Kommentti: Meneekö Orpo retkuun? Unkarin kiero johtaja voi olla liian kova vastus

Julkaistu:

Kokoomus ajaa Unkarin itsevaltiaalle potkuja ryhmästään. Sitä Viktor Orbán saattaa halutakin, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Kun lähtee taistoon Euroopan kieroimman miehen kanssa, kannattaako olla varovainen. Riittääkö Petteri Orpon kantti? Viktor Orbán on eri luokan vastus kuin jopa Juha Sipilä. Ja Orpo saattaa nyt tehdä juuri sen mitä Orbán haluaa, Orbánista marttyyrin.

Keskiviikkona EPP, Europarlamentin keskustaoikeistolaisten puolueiden ryhmä käsittelee Fidesz-puolueen erottamista joukostaan. Unkarin pääministeri Orbánin puolue on ryhmän häirikkö, jonka moni katsoo menneen liian pitkälle.

13 jäsenpuoluetta vaatii sen eroa. Suomen kokoomus ja Ruotsin moderaatit ovat hankkeen kärjessä.

”Kun yksi jäsenpuolue systemaattisesti toimii demokratian ja oikeusvaltioperinteen vastaisesti, dialogi ei riitä. Me emme sulje Unkaria ulos, mutta olemme tulleet siihen tulokseen, että meidän täytyy sulkea Viktor Orbán ja Fidesz ulkopuolelle”, Orpo ja moderaattien Ulf Kristersson kirjoittivat Turun Sanomissa sunnuntaina.

Orbán vastustaa avoimesti siirtolaisten tuloa Eurooppaan, vähän peitetymmin EU:ta ja juutalaisia muttei kuitenkaan Israelia. Monille EPP-puolueille oli liikaa, kun Fideszin pilkkajulisteessa esiintyivät yhdessä Euroopan komission puheenjohtataja Jean-Claude Juncker ja miljardööri George Soros. Unkarilais- ja juutalaisyntyinen Soros on Orbánin perivihollinen. Junckerin puolue Luxemburgissa on EPP:n jäsen.


Vaikea vastus

Fideszin erottaminen ei ole läpihuutojuttu. Orbán on haukkunut kokoomusta ja muita vastustajiaan EPP:ssa hyödyllisiksi idiooteiksi, jotka ovat tajuamattaan Euroopan vasemmiston asialla.

Orbánin tiukimmat vastustajat tulevat protestanttisesta Pohjois-Euroopasta. Tukea hän saa idästä ja etelästä. Saksan kristillisdemokraatit, erityisesti Baijerin CSU ovat vaikeassa välikädessä. EPP:n viralliseksi ehdokkaaksi Junckerin seuraajaksi komission johtoon valittiin syksyllä Helsingissä Manfred Weber.


Orbán on ollut hyvissä väleissä baijerilaisen Weberin kanssa, jonka puolueesta löytyy Fideszin ymmärtäjiä. Vaalissa Weber voitti selvästi kokoomuksen Alexander Stubbin, joka vastustaa Orbánia. EPP:n asteikolla kokoomus on vasemman laidan puolue, hyvin erilainen kuin monet kumppaninsa.

Saksalaisten uskotaan olevan ratkaisevassa asemassa EPP:n puoluevaltuustossa keskiviikkona.

Haluaako Orbán potkut?

Lisäkierrettä tuo se, että Orpo ja kumppanit saattavat toimia juuri kuten Orbán toivoo. Hän ehkä haluaa saada potkut ja nousta sitten marttyyrina koko Euroopan populistioikeiston johtajaksi. Orbánin anteeksipyynnöt EPP:lta ovat olleet kovin puolivillaisia.


Näille odotetaan kevään eurovaaleissa voittoa. Orbán voisi koota vahvan joukon, jonka ytimessä olisivat Fideszin lisäksi Puolan hallitseva Laki- ja oikeuspuolue ja Italian hallituksessa istuva Lega. Nyt oikeistopopulistit ovat hajallaan europarlamentissa. Yhdessä heistä tulisi vahva ryhmä. Kotimaassa Orbánin asema vain vahvistuisi.

Petteri Orpon ongelma on, että hyödylliseksi idiootiksi voi päätyä monella tavalla. Joskus sekin riski on pakko silti ottaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt