Saarikko iski heti Orpon sote-malliin – ”Vapaavuoren sote, jolla rakennetaan vahvojen Suomea”

Julkaistu:

Annika Saarikko (kesk) katsoo Petteri Orpon (kok) esitelleen tänään kopion hallitusta vastustaneen Jan Vapaavuoren (kok) sote-mallista.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitteli iltapäivällä puolueensa sote-linjauksen, jossa kuuluu vahvasti kaikuja Helsingin kokoomuslaisen pormestarin Jan Vapaavuoren puheenvuoroista.

– Kokoomuksen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluille ei käytännössä tarvitse tehdä yhtään mitään. Palvelujen kunta- tai pikemminkin suurkaupunkipohjaisuus riittää. Kyseessä on Vapaavuoren sote-malli, jolla rakennetaan vahvojen Suomea, ei kaikkien Suomea, Saarikko iskee tiedotteessa.
Pahiten Vapaavuoren hampaisiin joutuivat hallituksen uudistuksessa keskustan kaavailemat maakunnat. Kuuluisassa diilissä keskusta sai maakunnat ja kokoomus vastineeksi laajan valinnanvapauden. Kokoomus ei koskaan kuitenkaan ollut maakuntien ystävä.

Nyt Orpo katsookin, että sote-uudistuksessa tulisi unohtaa maakunnat ja keskittyä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen. Uudistuksessa ei Orpon mukaan myöskään kannata yrittää rakentaa yhtä samanlaista mallia.

– Emme halua yrittää työntää samaa mallia koko maahan. Mikä toimii Helsingissä, ei välttämättä toimi Kainuussa.

Saarikon mukaan tavoite nopeammasta hoitoonpääsystä yhdistää puolueita, mutta hän epäilee kokoomukseen iskeneen uudistusuupumuksen.

– Uudistusuupumus näyttää vallanneen kokoomuksen juuri sillä hetkellä, kun suomalaisten palvelujen turvaaminen kaipaa rohkeaa ja päämäärätietoista uudistustahtoa ja -kykyä. On äänestäjien harhauttamista väittää, ettei hallinnosta tarvitsisi puhua, kun palveluja halutaan parantaa.

Saarikon mukaan palveluja ei voi kehittää ilman, että talon kivijalka on kunnossa.

– Tekemättömyyden linja on villin ulkoistamisen linja, joka todennäköisesti tarkoittaa hallitsematonta kuntien sote-palveluiden ulkoistamista suurille terveysjäteille.

Hänen mukaansa kokoomuksen malli ei anna vastauksia sote-palveluiden keskeisimpiin haasteisiin, kuten siihen, että suurelta osalta kuntia rahat ovat loppumassa koko ajan kasvavien sote-menopaineiden vuoksi. Saarikko on huolissaan myös siitä, että malli johtaisi kuntien pakkoliitoksiin.

– Lisäksi kokoomuksen ”malli” tarkoittaisi mitä todennäköisimmin lisää kuntayhtymiä ja muita hallintohimmeleitä entisten päälle. Keskustan ratkaisussa hallinto sen sijaan vähenee, kun kuntayhtymien ja muiden palvelujen nykyisten noin 400 järjestäjän tilalle tulee 18 maakuntaa. Kokonaisverotus ei nouse, Saarikko kehuu kokoomuksen tyrmäämää maakuntamallia.

Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa, että puolue piti hallituskauden alussa tehdystä sopimuksesta kiinni, mutta hallituksen kaaduttua se raukesi.

– Nyt pystyimme pistämään hallitustakin sivuun, ei tarvinnut kääntää mitään.
Myös Sdp:n kansanedustaja Sirpa Paatero ottaa kantaa kokoomuksen malliin ja kuvailee sitä lähinnä ”korusanoiksi”.

– Vaikuttaa sille, että ulkoisen paineen edessä on täytynyt rakentaa näytille jotain, mikä vaikuttaa lähinnä sosiaali- ja terveyspalveluiden nykytilan kuvaukselta parilla mausteella, Paatero tylyttää tiedotteessaan.


Ainoa konkretia, jonka hän kertoo löytävänsä kokoomuksen mallista, on ”laajennettu palvelusetelin käyttö ja sitä kautta yksityisten palvelujen pakkokäyttö sote-palveluissa”.

– Kokoomuksen sote-ajattelu näyttääkin olevan lähinnä käsien nostamista pystyyn ideoiden puutteessa ja sen toivomista, että joku muu ratkoisi valtiovallan puolesta soten järjestämisen.

Paatero ihmettelee myös kokoomuksen ehdotusta kuntiin nojaavasta uudistuksesta, joka on täysin päinvastainen puolueen hallituksessa ajamaan malliin verrattuna.

– Viimeiset neljä vuotta kokoomus on ollut hanakasti lailla kieltämässä kuntien osallistumisen mitenkään ja mihinkään sote-asioihin. Nyt se sitten on valmis sälyttämään niille kaiken vastuun. Tämä vaikuttaa aika omituiselta takinkääntötempulta, Paatero sanoo.

Juttua täydennetty: Lisätty Sirpa Paateron kommentit klo 17:30

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt