Kommentti: Miksi Antti Rinne kiemurtelee lihaverokeskustelussa?

Julkaistu:

Kommentti
Rinne saisi kertoa, minkälainen olisi ilmasto- ja ympäristövaikutukset huomioon ottava kestävän kehityksen arvonlisävero, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris.
Ylen torstai-illan aavistuksen unelias vaalikeskustelu heräsi eloon, kun puheenjohtajat alkoivat puhua ruuasta ja syömisestä. Kyllä, ruuasta ja syömisestä.

Sinänsä aihe on tietysti paitsi vakava myös kiinnostava, koska se kytkeytyy käynnissä olevaan ilmastokeskusteluun ja kotiyleisössäkin jokaisella on aiheesta näkemyksiä ja henkilökohtaisia kokemuksia.

Sampo Terho (sin) kiihdytti itsensä välittömästi ylikierroksille ja ilmoitti olevansa valmis syömään suomalaista lihaa vaikka joka päivä, koska ”se on ympäristöteko”.

Kiinnostavinta oli silti pääministerikandidaatti Antti Rinteen (sd) kiemurtelu lihaveroteeman ympärillä.

Todettakoon, että Sdp teki 2017 puoluekokouspäätöksen, jonka mukaan puolue ei kannata erillisen lihaveron käyttöönottoa.

Tästä huolimatta Rinne aloitti vaivaannuttavan kaartelun ja antoi ymmärtää, että Sdp kannattaa kestävän kehityksen arvonlisäveroa, jonka avulla voitaisiin ohjata kulutusta ”oikealla tavalla oikeisiin kohteisiin”.

Lue myös: Rinteen kanta lihaveroon herätti tunteita Ylen tentissä – Sipilä: ”Antti, älä pliis sellaista esitä”

Pienen hiillostuksen jälkeen Rinne sai sanottua, että arvonlisävero lätkäistäisiin tietysti tuotteen hintaan ja se voitaisiin asettaa vaikkapa lihalle.

Esimerkkinä Rinne käytti ”Brasiliasta tuotavaa häränfilettä”, mikä oli mainio heitto sikäli, että tavalliset kansalaiset harvemmin ostavat lähikaupasta eteläamerikkalaista härkää.

Rinteen vastaus muuttui yhä koukeroisemmaksi, kun hän totesi, että Suomessakin ”meidän täytyy huolehtia päästöistä, jotka tulevat karjantuotannosta ja lihantuotannosta”.

Toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä (kesk) näkikin tilaisuutensa tulleen ja tokaisi Rinteelle, että ”älä pliis esitä veroja suomalaiselle korkealuokkaiselle ruualle”.

– Älä sotke minua tähän! Rinne huudahti Sipilälle.

Ei ihme, jos sotketaan.

Rinne ilmoittaa sekä Helsingin Sanomien että Ylen vaalikoneessa olevansa melko samaa mieltä siitä väitteestä, että suomalaisia pitäisi ohjata vähäisempään lihansyöntiin esimerkiksi verotuksen keinoin.

Täältä katsomosta käsin näyttää siltä, että Rinne yrittää pelata varman päälle säilyttääkseen demareiden gallupjohdon, kun eduskuntavaaleihin on enää kuukauden päivät.

Ruokakeskustelussa Rinne ei halua suututtaa lihaa syöviä duunareita ja muuta laajaa yleisöä, mutta samalla Rinne haluaa näyttäytyä vihertävän porukan silmissä edes jokseenkin edistykselliseltä hahmolta.

Vaalihermostuksesta huolimatta Rinne saisi kertoa yksityiskohtaisemmin, minkälainen olisi ”ilmasto- ja ympäristövaikutukset huomioon ottava kestävän kehityksen arvonlisävero”.

Brasilialaisesta häränfileestä puhuminen ei kelpaa vastaukseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt