Juha Sipilä paljasti, millä sanoilla hän aloitti historiallisen puhelunsa Sauli Niinistölle

rac

Julkaistu:

Juha Sipilä lupasi IS:n Vaalimessuilla lahjan hallituksen veropolitiikan epäilijöille.
Juha Sipilä esiintyi Ilta-Sanomien Vaalimessuilla torstaina paitsi keskustan puheenjohtajana myös toimitusministeristön pääministerinä.

Sipilä pyysi hallituksensa eroa presidentti Sauli Niinistöltä viime viikon perjantaina.

IS:n Vaalimessuilla tänään Sipilä paljasti, millä sanoilla hän tuolloin aloitti historiallisen puhelun lonkkaleikkauksesta toipuvalle presidentille.

– Terve tässä Juha, miten olet toipunut? Nyt olisi vähän ikävämpää asiaa, Sipilä kertoi sanoneensa.

Täytenä yllätyksenä asia ei presidentille tullut, sillä Sipilä oli edellisenä iltana puoli yhdeksän aikoihin keskustellut hallituksen eron mahdollisuudesta Niinistön kanssa.

Hallituksen eron syynä oli sote-uudistuksen epäonnistuminen. Sipilän mukaan sote-ratkaisu oli liian kunnianhimoinen. Hän kertoi, että lähellä hallituksen kaatumista oli käyty aikaisemminkin.

– 2015 marraskuussa tämä ensimmäisen kerran oli esillä. Jos hallitus ei olisi silloin päässyt eteenpäin sote-uudistuksessa, hallitus olisi kaatunut, Sipilä sanoi.

– Kyllä se (vaihtoehto) siellä sisuksissa oli, vaikka yllättävän vaikea päätös se oli. Kaksi yötä valvoin sitä päätöstä tehdessä, kun rupesi käymään selväksi että eduskunta ei ehdi käsitellä pakettia.

Vatahyökkäys

Sipilän pääministerikausi on syönyt rajusti keskustan kannatusta. Se on nyt alimmillaan yli seitsemään vuoteen, noin 14 prosentissa. Sipilä ei kuitenkaan suostunut sanomaan, eroaako hän puolueen puheenjohtajan paikalta, mikäli vaalitulos jää heikoksi. Sen sijaan hän puolusti hallituksen saavutuksia.

– Suomen talous oli edellisen hallitusken jäljiltä täysin kuralla. Me teimme velkaa melkein miljoona euroa tunnissa seitsemän päivää viikossa öin ja päivin. Työttömyss kasvoi sadalla tuhannella ja verotus kiristyi, Sipilä luetteli.

 

Mä voin antaa tästä mukaan kirjan, jossa on tämä taulukko. Se on fakta, että verotuksella ei ole siirretty köyhiltä rikkaille.

– Nyt kun me jatketaan hyvää työllisyyden kehitystä 75 prosenttiin, pystymme parantamaan perusturvaa ja satsaamaan kehitykseen ja koulutukseen. Me emme pystyneet näitä tekemään viime valikauden alussa, koska talous oli aivan kuralla. Suomi oli menossa EU:n holhoukseen kovaa vauhtia.

Sipilä puolusti myös hallituksen veropolitiikkaa.

– Tämä on sellainen sitkeä käsitys, että verotuksella siirrettäisiin köyhiltä rikkaille. Monta tutkimusta on tehty, joiden mukaan näin ei ole. Kaikkein eniten hallituksen veropolitiikasta ovat hyötyneet pieni- ja keskituloiset.

Kun yleisössä pyöriteltiin päätä Sipilän väitteille, lupasi hän lahjan epäilijöille.

– Mä voin antaa tästä mukaan kirjan, jossa on tämä taulukko. Se on fakta, että verotuksella ei ole siirretty köyhiltä rikkaille.

Ilta-Sanomat järjestää koko päivän kestävät suuret Vaalimessut Sanomatalon Mediatorilla tänään torstaina 14.3.2019. Voit seurata suoraa lähetystä tai koko ajan päivittyvää seurantajuttua tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt