Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson selvensi Nato-kantaansa Ilta-Sanomien vaalimessuilla.
Henrikssonin mukaan Suomen pitää liittyä Pohjois-Atlantin puolustusliittoon mutta ei välttämättä seuraavan vaalikauden aikana. Rkp:n tavoitteena on Nato-jäsenyys vuoteen 2025 mennessä.
– Olen sanonut, että pitkällä tähtäimellä Suomen pitää liittyä Natoon, Henriksson korosti.
– Meidän pitää ylläpitää hyvät yhteydet Ruotsiin, ja puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa on syvennettävä. Tärkeää on myös hyvät yhteydet Atlantin toiselle puolelle. Tällä hetkellä meillä on kumppanuus Naton kanssa ja olemme mukana harjoituksissa, mutta me emme ole mukana päätöksissä eikä meitä kosketa Naton artikla, joka antaisi suojaa meille.
Katso tästä suoraa lähetystä Ilta-Sanomien Vaalimessuilta!
Henriksson ei ole kuitenkaan ajamassa Suomea Natoon ennen kuin yleinen mielipide kääntyy Nato-myönteiseksi. Kansanäänestyksestä puhuminen ei ole hänen mielestään ajankohtaista.
– Tärkeintä on se, että Suomen johtavat poliitikot ja ulkopoliittinen johto käyvät tätä keskustelua ja seuraavat tapahtumia maailmalla ennen kuin lähdetään miettimään kansanäänestystä. Nämä ovat hankalia asioita, ja se mitä tarvitaan, on laaja keskustelu. Se olisi hyväksi.
Hallitukseen vaan ei perussuomalaisten kanssa
Rkp vietti päättyvän vaalikauden puolueelle harvinaisesti oppositiossa. Nyt puolue pyrkii jälleen hallitukseen.
– Jokainen puolue, joka ottaa itsensä vakavasti, pyrkii hallitusvastuuseen. Näin tekee myös Rkp.
Henrikssonin mukaan Rkp:lle tärkeitä asioita ovat muun muassa koulutus, lapset ja perhevapaat – ja tietysti kielipolitiikka.
– Me haluamme, että Suomi on myös tulevaisuudessa maa, jossa on kaksi kansalliskieltä, jossa ei ole väliä onko suomi vai ruotsi äidinkielenä ja jokaisella on samat oikeudet.
Henriksson ei halunnut arvioida mahdollisia hallituspohjia, mutta yhden puolueen kanssa Rkp:n on vaikea samaan hallitukseen lähteä.
– Me ei tässä vaiheessa lähdetä tuomitsemaan mitään puolueita sivuun, mutta sanon sillä tavalla, että perussuomalaisten kanssa meillä on hyvin erilainen arvopohja. Rkp:n politiikassa lähdetään sitä, että jokainen ihminen on yhtä arvokas ja ihmisarvo on jakamaton, Henriksson sanoi.
– Jos perussuomalaiset tulee sille kannalle, se olisi hyvä asia. Tällä hetkellä arvopohjamme on kuitenkin niin erilainen, että on vaikea nähdä että olisimme samassa hallituksessa.
Samoilla linjoilla oli IS:n vaalimessuilla myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.
– Kiinnitin huomiota siihen, että Hesarin vaalikoevastauksien perusteella kyse on, jos sinisiä ei lasketa, Suomen toiseksi oikeistolaisimmasta puolueesta, joka on kaiken lisäksi hyvin arvokonservatiivinen, Andersson sanoi.
Anderssonin mukaan vasemmistoliiton on lähes yhtä vaikea lähteä samaan hallitukseen kokoomuksen kuin perussuomalaisten kanssa.
– Kokoomuksen osalta, niin kuin on nähty historiassa, on ollut poikkeustilanteita, joissa vasemmistoliitto ja kokoomus ovat olleet samassa hallituksessa, mutta lähtökohtaisesti pidän kyllä epätodennäköisenä, että meillä olisi mahdollisuutta löytää yhteistä säveltä ja näkemystä.