Setä Arkadia: Sotea kaatanut ex-marxilainen kelpaa nyt Sdp:n ehdokkaaksi

Oppositipuolue Sdp:ltä pääsi itku, kun hallitus erosi soten takia. Mutta sotea kaatanut ex-marxilainen, HUS:n entinen toimitusjohtaja Aki Lindén kelpaa Sdp:n eduskuntavaaliehdokkaaksi vastoin Sdp:n entisen puheenjohtajan Väinö Tannerin viisauksia, pakinoi Setä Arkadia alias Timo Haapala.

17.3.2019 9:00

Maamme Suomi on elänyt nyt viikon ajan toimitusministeristön johdolla. Tiettävästi ainakaan juuri sen syyn takia kukaan ei ole kuollut. Yhteiskunta tuntuu toimivan vallan hyvin ilman poliittista ohjaustakin, mikä on poliitikkojen kannalta kieltämättä hiukan harmillista.

Sdp:lle hallituksen ero tosin otti lujille ja happi loppui. Suurimman oppositiopuolueen itkupotkuraivarit jäävät poliittiseen historiaan: Sdp on vaatinut hallituksen eroa päivästä päivään, ja kun hallitus viimein ottaa Sdp:n neuvot tosissaan ja eroaa, demarien maailmankuva murtui ja itku pääsi. Sdp lienee maailmanhistorian ensimmäinen oppositiopuolue, joka suree eronnutta hallitusta.

Sote-kiusattu Juha Sipilän (kesk) hallitus jätti hiekkalaatikon, ja Sdp jäi miettimään, mitä tehdä, kun maali katosi. Krista Kiurun (sd) johtamassa sote-valiokunnassa Sdp oli jo pari vuotta keskittynyt siihen, että kun sosiaali- ja terveysuudistus venytetään vaalien ylitse kaikilla mahdollisilla ja mahdottomilla vippaskonsteilla, niin sitten saadaan haukkua hallitusta oikein olan takaa vaalitenteissä, ettei se saanut edes sotea valmiiksi.

Samalla Sdp:ltä unohtui oman mallin tekeminen tykkänään, mikä näkyy nyt. Viivytystaistelussa Kiurun valiokunta kuunteli maailmanennätystahtiin asiantuntijoita ja ”asiantuntijoita”.

Aktiivisimmasta päästä oli HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén tuo vanha turkulainen marxistiveijari. Hän ramppasi Kiurun valiokunnassa, kuten sanotaan, tie sonnalla, ja kynä ja suu kävivät soten vastaisessa, antagonistisessa luokkataistelussa. Samaan aikaan Lindén puhui itsensä myös Sdp:n eduskuntavaaliehdokkaaksi Varsinais-Suomeen.

Kun hallitus oli kaatunut, Lindén lopulta paljasti Twitterissä minkä sortin asiantuntija hän on ollutkaan: ”829 päivää (22.12.2016-) tein joka päivä työtä soten markkinamallin kaatamiseksi. Satoja puheita, lausuntoja, muistioita, kannanottoja, kirjoituksia, meilejä, twiittejä, kokouksia, neuvotteluja, linjauksia, lobbausta, lehti-, radio- ja TV-haastatteluja. 9.3.2019 se kaatui. #sote.

Missäköhän välissä sitä HUS:ia on johdettu? voisi joku kysyä.

Vuoden vaihteessa eläkkeelle jäänyt Lindén pyrkii siis eduskuntaan Sdp:n riveistä Varsinais-Suomesta. Kovasti on Lindénin punainen käsivarsinauha tosin haalistunut, kun Sdp:kin kelpaa nyt poliittiseksi käsikassaraksi. Vielä 1970-luvulla hän törhelsi Turussa taistolaiskommunistien Turun Marxilaisten Opiskelijoiden ensimmäisenä puheenjohtajana, Sosialistisen opiskelijaliiton aktiivina ja Skdl:n Turun kaupunginvaltuutettuna.

Samassa turkulaismarxistien porukassa puuhaili myös toinen sote- ja perustuslakiasiantuntija, professori Martin Scheinin sekä eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas). Scheinin yleni poliittisella urallaan jopa Skp:n keskuskomiteaan.

Nykydemareille Sdp:tä 1918–26 ja 1957–63 johtanut Väinö Tanner on jonkin sortin puolijumala, jonka viisauksia toistellaan. Yhden Tannerin viisauden Sdp tuntuu silti unohtaneen: ”Älä koskaan luota ihmiseen, joka on joskus ollut kommunisti”, Tanner valisti Yrjö ”Jahvetti” Kilpeläistä aikoinaan, kuten Lasse Lehtinen kirjoittaa Tanner-kirjassaan. Toinen Tannerin viisaus Jahvetille oli se, että Maalaisliitto ei ole puolue. Sitä Sdp voi muistella, kun kulisseissa tehdään jo kepun ja demarien punamultahallitusta.

PS 1. Tämä kolmen konstin sotaministeri Jussi Niinistö (sin) on muuten hupaisa tyyppi. Hän on olevinaan Uudellamaalla sinisten ehdokas, mutta antaa ymmärtää siirtyvänsä persuihin vaalien jälkeen, ellei kokoomukseenkin. Porilainen Ari Jalonen (sin) harrastaa samaa peräti kokoomuksen listoilla. Aika velikultia!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?