Rinteen kanta lihaveroon herätti tunteita Ylen tentissä – Sipilä: ”Antti, älä pliis sellaista esitä”

Antti Rinne haluaa ohjata suomalaisten ruokavalintoja kestävän kehityksen arvonlisäverolla. Juha Sipilä nousi takajaloilleen, kun Rinne ei selkeästi rajannut suomalaista lihaa ulkopuolelle.

Juha Sipilä ja Antti Rinne ottivat yhteen Ylen vaalitentissä.

15.3.2019 13:38

Puheenjohtajan Antti Rinteen (sd) lihaveroon liittyvät kannanotot puhuttivat eilen Ilta-Sanomien Vaalimessuilla ja myöhemmin illalla Ylen vaalitentissä. Rinne vastaa Helsingin Sanomien vaalikoneessa olevansa melko samaan mieltä väittämästä ”suomalaisia pitäisi ohjata vähäisempään lihansyöntiin, esimerkiksi verotuksen keinoin”.

– Sdp kannattaa tällaista kestävän kehityksen arvonlisäveroa. Se kohdistuu palveluihin ja tuotteisiin. Sitä kautta pystytään ohjaamaan kuluttajakäyttäytymistä. Kyllä meidän täytyy vakavasti ottaa ilmastonmuutoksen torjunta. Ihan yksilötasolla asti, Rinne paalutti Ilta-Sanomien Vaalimessuilla torstaina.

Hän tarkentaa kantaansa samansuuntaisesti myös HS:n vaalikoneen kommenttikentässä. Hän painottaa vaalikoneessa ihmisten päättävän itse, mutta sanoo, että asiaa on selvitettävä tulevalla vaalikaudella.

Lihavero nousi yhdeksi kuumimmista keskusteluista illalla Ylen vaalitentissä. Rinne selvitti studiossa Sdp:n arvonlisämallia ja painotti, ettei kyse ole mistään tupakalle asetetun kaltaisesta haittaverosta. Villakoiran ytimenä on, että Sdp haluaa, että ilmastoa enemmän kuormittavammille tuotteille laitettaisiin korkeampi arvonlisävero. Rinteen mukaan arvonlisäverojärjestelmä on mahdollista rakentaa EU:n puitteissa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) halusi välihuudossaan tarkennusta sille, laitetaanko arvonlisäveroa lisää lihalle.

– Lihalle. Tarkoitan nyt esimerkiksi Brasiliasta tuotavaa häränfileetä, Rinne sanoi.

Sampo Terho (sin) katsoi Rinteen juuri kannattaneen lihaveroa, Sipilä kauhisteli, että ei kai suomalaiselle lihalle kuitenkaan.

– Suomessakin meillä on tilanne sellainen, että meidän täytyy huolehtia päästöistä, jotka tulevat meidän lihatuotannosta, Rinne vastasi.

Tämä sai Sipilän esittämään myöhemmin tuskaisan vetoomuksen Rinteelle.

– Suomalainen korkealuokkainen ruoka on ratkaisu, eikä ongelma. Eikä missään tapauksessa mitään veroja. Antti, älä pliis sellaista esitä.

Rinteen mukaan Sipilä vääristeli hänen puheitaan ja pyysi olemaan sotkematta itseään keskusteluun.

Siniset ottivat lihaverosta kaiken ilon irti. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elolta tuli pian tentin jälkeen tiedote, jossa hän sanoi sinisten ihmettelevän Rinteen puheita.

– Demareiden ehdotus lihan lisäverotuksesta on Veikko Vennamon sanoin talonpojan tappolinjalla. Suomalaiset sika-, nauta-, ja siipikarjayrittäjät laitettaisiin tuollaisella verouudistuksella ahdinkoon.

Ilmastotekona Elo olisi valmis pienentämään kasvisten arvonlisäverotusta tai poistamaan sen kokonaan.

Suomalaisen maatalouden ja lihan puolesta painokkaan puheenvuoron Ylen studiossa piti Sipilän lisäksi Sari Essayah (kd). Jälkimmäinen painotti suomalaisen nurmiviljelyn sitovan hyvin hiiltä ja Sipilä jatkoi samasta teemasta.

– Suomalainen liha on tuotettu erittäin laadukkaasti ja ekologisesti. Se pitää kaikissa olosuhteissa mennä tuontilihan edelle. En mene tässä ihmisten valintoja ohjaamaan, vaan tehdään ratkaisuja, joilla saadaan maataloudesta ratkaisu tähän ilmastonmuutokseen, eikä ongelma. Kyllä ne pellot hyvin sitovat sitä hiiltä.

Kaikki muut puheenjohtajat paitsi Jussi Halla-aho (ps) ja Sampo Terho (sin) kannattivat studiossa kotimaisen terveellisen ruokavalion edistämistä julkisissa laitoksissa.

– Syöminen on ihmiselle usein vähän identiteettikysymys. Lihansyöntiä demonisoidaan ideologisista syistä, mutta kyllä minua vähän huvittaa sekin, että Suomessa tuntuu olevan paljon isoja miehiä, jotka pelkäävät kasveja. Ei kasveja tarvitse pelätä. Ne ovat terveellisiä ja hyvän makuisia, Halla-aho sanoi.

Halla-aho kannatti lähiruokaa, eikä nähnyt mitään ideaa siinä, että riisiä rahdataan Kiinasta ja halpaa lammasta Uudesta-Seelannista. Hänen mukaansa asioihin voidaan vaikuttaa tullisäännöksillä. Terho korosti yksilön vapautta ruokavalinnoissa, eikä pitänyt kasvisruokapäiviä siksi sopivina armeijaan.

Ylen ensimmäinen puheenjohtajatentti pidettiin torstai-iltana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?