Kansanedustajat antoivat arvosanansa Juha Sipilän hallitukselle – Ville Niinistöltä 4, Matti Vanhaselta 9,5

Julkaistu: , Päivitetty:

Oppositioedustajat arvostelivat leikkausten lisäksi etenkin lakien valmistelutyötä.
Eduskunta piti tiistaina vaalikauden viimeisen täysistuntonsa.

Äänestysten jälkeen hallituksen ja opposition kansanedustajat istuivat eduskunnan kuppilassa tuttuun tapaan osin samoissa pöydissä sulassa sovussa, mutta kun IS pyysi edustajia antamaan arvosanan Juha Sipilän (kesk) hallitukselle, mielipiteet noudattelivat tiukasti perinteistä hallitus–oppositio-asetelmaa.

Heikoimman arvosanan, nelosen, hallitukselle antoi europarlamenttiin tähtäävä Ville Niinistö (vihr).

– Lopputulos on hylätty eli luokalle jää. Hallitus ei selvinnyt loppuun saakka edes omilla mittareillaan, koska sote-uudistus kaatui. Työttömiä on kyykytetty aktiivimallilla, perusturvasta ja koulutuksesta on leikattu. Perussuomalaisten julma maahanmuuttopolitiikka ja kehitysyhteistyöleikkaukset ovat siirtäneet meidät Itä-Euroopan viiteryhmään kansainvälisessä kehityksessä. Se on nelonen, Niinistö lyttäsi.


Kiitosta Niinistö antoi hallitukselle vain talous- ja työllisyyskehityksestä.

Parhaan arvosanan – 9,5 – hallitukselle antoi Sipilän uskollisiin tukimiehiin kuuluva Matti Vanhanen (kesk).

– Ei ole pikkujuttu, että mennään kroonisesta velkaantumisesta käytännössä tasapainoon. Työllisyydessä on nähty Suomen historiassa ennätysmäinen nousu, myös ilmastotyössä on otettu erittäin pitkiä harppauksia, Vanhanen kiitteli.


Suurinta oppositiopuoluetta eli Sdp:tä edustava Erkki Tuomioja oli hallitusta kohtaan lähes yhtä säälimätön kuin Niinistö ja antoi arvosanaksi 5+.

– Tämä on huonoin hallitus, minkä olen koskaan kokenut. Parhaat päätökset ovat olleet niitä, joita se on joutunut perumaan. Valmistelukulttuuri alkoi heikentyä jo edellisten hallitusten aikana, mutta tämän hallituksen aikana se on ollut ala-arvoista, Tuomioja kritisoi.

Tuomiojan kanssa kahvitellut Lauri Ihalainen (sd) antoi hallitukselle arvosanan 6+.

– Uudella hallituskaudella pitäisi palata luottamus- ja sopimusyhteiskunnan vahvuuksiin, joita ei ole arvostettu riittävästi ja se jälki on näkynyt. Aito kolmikantavalmistelu olisi hyvä palauttaa, Ihalainen evästi.


Pia Viitanen (sd) kutsui Sipilän hallituksen taivalta ”mahdottomaksi vuoristoradaksi ja jojoksi”.

– En olisi uskonut, että näin monta käännettä tapahtuu. Kun hallitus sanoo itsensä irti, niin mikään ei tämän jälkeen enää yllätä. En voi antaa enempää kuin kutosen.


Perussuomalaiset istuivat hallituksessa vuodet 2015–2017. Juho Eerolan (ps) mukaan lopputulos olisi ollut kiitettävä, jos hallitus olisi pitäytynyt ohjelmassaan esimerkiksi sote-uudistuksen suhteen.

– Loppu meni sekoiluksi, ysi kääntyy kutoseksi, Eerola kommentoi.

– Antaisin seiskan, mutta loppu oli näin naurettavaa, että annan kuusi miinus, Leena Meri (ps) säesti.


Perussuomalaisten pöydässä kritisoitiin hallitusta siitä, ettei alkukaudesta tehtyjä leikkauksia vedetty pois.

Meren mukaan perussuomalaisia vielä hallituksen alkutaipaleella johtanut Timo Soini (sin) oli vakuuttanut perussuomalaisten eduskuntaryhmälle, että ”ensin kiristetään vyötä” ja myöhemmin etuuksia palautetaan, mutta näin ei käynyt.

– Talous oli romahduspisteessä keväällä 2015, oli pakko ottaa kovat otteet, mutta nyt olisi pitänyt jo palauttaa kaikkein pahimpia leikkauksia, Toimi Kankaanniemi (ps) kommentoi.


Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho istui alkukaudesta perussuomalaisissa ja loppukaudesta sinisissä.

Terho ei halunnut antaa hallitukselle arvosanaa, mutta sanoi olevansa hyvin tyytyväinen siihen, miten hallitusohjelma on toteutunut.

– Tämä on suurten menestysten vaalikausi miinus sote. Saimme työllisyyden ylös, viennin vetämään, talouden kasvamaan, velkaantumisen taittumaan, Terho listasi voitonmerkkejä.

Eduskunnan jättävä Seppo Kääriäinen (kesk) antoi hallitukselle talouden käänteen aikaansaamisen vuoksi kahdeksikon.

– Olisi tullut yhdeksän miinus, jos sote olisi mennyt satamaan.


Niin ikään eduskunnasta vetäytyvä Tapani Tölli (kesk) antoi hallitukselle vain suullisen arvosanan. Arvosana oli ”hyvä”.

Kokoomuksen konkari Ben Zyskowicz kiitteli hallituksen onnistuneen keskeisissä talouspoliittisissa tavoitteissaan, mutta myönsi, että sote-uudistuksessa hallitus ”tunnetusti epäonnistui”.

Arvosanaksi Zyskowicz antoi silti yhdeksän miinus.


Markus Lohi (kesk) antoi hallitukselle arvosanaksi 8,5. Lohi tunnustaa, että soten lisäksi tietyt säästöpäätökset ovat ahdistaneet häntä.

– Esimerkiksi opintorahan leikkaus ja lapsilisän indeksiin tehty leikkaus, se oli alle euron, mutta se oli periaatteellisesti huono juttu.

Leikkauksia kritisoi myös Hanna Sarkkinen (vas), joka antoi hallitukselle arvosanan 6–.

– Toivoisi laadukkaampaa valmistelua. Kritiikki kohdistuu tietysti isoihin leikkauksiin, esimerkiksi koulutusleikkaukset tulevat haittamaan Suomen menestystä tulevaisuudessa erittäin paljon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt