Ympäristö­järjestöjen selvitys: suurin osa puolueista jää kauas 1,5 asteen ilmasto­tavoitteesta

Julkaistu:

Selvityksessä käytiin läpi puolueiden kantoja 30 ilmastotekoon.
Eduskuntapuolueista vain vihreiden ja vasemmistoliiton ilmasto-ohjelmat ovat lähellä riittävää linjaa, jolla maailman keskilämpötilan nousu saataisiin rajoitettua 1,5 asteeseen. Asia käy ilmi ympäristö- ja kehitysjärjestöjen tekemästä selvityksestä, jossa on vertailtu puolueiden ilmastokantoja.

Järjestöt korostavat, että 1,5 asteen tahdissa pysymiseksi Suomen olisi vähennettävä päästöjä 65 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon. Vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat ilmaisseet tavoittelevansa 60 prosentin päästövähennyksiä. Ylen ilmastokyselyssä SDP ilmoitti sitoutuvansa vähintään 55 prosentin vähennyksiin.

Ympäristöjärjestö WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen huomauttaa, että Suomen pitäisi olla valmis kirittämään päästövähennystavoitetta riippumatta siitä, korottaako EU yhteistä 2030-päästövähennystavoitetta.

– Olisi tärkeää, että Suomessa näytettäisiin edelläkävijyyttä, sillä ei muuten muitakaan EU-maita saada kiritettyä päivittämään yhteistä tavoitetta, Rahunen sanoo.

Ruoantuotannon tuet jakavat kantoja

Päästövähennystavoitteiden lisäksi selvityksessä käytiin läpi puolueiden kantoja muun muassa fossiilisista polttoaineista irtautumiseen, hiilinieluihin, liikenteen kehittämiseen, rakennusten energiatehokkuuteen ja ruoantuotantoon.

Lähes kaikki selvityksessä mukana olleet yhdeksän eduskuntapuoluetta olisivat valmiita palauttamaan energiaremonttien tuen rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi. Keskusta ja perussuomalaiset eivät ilmaisseet kantaansa kysymykseen.

Ruoantuotannon osalta vihreät, vasemmistoliitto, SDP ja kokoomus olisivat valmiita uudistamaan tukijärjestelmää niin, että kotimaista kasviproteiinien tuotantoa tuettaisiin ja lihantuotantoa vähennettäisiin. Selvityksen mukaan toimea vastustaneet puolueet perustelivat kantaansa kotimaisen ja ulkomaisen lihantuotannon eroilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt