”Nyt sä heität ihan fuulaa” – Juhana Vartiainen tyrmistyi Paavo Arhinmäen puheista ja kuuma väittely jatkui vielä kulisseissa

rac

Julkaistu:

Kokoomuksen Juhana Vartiainen ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki jatkoivat väittelyään vielä IS:n tentin jälkeenkin.
Vasemmistoliitto esittää vaihtoehtobudjetissaan viiden miljoonan euron satsausta työajan lyhentämiskokeiluun.

Puolueen visiossa suomalaiset tekisivät esimerkiksi nelipäiväistä työviikkoa tai kuuden tunnin pituisia työpäiviä.

Paavo Arhinmäki (vas) viittasi Ilta-Sanomien vaalimessujen paneelissa Ruotsissa tehtyihin työajan lyhentämiskokeiluihin, jotka ovat olleet Arhinmäen mukaan onnistuneita.

– Tulee vähemmän sairauspoissaoloja, työhyvinvointi lisääntyy ja tätä kautta se on järkevää kansantalouden näkökulmasta, Arhinmäki sanoi.

Juhana Vartiainen (kok) tyrmistyi Arhinmäen puheista.

– Se ei voi pitää paikkaansa, anteeksi nyt Paavo. Jos lyhennät työviikon viidestä päivästä neljään, tuottavuuden nousu ei voi olla niin iso, että se kompensoi siitä syntyvän tulonmenetyksen ja tämä on nähty näissä kokeiluissa, joita Ruotsin julkisella sektorilla tehtiin ja sitten niistä luovuttiin. Nyt sä heität ihan fuulaa, Vartiainen haastoi.

Arhinmäki puolestaan äimisteli, miten kokoomus voi ensin jakaa ”miljardien veronalennukset” ja kertoa sitten, miten taloudesta täytyy pitää tiukasti huolta. Vartiainen peräänkuulutti paneelissa seuraavalta hallitukselta ”hyvin tiukkaa ja nuivaa taloudenpitoa”.

– Emme ole esittäneet yhtä mallia. Pystyimme siirtymään kahdeksantuntiseen työpäivään ja viisipäiväiseen työviikkoon, ja sen jälkeen tuottavuutemme on moninkertaistunut, eikä me olla lyhennetty työaikaa enää ollenkaan. Tämä on ainoastaan niiden ajatus, jotka eivät halua, että työntekijöillä tilanne paranee, vaan haluavat, että työnantajien voitot ovat entistä suurempia, Arhinmäki väitti.

Vasemmistoliitto ei ota vaihtoehtobudjetissaan kantaa siihen, pysyisivätkö työntekijöiden palkat ennallaan, vaikka työaika lyhenisi. Arhinmäki tarkensi paneelissa, että tämä on tarkoitus.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on esittänyt aiemmin saman suuntaisia ajatuksia.

– Kun kysytään, onko tähän varaa, niin tänä keväänä tullaan jakamaan historian suurimmat osingot pörssiyhtiöistä, palkanmaksuvaraa on, koko kilpailukykysopimuksesta – jossa pidennettiin työaikaa ja leikattiin julkisen sektorin lomarahoja – keräävät hyödyn omistajat, jotka saavat entistä isompia osinkoja, Arhinmäki kritisoi.

Vartiaisen ja Arhinmäen kiivaassa debatissa sivustakatsojan rooliin jäänyt Touko Aalto (vihr) säesti Arhinmäkeä ja kutsui kiky-sopimusta menneen maailman ratkaisuksi.

Vartiainen oli kilpailukykysopimuksen vaikutuksista päinvastaista mieltä Arhinmäen kanssa.

– Kilpailukykysopimus aloitti kustannuskilpailukyvyn korjausliikkeen, sen jälkeen näimme odotetulla tavalla valtavan hypyn työllisyydessä ylöspäin. Se, mitä Arhinmäki ehdottaa, kääntäisi työllisyyden taas jyrkkään laskuun, Vartiainen väitti.


Vartiainen kävi vielä tentin jälkeenkin kuumana. Vartiainen pudisteli päätään ja tokaisi Arhinmäkeen viitaten, että ”et voi olla tosissasi”.

Kaksikko jatkoikin vielä väittelyään tentin jälkeen työajan lyhentämisestä ja kiky-sopimuksen vaikutuksista.

– Kiky-sopimuksella voi olla joku vaikutus työllisyyteen, mutta suurin vaikutus on ollut nimenomaan sillä, että Euroopan keskuspankki on elvyttänyt erittäin voimakkaasti ja tätä kautta luonut työtä Eurooppaan. Se on vetänyt myös Suomen talouden ja työllisyyden mukanaan, Arhinmäki sanoi.

– Eläkeyhtiöt ja kaikki kansainväliset pääomanomistajat, kapitalistit, voivat koko ajan miettiä, missä pitävät pääomansa. Viime hallituskaudella Suomea ajettiin alas, tänne ei investoitu, koska kustannustasomme oli liian korkea. Kiky-sopimus aloitti korjausliikkeen, täälläkin pääoman tuotto oli riittävä, jotta tänne kannatti investoida, Vartiainen vastasi.

– Meillä tehdään pidempää vuosityöaikaa pienemmillä palkoilla kuin kilpailijamaissamme Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa. Suomen kilpailukykyongelma ei liity palkkoihin eikä liian lyhyeen työaikaan, vaan siihen, miten pystymme tekemään tuotteita – Suomi ei pärjää koskaan, jos yritämme ryhtyä halpatyömaaksi, Arhinmäki jatkoi.

Arhinmäen poistuttua jo paikalta Vartiainen lisäsi, että jos ”maailma toimisi kuten vasemmistoliitto uskoo, että lyhentämällä työaikaa voidaan pitää yritysten kannattavuus ennallaan, niin näinhän viisaissa yrityksissä jo tehtäisiin”.

– Se niin sanottu kokeilu voidaan tehdä koko ajan jokaisessa suomalaisessa yrityksessä, mikään ei sitä estä. Sille, että niin ei toimita, on erittäin hyvä syy, joka tiedetään työpaikoilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt