Orpo esitteli sote-visionsa Verkkouutisille: ei sanaakaan maakunnista – ”ei yhtä mallia, joka tungetaan joka paikkaan”

Julkaistu:

Kokoomuksen puheenjohtaja sanoo Verkkouutisten haastattelussa haluavansa rakentaa ensi kaudella sote-uudistusta jo olemassa olevien kuntien pohjalta ”ilman ylimääräistä kerrosta hallintoa”.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo Verkkouutisten haastattelusta puolueensa sote-visiosta tulevalle vaalikaudelle.

Poissaolollaan Orpon visiossa loistaa keskustan ajama maakuntamalli, jota yritettiin nyt runnoa läpi samanaikaisesti massiivisen sote-uudistuksen kanssa. Viime vaalikaudella sotea sorvanneiden keskustan maakuntamalli ja kokoomuksen valinnanvapaus eivät olleet aivan kitkaton yhtälö.

– Näyttää siltä, että tämänkaltaisten jättiuudistusten tekeminen on lähes mahdotonta. Mitä jos keskityttäisiin puhtaasti sosiaali- ja terveyspalveluihin, Orpo linjaa Verkkouutisten haastattelussa.

Orpo näkee, että kokoomuksen sote-mallia lähdettäisiin rakentamaan nykyiseltä kunta- ja kaupunkipohjalta, jossa käytetään hyödyksi mahdollisesti jo olemassa olevia yhteistyömalleja sote-palveluiden järjestämisessä. Tavoitteena ei Orpon mukaan ole kuntaliitokset tai uutta hallinnon kerrosta.

– Meidän ei kannata yrittää rakentaa yhtä mallia, joka sitten tungettaisiin joka paikkaan Suomessa.

Vaikka valinnanvapausmalli meni nykyisellään mönkään sote-uudistuksen mukana, haluaa kokoomus ajaa Orpon mukaan teemaa myös ensi kaudella, esimerkiksi palvelusetelien muodossa.