Puoluejohtajien tv-tentit käynnistyivät eriskummallisesta asetelmasta

Julkaistu:

Politiikka
Maassa on hallituksen tilalla toimitusministeristö, joka etupäässä huolehtii rutiiniasioiden viemisestä eteenpäin ilman, että se toteuttaa hallitusohjelmaa.
Eduskuntavaalikampanjoinnin loppusuoralle olennaisena osana kuuluvat televisiotentit alkoivat torstaina poikkeuksellisissa merkeissä. Kaikki puoluejohtajat astuivat Ylen vaalitentissä tv-kameroiden eteen asetelmasta, jossa perinteinen hallitus–oppositio-vastakkainasettelu oli vaihtunut jonkinlaiseksi kaikki vastaan kaikki -tilanteeksi.

Paikalla muun muassa ilmastonmuutoksesta, turvallisuuspolitiikasta ja sote-asioista olivat keskustelemassa Li Andersson (vas), Sari Essayah (kd), Pekka Haavisto (vihr), Jussi Halla-aho (ps), Anna-Maja Henriksson (r), Petteri Orpo (kok), Antti Rinne (sd), Juha Sipilä (kesk) sekä Sampo Terho (sin).

Sotella ja hallituksen erolla vauhtiin

Puoluejohtajat pääsivät heti alkuun käymään läpi hallituksen eroa ja soten kaatumista. Keskustan Sipilä toisti ”äärettömän” pettymyksensä soten kaatumiseen ja kiisti, että kyse olisi ollut vaalitaktisesta vedosta.

Kokoomuksen Orpo toi niin ikään esiin jo aiemman kantansa, jonka mukaan hallitus olisi hänen puolestaan voinut jatkaa vaaleihin saakka.

Oppositio ei niellyt Sipilän selitystä, vaan piti hallituksen eroa vaalitemppuna.

– Jos se näyttää vaalitempulta ja jos se siltä kuulostaa, se todennäköisesti on sitä. Se tuo käytännön ongelmia. Hyvä puoli oli se, että sote kaatui, ja seuraavaksi voidaan tehdä parempia ratkaisuja kuin mitä tämä hallitus olisi tehnyt, tylytti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Hän sai kaikua perussuomalaisten Jussi Halla-aholta, joka piti Sipilän ratkaisua vaalipaniikkina. Kristillisdemokraattien Sari Essayahkin piti hallituksen eroa vaalitaktisena temppuna.

Pääministeri Sipilä pääsi puolestaan nokittamaan Rinnettä, sillä hän ihmetteli, miksi SDP:n puheenjohtaja pitää nyt vastuuttomana sitä, että hallitus erosi, kun on lukuisissa välikysymyksissä nimenomaan halunnut hallituksen kaatuvan.

Terveyden vakuutettiin kestävän

Puheenjohtajat pääsivät myös kertomaan terveydentilastaan ja vaatimuksista, joita rankka poliitikon työ edellyttää sekä siitä, millaisia terveystietoja poliittisten vastuunkantajien tulisi julkistaa. Puheenjohtajien näkemysten mukaan kenelläkään ei ollut sellaisia terveysesteitä, joista olisi haittaa työlle.

RKP:n puheenjohtaja Henrikssonilla oli kollegoilleen selkeä ohje.

– Varatkaa joka viikko kalenteriinne omaa aikaa. Se on myös kansalaisten etu, sillä jos olemme kunnossa, voimme tehdä parempia päätöksiä.

Sote on uudenkin hallituksen sylissä

Pääministeri Sipilä jätti viime viikon perjantaina hallituksensa eronpyynnön, koska sote-uudistus epäonnistui. Sote on ollut tavalla tai toisella poliittisten päättäjien käsittelyssä jo ennen Sipilänkin hallitusta, eikä valmista ole tullut. Myös seuraava hallitus löytää soten edestään hetimmiten.

Galluplukujen valossa seuraavassa hallituksessa oleva SDP hahmottelee sote-malliaan 18 alueen varaan, minkä lisäksi pääkaupunkiseutu voisi saada erityisaseman. Näille niin kutsumilleen sote-kunnille SDP antaisi itsehallinnon ja verotusoikeuden. Keskustassa ehdittiinkin jo torstaina ilahtua siitä, miten samaan tapaan SDP linjaa sote-politiikkaansa kuin keskusta.

Kokoomuksen Orpo lähtisi ratkomaan liian pitkiä jonoja ja korosti, että sekä yksityistä että kolmatta sektoria tarvitaan tuottamaan sote-palveluita.

– Olen äärettömän iloinen, että esimerkiksi SDP ja keskusta puhuvat palveluseteleistä.

Puolueen lähtökohta on kuntapohjainen järjestelmä. Vahvempien järjestäjien muodostuminen tapahtuisi vapaaehtoispohjalta, visioi Orpo.

Haavisto arvosteli kokoomuksen kuntamallia huomauttamalla, että kunnat ovat hyvin erilaisia ja niiden mahdollisuudet vastata palveluita vaihtelevat suuresti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt