Sairaalakapinallinen Pekka Puska suututti opposition – ei tukenut Vaasan keskussairaalaa koskevaa kansalaisaloitetta: ”Joku roti pitää olla”

Julkaistu:

Puskan mukaan keskussairaalaa koskevan kansalaisaloitteen taustalla ei ollut minkäänlaista valmistelua.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kiehuu edelleen, vaikka hallituksen kärkihanke eli sote-uudistus on jo kaatunut.

Tällä viikolla laineita on nostattanut valiokunnassa jo kertaalleen sote-uudistuksen yhteydessä käsitelty Vaasan keskussairaalan laajaa päivystystä koskeva asia.

Sairaalan kohtalo nousi uudelleen esiin, kun Veronica Rehn-Kivi (r) huomasi, ettei Vaasan keskussairaalaa koskevan kansalaisaloitteen käsittelyä ole missään vaiheessa muodollisesti keskeytetty.

Keskiviikkona asiasta äänestettiin Rehn-Kiven esityksen pohjalta. Rehn-Kiven esitys kansalaisaloitteen hyväksymisestä kaatui äänestyksessä äänin 10–7.

Valiokunnan oppositioedustajat pistivät erityisesti merkille, että Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen vahvana kannattajana profiloitunut Pekka Puska (kesk) ei puoltanut kansalaisaloitetta.

Oppositioedustajat laskivat, että he olisivat voittaneet äänestyksen äänin 9–8, jos Puska olisi ollut kansalaisaloitteen takana.

Hallitusrintamasta lipesi äänestyksessä vain Vesa-Matti Saarakkala (sin).

Arja Juvosta (ps) tuurannut Mika Niikko (ps) myöhästyi äänestyksestä pari minuuttia, mutta tällä ei lopulta ollut merkitystä, koska hallitus sai äänestyksessä joka tapauksessa enemmistön. Jos Puska olisi ilmaissut toimivansa toisin, Niikkoa olisi odotettu.

Juvosen tyhjälle jakkaralle hallitusta tukemaan istahti varajäsenen paikalta Timo Kalli (kesk).

Puska perustelee äänestyskäyttäytymistään sillä, että yli 67 000 tukijaa keränneen kansalaisaloitteen taustalla ei ollut ”minkäänlaista valmistelua”.

– Varmaan Pohjanmaalla sanotaan, että nyt se äänesti Vaasaa vastaan, mutta pitää tässä joku roti olla. Ei me nyt voida viimeisessä kokouksessa alkaa lainsäädäntöä tekemään, Puska kommentoi IS:lle.

Oppositiossa taas katsotaan, että kansalaisaloite oli teknisesti hyvin valmisteltu, eikä se sisältänyt muotovirheitä.

– Jos eduskuntaan tulee kansalaisaloite ja eduskunta on sen kannalla, se menee heti täytäntöön, oppositiosta kommentoidaan.

Puska kertoo tehneensä ponnen, joka velvoittaisi seuraavaa hallitusta ottamaan Vaasan keskussairaalaa koskevan asian käsittelyyn. Puskan muutosesitystä käsitellään valiokunnan viimeisessä kokouksessa torstaina.

Viime syksynä Puska kertoi joutuneensa ”uskomattoman painostuksen” kohteeksi kokoomuksen ja keskustan kansanedustajien taholta Vaasan keskussairaalaa koskevassa asiassa.

Puska taipui lopulta äänestämään viime lokakuussakin hallitusrintamassa.

Vaasan keskussairaalaa koskeva keskustelu on kulminoitunut siihen, saavatko Pohjanmaan ruotsinkieliset asukkaat riittävää palvelua, kun Vaasan sairaalan toimintoja siirretään Seinäjoelle.

Perustuslakivaliokunta on todennut, että kielelliset perusoikeudet toteutuisivat parhaiten, jos sekä Vaasan että Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä on laajan päivystyksen yksiköt.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt