Sipilä myönsi Ylellä tehneensä virheitä ja otti vastuun valinnanvapauden hyväksymisestä: ”Kokoomus on pudottanut kintaat”

Julkaistu:

Eduskuntavaalit 2019
Juha Sipilä kertoi vaalitentissä myös muun muassa väleistään ammattiyhdistysliikkeiden kanssa.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä myönsi Yle TV1:n eduskuntavaalitentissä keskiviikkoiltana, että hän on tehnyt myös virheitä.

– Eniten harmittaa se, että sote-uudistusta ei saatu maaliin. Vaikka asia oli käsittelyssä eduskunnassa pitkään, otan vastuun siitä, että hyväksyin valinnanvapauden esitetyssä muodossa. Keskustan kansanvaltainen 18 maakunnan malli on hyvä ja ongelmaton. Meillä on nyt kaikki eväät saada hoitoon pääsyn ja vanhustenhoidon varmistava uudistus seuraavalla kaudella valmiiksi, Sipilä totesi puheessaan ennen tenttiä.

Hallituskumppani kokoomus esitteli aiemmin päivällä oman kuntapohjaisen sote-mallinsa, joka sisältää jyrkän ”ein” maakuntaverolle. Sipilältä tiedusteltiin tentissä, voisiko keskusta olla tekemässä sote-uudistusta uudelleen tuosta lähtökohdasta.

– Kokoomus on pudottanut kintaat, eli ei tehdä mitään. Vaikka tämä jäi kesken, kyllä tässä nyt pitäisi jaksaa silti tehdä uudistukset ja uudistaa loppuun. Ei pystytä tarjoamaan tasavertaisia palveluja koko Suomeen, jos lähdetään kuntavetoisena eteenpäin, hän sanoi.

Tulosvastuullinen kolmikanta

Sipilältä kysyttiin myös muun muassa vaikeista väleistä ammattiyhdistysliikkeiden kanssa hallituskauden alussa. Mies myönsi, että koviakin neuvotteluja jouduttiin käymään.

– Minusta tämän niin sanotun kolmikannan pitäisi olla tulosvastuullista. Sovitaan yhdessä, että ensi kauden lopussa työllisyysaste Suomessa on 75 prosenttia ja sitoudutaan siihen, että jos kehitys ei näytä siltä, niitä keinoja matkan varrella yhdessä säädetään. Luulen, että tämä legenda huonoista väleistä ei pidä paikkaansa. Luulen, ettei löydy sellaista pääministeriä, joka olisi niin pitkään istunut työmarkkinajohtajien kanssa kuin meikäläinen on tuolla Kesärannan saunassa ja milloin missäkin istunut, sanoi Sipilä.

– Olimme jatkuvasti neuvottelupöydässä. Neuvottelimme vuoden ennen kuin pääsimme eteenpäin. Heti kun saimme tuloksen, niin siitä lähti Suomen kehitys nousemaan.

”Semmoinen jonglööri piti olla”

Sipilältä tiedusteltiin sen jälkeen, onko tuleviin vaaleihin lähtemässä sovittelevampi Juha Sipilä kuin tämä oli pääministerinä ensimmäisten viikkojen ja kuukausien aikana.

– Kuule, sen vuoden aikana semmoinen jonglööri piti olla, että saatiin sovittua se mikä sovittiin, Sipilä vastasi.

Seitsemän minuuttia kestäneessä puheessaan Sipilä kertoi yrittäjäukistaan, jonka opetukset olivat mielessä, kun hän lähti ”laittamaan Suomea kuntoon” pääministerinä.

– Laitoin kaiken likoon. Kaiken, mitä minusta irti lähtee. Tämä on varmasti näkynyt välillä naamastakin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt