Tällaisen keskustelun Orpo ja Sipilä kävivät hetki ennen hallituksen eroa – ”Istupa nyt Juha hetkeksi alas, mietitäänkö vähän porukalla”

rac

Julkaistu:

Kokoomuksen Petteri Orpo kiistää, että kokoomus olisi ottanut sote-uudistusta sorvattaessa ohjeita terveysfirmoista – ”salaliittoteorioita”.
Kokoomuksen Petteri Orpo palasi torstaina Sanomatalolla hetkeen, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi hänelle viime viikon perjantaina suunnittelevansa hallituksen kaatamista.

Orpo kuuli asiasta Sipilältä suoraan vasta samana päivänä kun hallitus kaatui, eli viime perjantaina noin puoli yhdeksän aamulla.

– Olen oppinut sitä meidän Juhaa tuntemaan, ja osasin vähän ounastella, että jotakin tällaista saattaa olla tulossa parin tekstarin perusteella siinä torstaina illalla, Orpo sanoo.

– Se, että hän todella teki niin, oli yllätys.

Orpo kertoo kuitenkin yrittäneensä toppuutella Sipilän päätöstä, siinä kuitenkaan onnistumatta.

– Jos olen toisen päähallituspuolueen puheenjohtaja ja pääministeri marssii huoneeseen ja sanoo, että olen ajatellut pyytää tämän hallituksen eroa. Kyllähän siinä on aika luonnollista sanoa, että istupa Juha nyt hetkeksi alas ja mietitään tätä.

– Kerro miksi, ja oletko miettinyt että mitä siitä seuraa, ja mietitäänkö vähän porukalla. Ja sen jälkeen, kun keskustelua hetki käytiin niin totesin, että tämä on sinun päätös.

Tällöin Orpo kertoo antaneensa Sipilän päätökselle oman hyväksyntänsä.

– Mutta minun johtopäätös oli se, että okei. Mene presidentin luo. Tämä on sinun hallitus, tämä on sinun päätös. Olet ollut sinne menossakin jo pari kertaa, ja tällä kertaa saat mennä.


Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen kaaduttua viime perjantaina hallituspuolueet ovat esitelleet omia ajatuksiaan tulevasta väistämättömästä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta.

Orpo sanoi tänään Verkkouutisten haastattelussa haluavansa rakentaa ensi kaudella sote-uudistusta jo olemassa olevien kuntien pohjalta ”ilman ylimääräistä kerrosta hallintoa”.
Orpon mukaan kokoomuksen sote-mallia lähdettäisiin rakentamaan nykyiseltä kunta- ja kaupunkipohjalta, jossa käytetään hyödyksi mahdollisesti jo olemassa olevia yhteistyömalleja sote-palveluiden järjestämisessä.

– Kunnat saavat hakeutua väestöpohjaltaan ja kantokyvyltään riittävän kokoisiin vapaaehtoisiin yhteistyömuotoihin, joita on jo rakentunut ympäri Suomea, Orpo tarkensi tänään IS:n haastattelussa.

Tällä kertaa ei hänen mukaansa tulisi tehdä kunta- ja maakuntauudistusta, vaan keskittyä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen.

– Ei me tarvita mitään maakuntahallinnon tasoa siihen, ei mitään maakuntia eikä lisää veroja, Orpo tarkensi.

Kokoomusta on leimannut koko sote-uudistuksen rakennuksen ajan läheinen yhteistyö yksityisten terveysfirmojen kanssa.

Orpo kuitenkin kiistää, että kokoomus olisi ottanut sote-uudistusta sorvattaessa ohjeita terveysfirmoista.

– Minä en ole heitä sinne lähettänyt, en ole heitä sinne palkannut, enkä vastaa heidän tekemisistään, Orpo kuittasi huhut.

– Minusta nämä on salaliittoteorioita, ne eivät kuulu tähän maailmaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt