Petteri Orpo esitteli valinnanvapauden raunioilta noussutta kokoomuksen sote-mallia

rac

Julkaistu:

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan seuraavassa sote-uudistuksessa ei tarvita maakuntia, uutta hallinnon tasoa tai ylimääräisiä veroja.
Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen kaaduttua viime perjantaina hallituspuolueet ovat hiljalleen tyrmäyksestä toivuttuaan alkaneet hahmotella omia ajatuksiaan ensi vaalikaudella tehtävästä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo avasi tänään oman puolueensa ajatuksia.

Tällä kertaa ei hänen mukaansa tulisi tehdä kunta- tai maakuntauudistusta, vaan keskittyä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen.

Uudistus toteutettaisiin siis ”ilman ylimääräistä kerrosta hallintoa”, eli täysin ilman keskustan koko vaalikauden ajamia maakuntia.

– Ei me tarvita mitään maakuntia, ylimääräistä hallinnon tasoa siihen, ei ylimääräisiä veroja, Orpo tarkensi.

Hänen mielestään ei myöskään kannata yrittää rakentaa vain yhtä mallia joka puolelle Suomea.

Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori on ajanut koko hallituksen uudistuksen rakentamisen ajan suurten kaupunkien kapinaa hallituksen sote- ja maakuntauudistusta vastaan.

Orpon mukaan uudistusta tulisi lähteä nyt rakentamaan nykyiseltä kunta- ja kaupunkipohjalta, ja siinä käytettäisiin hyödyksi mahdollisesti jo olemassa olevia yhteistyömalleja sote-palveluiden järjestämisessä.

– Kunnat saavat hakeutua väestöpohjaltaan ja kantokyvyltään riittävän kokoisiin vapaaehtoisiin yhteistyömuotoihin, joita on jo rakentunut eri puolille Suomea, Orpo sanoi tänään IS:n haastattelussa.

– Kun se on vapaaehtoista, niin se on perustuslain mukaista.

Orpo toteaa, että kuntaliitokset eivät ole uudistuksen ensisijainen tavoite, vaan vahvojen sote-järjestäjien syntyminen.

Orpo kertoi kokoomuksen mallista ensimmäiseksi Verkkouutisten haastattelussa.

Hän kertoi lehdelle, että kunnilta ja kaupungeilta täytyy löytyä yhteistyökykyä uudistuksen suhteen. Tällöin palvelujen järjestäjät muodostuvat riittävän vahvoiksi, ja sote-palvelut ovat taloudellisesti kestävällä pohjalla, Orpo sanoo Verkkouutisten haastattelussa.

Tähän tarvitaan hänen mukaansa myös kannustimia ja ohjauskeinoja.

Valinnanvapauden ajamista kokoomus aikoo ajaa jatkossakin. Orpo mainitsee muun muassa palvelusetelit, joiden kannalle myös monet muut hallituksen mallia vastustaneetkin puolueet ovat kääntyneet.

Kaikkiaan Orpo kommentoi IS:n haastattelussa sitä, miksi hallituksen massiivinen paketti kaatui.

– Me yritimme syödä mammutin kerralla. Uudistuksesta tuli niin valtavan kokoinen. Minusta se kuvaa hyvin, mihin päädyttiin. Kun me halusimme tehdä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta, niin viimeisenä päivänä me keskustelimme siitä, että vesihuolto maakuntatasolla järjestettynä ei ole perustuslain mukainen. Kyllä me oltiin aika kauas päädytty siinä vaiheessa, Orpo sanoi.
Verkkouutisten mukaan kokoomus aikoo kertoa linjauksistaan tarkemmin 20. maaliskuuta.