Sote-valiokunnan työyhteisöstä kovia paljastuksia – lähes jokainen sairastui fyysisesti: ”Voiko ihmisiä kohdella niin?” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sote-valiokunnan työyhteisöstä kovia paljastuksia – lähes jokainen sairastui fyysisesti: ”Voiko ihmisiä kohdella niin?”

Eräs sote-valiokunnan jäsen kuvailee sitä haastavimmaksi työyhteisöksi, jossa hän on koskaan joutunut työskentelemään.

Sote-valiokunta päästi lopulta irti sote-uudistuksen käsittelystä vajaat kaksi viikkoa sitten.­

19.3.2019 20:37

Ihan suoranaista työpaikkakiusaamista. Koulukiusaamista. Oman vallan ja aseman väärinkäyttöä.

Muun muassa näillä sanoilla eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajajäsenet kuvaavat viimeisiä vuosia sote- ja maakuntauudistuksen parissa.

– Olen tehnyt monenlaisessa työyhteisössä töitä, mutta näin haastavassa työyhteisössä en ole joutunut työskentelemään, sanoo Sari Raassina (kok).

 

Eduskunnan sote-valiokunta oli keskeinen paikka, jossa hallituksen vajaa pari viikkoa sitten kaatunutta sote-uudistusta yritettiin takoa ja vääntää väen vängällä hyväksyttävään muotoon.

Työ aiheutti valiokunnassa pahaa mieltä, huutoa ja fyysisiä vaivoja, eikä uupumukselta vältytty.

Raassinan mukaan raastavinta oli se, että kanssakäymisestä katosi valiokunnassa kaikki iloisuus.

– Kun tilanne on erittäin paineistettu, niin ihmiset reagoivat hyvin eri tavalla. Kun on ollut pitkään jatkunut henkinen ja fyysinen väsymys, niin pienetkin asiat kärjistyvät hyvin voimakkaasti.

– Välillä puhuttiin suurin kirjaimin ja kyllä se itkeminenkin jossain määrin piti paikkansa, valiokunnassa istunut kansanedustaja Pekka Puska (kesk) sanoo.

 

Selkeimmin valiokunnassa kipinöi opposition ja hallituksen jäsenten välillä. Kaikki eivät kuitenkaan osallistuneet riitelyyn. Erään jäsenen mukaan jotkut edustajat jopa pahoittelivat toisinaan puoluetovereidensa käytöstä toisten puolesta.

Kova paine ja kiire ei kuitenkaan näkynyt vain kansanedustajissa. Eräs valiokunnan virkamiehistä jäi kesken soten käsittelyn sairauslomalle sairauskohtauksen jälkeen.

– Lähes jokaisella on syntynyt tästä sote-prosessista jokin fyysinen vaiva. Voiko ihmisiä kohdella niin, että heille on puhjennut parantumaton vaiva siitä valtavasta työmäärästä ja stressistä, toinen edustaja kysyy.

Moni IS:n haastattelema valiokuntaan kuulunut kansanedustaja näkee suurimman ongelman olleen kokousten ilmapiirissä. Jäsenet eivät onnistuneet olemaan riitelemättä keskenään edes asiantuntijakuulemisten aikana.

Valiokunnan jäsenten mukaan huonoa ilmapiiriä oli sanojakin selkeämmin luomassa alistava käytös: vähättelevät eleet ja ilmeet, inhottavat katseet ja syvät huokailut toisen puheenvuoron aikana.

– Ihan kuin olisi osoitettu, että teen jotain tyhmää tai väärää. Ihan kuin olisi haluttu vaientaa. Tuli koulukiusattu olo, yksi kuvailee.

Erikoisin näytelmä kokouksessa nähtiin, kun eräs jäsen peitti toisen puheenvuoron aikana päänsä takillaan, ettei hänen katsettaan vain tulkittaisi kenenkään taholta väärin. Tästä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

 

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) kertoo Helsingin Sanomille, että johtava työterveyslääkäri tarjoutui puhumaan sote-valiokunnalle ja ehdotti ”ulkopuolista työnohjauksellista ja henkisen työsuojelun apua”.

Eräs kansanedustaja kuvailee IS:lle, että tämän uskottiin avaavan valiokunnassa työskentelevien silmät sille, kuinka uupuneita he itse todella olivat.

– Kerrottiin, että mitä uupumus on. Että se on salakavalaa. Koska käyttäytyminen monella oli sellaista, että he saattoivat olla uupuneita, mutta eivät huomanneet sitä itse.

Tapaamista ehdotettiin järjestettäväksi myös valiokunnan kokousaikojen ulkopuolella, jotta kokoushuoneen edustalla partioinut lehdistö ei saisi vihiä tilanteesta.

Valiokuntaneuvoksen ehdotus ei kuitenkaan käynyt kaikille jäsenille. Kokouksessa sovittiin, että jokainen miettii asiaa joulun ajan tahollaan ja jos tilanne muuttuu, niin asiaa pohditaan uudelleen.

Kysymykseen ei kuitenkaan enää palattu.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Raassina menossa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoukseen maaliskuussa.­

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) näkee tilanteen kärjistymisen pääsyynä hallituksen ja opposition ristiriitaiset tavoitteet.

– Jos meillä olisi esimies, niin nämä asiat puitaisiin hänen kanssaan. Mutta kun esimies on Suomen kansa, niin vastuu työn jäljestä ja työkyvystä on meillä itsellä, Heikkinen sanoo.

– Toisilla oli halu saada uudistus valmiiksi, toisilla tahto jarruttaa. Tätä ei työterveyshoitaja pysty hoitamaan, Heikkinen sanoo.

Puskan mukaan asioista pitäisi kuitenkin pystyä erimielisyyksistä huolimatta päättämään.

– Kiuru ja oppositio vetosivat siihen, että kansanedustajalla on rajaton puheoikeus ja sillä perusteella puhuttiin päivästä toiseen. Mutta siinä unohtui se valiokunnan toinen puoli, eli se että asiat on käsiteltävä nopeasti ja joutuisasti, Puska sanoo.

Osa näkee ongelman valiokunnan puheenjohtajassa Krista Kiurussa (sd).

– Sen jälkeen kun Kiurusta tuli puheenjohtaja, niin sote-valiokunta ajautui ihan täydelliseen kaaokseen. Sieltä loppuivat normaalit käytös- ja toimintatavat, minkä nyt voi kuvitella sivistyneeseen yhteisöön kuuluvan, eräs jäsen kuvailee.

Toisten mukaan paine tuli selkeästi valiokunnan ulkopuolelta.

– Tuli tunne, että hallituspuolueille tuli paine jostain muualta, pääministeriltä tai ministeriöstä. Välillä se oli ihan käsinkosketeltavaa, että nyt on joku sanonut jotain, kun täällä on tällainen meno taas päällä, toinen jäsen pohtii.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pekka Puska (kesk).­

Sote-valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (oik) ja varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen poistuivat kokouksesta viime helmikuussa.­

Keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen toimi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajana.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?