Kommentti: Orpolla sormi suussa – kokoomuksen vaalikiri uhkaa jäädä telineisiin

Julkaistu:

Juha Sipilän kevätyllätys sekoitti kokoomuksen vaalipasmat täysin. Se näkyy nyt, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Kokoomus esitteli keskiviikkona uuden sote-mallinsa. Sen erikoisuus on siinä, että se ei ole uusi sote-malli. Jonkun mielestä tämä voi nyt olla hyvin virkistävääkin. Mutta on siinä ongelmansa.

Kokoomus haluaisi kehittää palveluita nykyiseltä kaupunki- ja kuntapohjalta. Suomen alueethan ovat näet kovin erilaisia. Jossain voitaisiin muodostaa kuntien yhteistyöalueita. Uusia vaaleja tai veroja ei tulisi. Puheenjohtaja Petteri Orponkin mukaan kyseessä olisi nykyisen järjestelmän parantelu.

Tämä on melkoinen mahalasku neljän vuoden suurten ja ylevien puheiden jälkeen. Se kertoo kuinka huolella Juha Sipilä veti kokoomukselta maton alta pari viikkoa sitten hajottamalla hallituksen. Orpo on ihan ihmeissään.

Tarkoitus oli mitä ilmeisemmin, että kokoomus olisi mennyt vaaleihin saappaat jalassa voittamaan tai kaatumaan hallituksen saavutuksien nimissä. Sipilä nollasi nuo saavutukset. Nyt on turha puhua syvällä rintaäänellä loistavan työllisyyskehityksen iloista. Jokainen on vaalissa yksin, eikä kukaan kuule kauhunpihahduksia.

On varsin todennäköistä, että kokoomuksen vaalimateriaalit oli jo tilattu ykkösluokan mainostoimistolta. Nyt ne menivät sitten saman tien pataan.


Lohtua keskustan epäonnesta

Pientä lohtua antaa, että Sipilän peliliike ei toimi kuten toivottu. Torstaina julkaistun HS-gallupin mukaan keskustan kannatus on edelleen laskussa, 14 prosentin pinnassa. Kokoomuksenkin kannatus laski, mutta on yhä himpun yli 18 prosenttia.
Demarit ovat johdossa ja on hyvin mahdollista, että myös pitävät johtonsa, vaikka puolue onkin vaalikirin loppusuoralla pahamaineinen alisuorittaja. HS-gallupin haastattelut tehtiin osin Sipilän ilmoituksen jälkeen.

Kokoomus ja keskusta käyvät nyt keskenään kamppailua tulevaan hallitukseen pääsystä kakkospuolueeksi. Jotta keskusta onnistuisi, sen olisi hyvä olla ainakin lähellä kokoomusta vaalipäivänä.

Sipilän tempun tarkoituksena oli innostaa keskustan uskonsa menettänyttä kenttää. Niin kauan kuin se ei syty, hyvä kokoomuksen kannalta.

Takki kääntyy taas?

Kokoomuksen sote-linjaus on ongelmallinen siltä kannalta, että siinä käytännössä sanotaan ei väliportaan hallinnolle, jota suunnilleen kaikki muut kannattavat. Väliportaan hallintoa ovat niin keskustan maakunnat kuin Sdp:n sotekunnatkin.

Kokoomuksella on nykyisillä luvuilla joka tapauksessa hyvät mahdollisuudet hallitukseen. Ehtona olisi todennäköisesti jonkinlaisen väliportaan hallintomallin hyväksyminen.

Kun kokoomus siis neljä vuotta kannatti maakuntia ja neljä viikkoa ennen vaaleja hylkäsi ne, sen pitäisi taas pian vaalien jälkeen hyväksyä jotain vastaavaa. Se ei olisi varsinaisesti hieno alku hallitustaipaleelle.

Keskusta suorastaan tyrkyttää itseään nyt Sdp:lle. Kokoomuksen pitäisi joko tehdä sama tai sitten yrittää haastaa demarit tosissaan, mikä voisi johtaa siihen, että he eivät olisi seuraavassa hallituksessa.

Ei ihme, että Petteri Orpolla on nyt sormi suussa. Se pitäisi saada sieltä äkkiä pois.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt