Kommentti: Oikeuskanslerin kuviot: Puolustusvoimain komentajaa ei saa nyt nimittää – mutta ylimmän tiedusteluvalvojan saa!

Julkaistu:

Politiikan kulisseissa on ihmetelty oikeuskansleri Tuomas Pöystin linjauksia, mitä nimityksiä nykyinen toimitusministeristö saa tehdä ja mitä ei. Neljä vuotta sitten meininki oli aivan toista, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti linjasi tiistaina, millaisissa rajoissa Juha Sipilän (kesk) vetämä toimitusministeristö voi tehdä virka- yms. nimityksiä.

Pöystin linjauksen mukaan esimerkiksi toimitusministeristö / puolustusministeri ei voi esitellä seuraavan puolustusvoimain komentajan nimitystä.

Sen sijaan toimitusministeristö voi kyllä suoraan valita uuden tiedusteluvalvontavaltuutetun ja esitellä presidentille suurlähettiläsnimityksiä.

Linjausta on kummasteltu.

Syystäkin.

Tiedusteluvalvontavaltuutettu on nimenomaan hallituksen nimitys, viime kädessä siis hyvinkin poliittinen. Kyse on siitäkin, että ilman tiedusteluvalvontavaltuutettua uusia tiedustelulakeja ei voida ottaa käyttöön.

Sen sijaan puolustusvoimain komentajan nimityksen osalta hallitus ja puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) toimivat vain postikonttorina, sillä komentajan nimittää ja komentajasta päättää tasavallan presidentti, ylipäällikkö Sauli Niinistö, joka on jo haastatellut kaikki komentajakandidaatitkin.

Ennakkosuosikki paikalle on maavoiminen komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko.

Nyt hän saattaa joutua odottelemaan nimitystään juhannukseen saakka, kenties ylikin, sillä hallitusneuvotteluista povataan vaikeita ja pitkiä. Nykyinen komentaja, kenraali Jarmo Lindberg jättää komentajan tehtävät heinäkuussa.

Myös suurlähettiläsnimitykset kelpaavat Pöystille, vaikka niissäkin on monelta osin pitkälle viety poliittinen ulottuvuus – eli juuri se, mitä toimitusministeristön tulisi karttaa.

Jo huomenna valtioneuvostossa on nippu suurlähettiläsnimityksiä, jotka siunataan presidentin esittelyssä perjantaina.

Se kaikkein poliittisin eli ulkoministeri Timo Soinin (sin) junailema kabinettipäällikkönsä (=erityisavustaja) Raili Lahnalammen suurlähettiläsnimitys Irlantiin ei ole IS:n tietojen mukaan listoilla ainakaan vielä tällä viikolla.

Mutta kuten sanottu: Jos Soini haluaa kabinettipäällikkönsä toimitusministeristön ulkoministerinä esitellä Irlannin suurlähettilääksi, ja presidentti nimityksen hyväksyy, se on siis oikeuskanslerin mielestä täysin ok.

Nimityksen moraali jääneekin presidentti Niinistön purtavaksi.

Neljä vuotta sitten meininki oli toisenlainen.

Vaalien jälkeen pääministeri Alexander Stubbin (kok) hallitus muuttui toimitusministeristöksi, mutta puolustusvoimien nimityksiä se hoiteli mennen tullen, eikä oikeuskansleri niihin puuttunut. Oikeuskanslerina toimi tuolloin Jaakko Jonkka.

Esimerkiksi merivoimien komentajaksi Stubbin toimitusministeristön puolustusministeri Carl Haglund (rkp) esitti maanpuolustuskorkeakoulun rehtoria, vara-amiraali Veijo Taipalusta.

Presidentti Niinistö nimitti hänet 20.4.2015. Kaiken lisäksi Taipalus aloitti merivoimien komentajana vasta 1.1.2016 eli tuolloin nimityksellä ei olisi ollut edes mikään tulenpalava kiire.

Samalla päätettiin muistakin puolustusvoimien huippunimityksistä.

Mutta tiedusteluvalvontavaltuutetun saa siis nimittää, linjaa oikeuskansleri.

Nimikin tiedetään. Paikalle istutetaan mies Pöystin lähipiiristä eli oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Kimmo Hakonen. Hän on läpäissyt jo eduskunnan perustuslakivaliokunnan seulan eli hän nousee Suomen uuden salaisen tiedustelutoiminnan ylimmäksi valvojaksi. Valvoja valvoo, mutta taatusti myös uusi valvoja on poliittisessa valvonnassa, ainakin seurannassa, ainakin samassa määrin kuin seuraava puolustusvoimain komentajakin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt