Puhemies Risikko kommentoi Sipilän hallituksen eroa: ”Toivon, että tästä ei oteta kuuna päivänä mallia”

rac

Julkaistu:

Eduskunnan puhemies myöntää näkevänsä Sipilän hallituksen eron avanneen oven uhkakuvalle, jossa toimitusministeriöistä muodostuu ”uusi normaali”.
Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) ei pidä viisi viikkoa ennen vaaleja muodostettua toimitusministeristöä hedelmällisenä tilanteena maan poliittiselle johdolle.

– Se, että meillä on toimitusministeristö näin aikaisessa vaiheessa, on aikaansaanut jonkin verran hankaluuksia eduskunnassa. Lakeja on rauennut paljon enemmän kuin aikaisempina kausina.

– Poliittisen päätöksenteon kannalta tämä on erittäin vaikea tilanne. Toivon, että tästä ei tule uusi normaali, Risikko sanoo.

Risikkoa haastatteleva IS:n politiikan tuottaja Hanna Vesala kysyy mahdollisesta uhkakuvasta viitaten Risikon mainitsemaan ”uuteen normaaliin”. Vesala kysyy, että eikö nyt periaatteessa ovi sille, että esimerkiksi neljän vuoden päästä vuorossa oleva hallitus voi käyttää samaa korttia ja panna pystyyn toimitusministeristön, jos hallitus on tyytymätön tai haluaa jo vaalikentille. Vesala kysyy, voisiko tällainen siis olla todellinen uhkakuva, jos ”hommat ei onnistu”?

– Tämä on todella suuri uhkakuva, jos tästä (Sipilän hallituksen ero ja toimitusministeristö) tulee uusi normaali. Toivon, että tästä ei oteta ikinä kuuna päivänä mallia, Risikko napauttaa.

Mitä poliittisesta vallasta riistettyyn toimitusministeristöön tulee, Risikko lisää, että se lisää eduskunnan johdon painoarvoa.

– Mutta sitten se vain tarkoittaa sitä, että eduskunnan päässä on vahvempi johto ja siellä tarvitaan puhemiestä. Koen, että olen vähän kolmivuorotyöläisenä vahtimassa siellä, että kaikki tulee varmasti hoidettua.

Viime perjantaina Risikko sai tietää hallituksen eroamisesta STT:n uutistekstiviestistä lukemalla.

– Oli hyvä, että nämä maakunta- ja sote-uudistukseen liittyvät lainsäädännöt vedettiin pois, koska jos pääministeri ei olisi sitä tehnyt, sen olisin tehnyt minä.

Katso tästä suoraa lähetystä Ilta-Sanomien Vaalimessuilta!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt