oliko tilanne niin karu, mutta kyllä tällaista jouduttiin useaan otteeseen pohtimaan, eräs keskustalainen sanoo.

Suurimmaksi hämmentäjäksi Vapaavuoren ohella nimetäänkin kokoomuksen entinen soten pääneuvottelija, nykyinen eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok).

– Risikko oli aikamoinen hämmentäjä sisäministeriaikanaan. Hänen kanssa neuvottelu oli vaikeaa. Asiat oli vähän milloin mitenkin ja seuraavana päivänä taas toisella tavalla. Vähän sitä ihmeteltiin, että mistä näitä naruja oikein vedellään.

Hannakaisa Heikkisen mukaan kokoomuksessa on viime vuosina ottanut vallan ”oikeiston oikeisto”, jonka tavoite vaikuttaa olevan ”levittää yksityisille ”pörriäisille” punainen matto sosiaali- ja terveyspalveluihin”.

Kokoomus on sen sijaan pysynyt pääosin hiljaa, vaikka vaaleihin on aikaa vain 3,5 viikkoa, ja puolue on pudonnut kannatusmittauksissa Sdp:n kelkasta.

Kansanedustaja Sari Raassina (kok) suivaantui kuitenkin keskustan puheista.

– Hannakaisa Heikkisen toimintatavat ja väitteet ylittävät sopivuuden rajat. Keskusta tuntuu kaatavan pettymyksensä laajan maakuntahallinnon kaatumisesta kokoomuksen niskaan, Raassina totesi.

Kokoomukselle ei kuitenkaan tuntunut jääneen suurta kiveä kenkään soten kaatumisessa. Pääministeri Sipilän oma päätös erottaa hallitus hiertää kuitenkin puoluetta.

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin mukaan hallituspuolueet olivat sopineet moneen kertaan yhteisestä ulostulosta soten kaatuessa, ja keskusta ja Sipilä vetivät välistä.

– Se on kiistaton fakta, että olimme silloin viikolla useamman kerran – kun oli nähtävissä että viimeistään perjantaina sote on julistettava kaatuneeksi - sopineet keskustalaisten kanssa eri tasoilla, muun muassa ryhmäpuheenjohtajien tasolla, että yhdessä katsotaan koreografia ja askelmerkit, miten sote- ja maakuntauudistus todetaan kaatuneeksi.

– Oli yhteisymmärrys, että yhdessä katsotaan. Fakta on, että kepulle tarjoutui herkullinen tilaisuus tehdä vaalitemppu Sipilän eroamisella. He eivät pitäneet kiinni siitä, että yhdessä olisi todettu sote- ja maakuntauudistuksen kaatuneen, Zyskowicz sanoi.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) ei lähtenyt kritisoimaan hallituskumppani keskustaa.

– Taitaa olla kepulta vähän epätoivoinen yritys kääntää keskustelua itse aiheesta, eli epäsuositusta maakuntamallista pois. Sitä samaa tarinaa on keskustan suunnasta heitetty pitkin matkaa. Minkä takia pitäisi rakentaa maakuntahallinto, varapuheenjohtaja, Häkkänen (kok) kyseli.

Kokoomuksen ensimmäinen sotekriitikko, kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) oli tyytyväinen puolueensa liikkeisiin, ja toivoi, että kokoomus olisi tehnyt saman päätöksen jo vuosi sitten.

– Sipilä on puhunut, että sote kaataa hallituksen ja niin hän teki. Ei sekään ole yllätys, että keskusta jatkaa maakuntamallilla. Ja se on harmillista, että Sdp on älyllistä laiskuuttaan lähtenyt siihen samaan maakuntakelkkaan, Lepomäki sanoi.

Kokoomuksen vaalipäällikkö, puoluesihteeri Janne Pesonen (kok) ei lähtenyt IS:lle avaamaan kokoomuksen vaalikampanjan asemointia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt