Kuuluuko kasvisruokapäivä armeijaan? Halla-aho, Terho ja Orpo nihkeimpiä: ”Kasviksia ei ole syytä myöskään pelätä”

Julkaistu:

Puolueiden puheenjohtajat suhtautuvat kasvisruokapäivään myönteisesti.
Varusmiesten ruokavalio nousi otsikoihin viime syksynä, kun puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kimpaantui puolustusvoimien kasvisruokalinjauksesta.

– Vanhan viisauden mukaan armeija marssii vatsallaan. Mikään armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla, Niinistö kommentoi viime elokuussa Lännen Medialle.

Aloite kasvisaterioiden lisäämiseen tuli varusmiestoimikunnilta. Puolustusvoimien tiedottaja Henrik Gahmberg kertoo, että armeijassa on nyt ”käytännössä yksi kasvisruokapäivä viikossa”.

– Lisäksi tarvitseville on aina tarjolla vegevaihtoehto, Gahmberg mainitsee.

IS:n vaalikoneessa armeijan kasvisruokapäivän torjuvat puheenjohtajista vain Jussi Halla-aho (ps), Petteri Orpo (kok) ja Sampo Terho (sin).

Halla-aho ja Orpo olivat jonkin verran samaa mieltä siitä väitteestä, että armeija marssii vatsallaan eikä kasvisruokapäivää tarvita. Terho oli väitteen kanssa täysin samaa mieltä.

– Toisaalta kasviksia ei ole syytä myöskään pelätä. Jos historiaa tarkastellaan, armeijat ovat lähes aina marssineet kasviksilla, lähinnä perunoilla ja nauriilla, Halla-aho kommentoi.

– Varusmiesten ruokailu ei ole minulle ideologinen kysymys. Tärkeintä on, että ruoka on ravitsevaa ja terveellistä. Myös kasvisruoka voi olla sitä. Asiasta on kuitenkin turha järjestää poliittisia näytöksiä, Orpo muotoilee.


Puheenjohtajista vahvimmin kasvisruokapäivän kannalla on Li Andersson (vas), jonka mukaan kaikissa joukkoruokailuissa olisi syytä siirtyä kasvispainotteisempaan ruokaan.

Muut puheenjohtajat suhtautuivat vaalikoneessa armeijan kasvisruokapäivään varovaisen myönteisesti.

– Veteraanit tietävät, että sodan olosuhteissa liha oli ylellisyystarvike – ja silti pystyttiin sotimaan. Kasvisruokapäivä ei romuta Suomen puolustuskykyä, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kommentoi.

Haavisto heittää piikin Niinistön suuntaan toteamalla vastauksessaan, että puolustusvoimien johdossa osataan jo ajatella ”nykyaikaisesti ja samaa ajattelua tarvitaan seuraavassa hallituksessa myös puolustusministeriön johtoon”.

Leijona Cateringin ruokalistan mukaan tällä viikolla varuskuntaravintoloissa syödään muun muassa broileria, lohilaatikkoa, tonnikalapastaa ja possua. Torstaina on perinteiseen tapaan tarjolla hernekeittoa ja pannukakkuja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt