Rajusta sairauskierteestä toipunut Antti Rinne: En ole hetkeäkään pohtinut politiikasta vetäytymistä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Rajusta sairauskierteestä toipunut Antti Rinne: En ole hetkeäkään pohtinut politiikasta vetäytymistä

Julkaistu: 14.3.2019 17:59

Vastikään sairauslomalta eduskuntaan palannut Antti Rinne vakuuttaa olevansa täysissä voimissa vaaleja varten.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, ettei ole kertaakaan joutunut epäröimään pääministerikilpaan lähtemistä terveysongelmiensa vuoksi.

Rinteellä havaittiin tammikuun alussa vakava keuhkokuume sekä sepelvaltimon tukos, joka avattiin pallolaajennuksella.

Hän palasi eduskuntaan maaliskuun alussa.

Rinne puhui terveydentilastaan Ilta-Sanomien Vaalimessuilla Sanomatalossa tänään torstaina.

Onko teidän kuntonne sellainen, että voitte olla pääministeri?

– Miltäs näyttää? Tässä ollaan. Lääkärit ovat todenneet, että olen kunnossa tekemään töitä kansanedustajana ja ministerinä, jos niin halutaan, Rinne täräytti.

Rinne ei ole omien sanojensa mukaan hetkeäkään pohtinut politiikasta vetäytymistä terveytensä takia.

– En ole hetkeäkään miettinyt tällaista. Aion vetää demarit voittoon.

Selvisikö sairauden koko kuva julkisuuteen niin myöhään siksi, että te pelkäsitte täällä omassa puolueessanne tapahtuvaa valtataistelua?

– Voi hyvä tavaton sentään. Tässä on koko ajan kerrottu sitä mukaa, kun itsellekin on tullut tieto. Vasta Suomessa tuli tieto, että on sepelvaltimotauti ja se on hoidettu kuntoon ja se on kerrottu saman tien.

Lue lisää: Antti Rinne kertoo IS:lle rajusta sairaus­kierteestään – tuotiin ambulanssi­koneessa nukutettuna Suomeen: ”Kun kuntoutus alkoi, vain ranteet liikkuivat”

Terveyskysymysten lisäksi Rinne ihmetteli vaalintentissä keskustan ja kokoomuksen sotemalleja, jotka eroavat siitä, mitä hallitus alun perin ajoi.

– Meillä on ollut ongelma siinä, että lääkäriin ei pääse. Lastensuojelussa ollaan nähty vasta huippu ongelmissa. Sdp hoitaisi asian niin, että laitetaan hoitajamitoitus kuntoon, 0,7 on oikea luku. Palkataan tuhat lääkäriä lisää.

– Tarvitaan isompia tuottajia sosiaali- ja terveyspalveluille, koska meillä on kuntia, joilla ei ole tarvittavia resursseja.

Rinteen mukaan on tärkeää huolehtia siitä, että koko maassa pääsee lääkäriin ja että lastensuojelu pelaa. Hallitusohjelmassa on sovittava, miten soteuudistus tehdään.

Kumman kanssa on helpompi mennä hallitukseen, Orpon vai Sipilän?

– Molemmissa on hyviä vaihtoehtoja. Käydään ensin vaalit ja katsotaan sdp:n kannatus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?