Kommentti: Kokoomuksen kosto Sipilälle – Petteri Orpon vastahyökkäys

Julkaistu:

Kommentti
Kokoomus kokosi itsensä ja käy vaalitaistoon päävihollistaan vastaan. Se on nyt keskusta, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Viime perjantaina Juha Sipilä yllätti puolueensa, presidentti Sauli Niinistön ja Suomen, kun ilmoitti hallituksen eronpyynnöstä. Mutta ennen kaikkea hän yllätti Petteri Orpon.

Kokoomus kuvitteli, että viimeiset viisi viikkoa vaaleihin mentäisiin käsikynkässä. Keskustan kannatusluvut olivat kuitenkin niin katastrofaaliset, että Sipilä antoi mennä.

Kuusi päivää Orpo kokosi itseään. Sitten alkoi vastaisku, yhtä aikaa kokoomuksen Verkkouutisissa ja IS:n vaalimessuilla Sanomatalossa. Kohti Ylen suurta vaalikeskustelua.

Vaalimessuilla hän ilmoitti, että kokoomus ei halua enää uusia mahtimalleja sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen, ei maakuntia, eikä tietenkään maakuntaveroja.

Samaan aikaan ilmestyneessä Verkkouutisten jutussa hän valottaa asiaa vielä enemmän. Orpon mukaan kokoomus haluaa lähteä kehittämään ja parantamaan palveluita nykyiseltä kuntapohjalta. Uusia hallinnon tasoja ei tarvita. Maakuntavero nostaisi vääjäämättä kokonaisveroastetta.

Keskustan unelmien loppu

Maakunnilla ei ollut alun perin mitään tekemistä sote-uudistuksen kanssa, mutta ne ovat keskustan vuosisadan mittainen unelma. Ymppäämällä ajatuksen soteen Juha Sipilä alkoi lunastaa paikkaansa suurena keskustajohtajana. Liike-elämästä politiikkaan nopeasti tulleen Sipilän ajatukset vierastuttivat veteraanikeskustalaisia, vaikka hän olikin tuonut puolueelle suuren vaalivoiton keväällä 2015. Mutta kun maakunnista tuli mahdollisia, Sipilää kannettiin kultatuolissa.

Nyt Orpo haastaa keskustan ja hieroo katkeraa kalkkia haavoihin, jotka unelman kaatuminen tuottaa. Jos kokoomus on seuraavassa hallituksessa maakuntia ei tule. Se tarkoittaa, että kokoomus ja keskusta eivät ole yhdessä seuraavassa hallituksessa. Mahdollisuus tähän oli muutenkin pieni, mutta nyt olematon.

Sipilän on turha syyttää Orpoa. Sipilä teki itse välttämättömyydestä hyveen viime perjantaina. Tänä torstaina Orpo seurasi perässä.

Rinteen valinta

Sdp:n Antti Rinteen kannalta tilanne vaikuttaa aivan unelmalliselta. Demarien mahdolliset uhkaajat kokoomus ja keskusta taistelevat keskenään ja samalla janoavat Sdp:n suosiota. Jos demarien pitkä etumatka edes vähän pitää se pääsee kilpailuttamaan tämän kauden päähallituspuolueita keskenään.

Jos kokoomus pääsee demarien kelkkaan hintana on vähän vähemmän valinnanvapautta, joka nyt ristitään palveluseteliksi. Orpo puhuu Verkkouutisten haastattelussa jo vastuullisesta markkinataloudesta ja varoittaa suurten yritysten vallasta. Kolmas sektori on taas kova sana. Hunajata demarikorville.

Jos keskusta pääsee demarien kelkkaan, maakunnat toteutetaan vaatimattomimpina ja ne ristitään sotekunniksi. Niitäkin on kyllä 18. Valinnanvapautta tulee vielä vähemmän kuin kokoomuksen kanssa.

Osta sinä hei hyvä sotemalli – kumpi tarjoaa enemmän? Rinteen valinnasta nyt tarjouksessa. Mikäänhän ei voi mennä pieleen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt