Paavo Arhinmäki ja Touko Aalto pommittivat talousguru Juhana Vartiaista – seurauksena kiihkeä väittely aktiivimallista - Politiikka - Ilta-Sanomat

Paavo Arhinmäki ja Touko Aalto pommittivat talousguru Juhana Vartiaista – seurauksena kiihkeä väittely aktiivimallista

Julkaistu: 14.3.2019 17:50

Paavo Arhinmäki ja Touko Aalto pommittivat kokoomuksen talousguru Juhana Vartiaista.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen joutui kovaan paikkaan, kun häntä vastaan hyökkäsivät yhdessä vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja vihreiden Touko Aalto. Yhteenotto käytiin Ilta-Sanomien vaalimessuilla Sanomatalossa torstaina.

Vartiainen puolusti Juha Sipilän hallituksen saavutuksia ja sanoi, että toisin kuin Arhinmäki väitti, tuloerot eivät ole sen aikana muuttuneet. Hän vetosi kansantaloustieteilijöiden käyttämiin kertoimiin.

– THL:n mukaan köyhyys on lisääntynyt 40 000 ihmisellä tämän hallituksen aikana. Jos köyhyyden lisääntyminen ei ole eriarvoisuuden lisääntymistä, meillä on eri käsitykset, Arhinmäki sanoi.

Hänen mielestään tämä näkyy, kun lapset eivät pysty enää harrastamaan perheidensä köyhyyden vuoksi ja joutuvat siksi eroon kaveripiiristä.

– Sanonpa vain, että köyhyysmittarit ovat suhteellisia. Sosiaaliturvan ostovoima on parempi kuin koskaan Suomen historiassa, Vartiainen puolustautui.

Touko Aalto opasti, että Vartiaisen ei pitäisi katsoa vain tilastoja.

– Jos katsotaan tilastoa, siellä on takana ainutkertainen ihminen aina, Aalto sanoi.

Aktiivimallin kirot ja hyödyt

– Hallitus on pyrkinyt saamaan ihmisiä ylös työelämään, ei kyykyttämään heitä. Tietoisesti on yritetty saada itsensä elättäminen työllä kannattavammaksi kuin tulonsiirroilla eläminen, Vartiainen sanoi.

Tästä seurasi kiihkeä väittely hallituksen aktiivimallista. Vartiaisen mielestä se on ”tyypillistä Pohjoismaista politiikkaa”. Hänen mukaansa alkuperäinen idea oli, että malli olisi koskenut vain ansiosidonnaista työllisyysturvaa.

– Kun etujärjestöt pääsivät siihen käsiksi, se tuli koskemaan myös perusturvaa, mikä ei ollut tarkoitus Vartiainen sanoi.

– Aktiivimalli ei ole työllistänyt yhtään ihmistä, mutta vienyt 150 000 ikääntyvältä työttömältä tuloja, Paavo Arhinmäki sanoi.

Touko Aallon mielestä hallituksen olisi pitänyt mennä ”rakenteelliset uudistukset edellä, ei leikkaukset edellä”.

Vasemmistoliitto: Työaika lyhyemmäksi

Vasemmistoliitto ajaa kokeiluja työajan lyhentämiseksi. Vartiainen ihmetteli niitä.

– Aikoinaan siirryttiin kahdeksantuntiseen työpäivään ja viisipäiväiseen viikkoon ja tuottavuus vain parani, Arhinmäki sanoi.

Ajatus olisi leikata vain työaikaa, ei palkkaa.

– Se mitä Arhinmäki sanoo kääntäisi työttömyyden vain taas kasvuun, Vartiainen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?