Vuosien venkoilu on ohi: kansan­edustajien sopeutumis­eläkkeet tulevat tiensä päähän lähipäivinä

Julkaistu:

Huomenna tiistaina alkaa viimeinen vaihe – kansanedustajien sopeutumiseläkkeet siirtyvät historiaan.
Kansanedustajat hyväksyivät viime syksynä sen, että kansanedustajien sopeutumiseläkkeet lopetetaan.

Ja prosessi on niin pitkällä, että huomenna tiistaina sopeutumiseläkkeet ovat suuren salin käsittelyssä.

– Tiistaina ensimmäinen käsittely, keskiviikkona äänestys. Ensi maanantaina on toinen käsittely. Jos joku ei asiaa hyväksy tai vaatii uusia lausumia, ensi tiistaina on toinen äänestys. Hurskas toiveeni on, että asia menee läpi ensimmäisessä käsittelyssä, puhemies Paula Risikko (kok) sanoi IS:lle.

Eduskunnassa on suuri yksimielisyys lopettaa sopeutumiseläkkeet.

Eduskuntaryhmät päättivät viime syksynä, että eduskunta lopettaa yleiselle oikeustajulle vieraat sopeutumiseläkkeet.

Eduskuntaryhmien päätös sopeutumiseläkkeiden kuoppaamisesta oli liki yksimielinen. Ryhmäjohtajien allekirjoittamassa lakialoitteessa on mukana kaikki muut paitsi perussuomalaisten eduskuntaryhmä.

Sopeutumiseläke on käytännössä kansanedustajille räätälöity, joustava ja suhteellisen ruhtinaallinen työttömyyskorvaus viralliseen eläkeikään asti.

Vuonna 2010 eduskunta päätti lopettaa sopeutumiseläkkeen vuoden 2011 jälkeen eduskuntaan ensi kertaa nousevilta kansanedustajilta.

He voivat saada sopeutumisrahaa 1–3 vuotta, jos he putoavat tai jättäytyvät pois eduskunnasta, ja eivät ole ylittäneet vielä virallista 65 vuoden eläkeikää.

Nyt sopeutumiseläkkeet aiotaan lopettaa kaikilta nykyisiltä ja entisiltä kansanedustajilta.

Viime viikolla syntyi metakkaa siitä, kun uutisissa kerrottiin, että kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila (kesk) ja Pertti Salolainen (kok) pitkittävät sopeutumiseläkkeiden hyväksymistä. He nostivat asian käsittelyn pöydälle eduskunnan puhemiesneuvostossa.

Kukaan ei ole vain missään vaiheessa vaatinut, että sopeutumiseläkkeet pitäisi säilyttää. Anttila, 75, ja Salolainen, 75, ovat koko ajan tukeneet sopeutumiseläkkeiden lopettamista.

– Me vaadimme, että sopeutumiseläkkeet pitää lopettaa, Salolainen sanoi IS:lle.

– Tässä laissa on muitakin asioita. Mauri Pekkarinen (kesk), Ilkka Kanerva (kok), Stefan Wallin (r), Anttila ja minä olemme halunneet nostaa esille ongelman, Salolainen jatkoi.

He ovat myös virallisen eläkeiän ylittäneitä, Wallinia lukuun ottamatta, ja eivät edes saisi sopeutumiseläkettä.

Se ongelma: eläkejärjestelmän pitäisi kohdella kaikkia eläkkeensaajia tasavertaisesti.

Kansanedustajien varsinaisessa eläkejärjestelmässä – jota ei nyt sopeutumiseläkkeiden kuoppaamisessa avattu mitenkään – on ilmeinen valuvika: muualta tienatut eläkkeet pienentävät kansanedustaja- ja ministerieläkettä.

Jos olet tienannut elämässäsi tavallista työeläkettä, saat toki aina sen pitää, mutta jos olet kansanedustaja ja saat työeläkettä, saat vain osan eduskunnasta tienaamastasi eläkkeestä.

Ja kun muilla kansalaisilla eläkkeet lasketaan koko työuralta, kansanedustajien eläkkeet lasketaan joko 15 viimeisen vuoden tai 15 ensimmäisen vuoden keskiarvosta.

Kansanedustaja- ja ministerieläkkeet sovitetaan yhteen muiden eläkkeiden kanssa.

Esimerkiksi Salolainen on ollut muissa töissä toimittajana 1962-1970 ja suurlähettiläänä 1996-2004. Näistä töistään keräämiään eläkkeitään Salolainen, 78, on saanut ylitettyään eläkeiän jo vuosia sitten.

Kun Salolainen jää nyt eduskunnasta eläkkeelle, hän alkaa saada lisäksi vain osan kansanedustaja- ja ministeriaikoinaan keräämästään eläkkeestään.

– Yhteensovituksessa on kyse siitä, että jos olet tehnyt muutakin työtä kuin kansanedustajan työtä – se muualta saamasi eläke pienentää kansanedustajan tai ministerin eläkettä. Jopa niin paljon, että esimerkiksi minun osalta ei jää senttiäkään ministerieläkkeestä ja se pienentää myös kansanedustajan eläkettä. Sen takia, että olen tehnyt elämässäni muitakin töitä, Salolainen kertoi.

Kun eläkkeet lasketaan 15 ensimmäisen tai viimeisen vuoden keskiarvosta, Salolainen ei saa käytännössä mitään ministeriaikojensa aikana kerryttämästään eläkkeestä.

Salolainen on ollut kansanedustajana 1970-1996 ja uudelleen vuodesta 2007 lähtien. Ministerinä Salolainen oli 1987-1995.

– Olisimme halunneet poistaa epäkohdan, että kansanedustajia ei rangaista muualla tehdystä työstä. Siitä siinä oli kysymys. Kun asia nostettiin pöydälle, halusimme, että tämä asia tulisi kaikkien tietoon.

– Siinä on toinenkin epäkohta. Se, mistä lasketaan eläke, kun otetaan joko 15 vuotta uran alusta tai lopusta. Jos esimerkiksi otetaan minut putoan väliin. Ja tätäkään ei ole ratkaistu, Salolainen totesi.

Sopeutumiseläkkeellä ei ole käytännössä mitään tekemistä eläkkeen kanssa. Työttömyyskorvauksella on eläkkeen nimi, ja se on koplattu eläkkeeseen luovalla tavalla.

Sopeutumiseläke satuttiin laskemaan samalla kaavalla kuin kansanedustajien omat eläkkeet, ja sopeutumiseläkkeet ja kansanedustajat eläkkeet ovat samassa laissa.

Laki kansanedustajan eläkkeestä 8§

Jos kansanedustajalle myönnetty tämän lain mukainen eläke ja työntekijän eläkelain 3 §:ssä mainittujen työeläkelakien mukaiset työeläkkeet yhteensä ylittävät tämän pykälän 2 momentissa säädetyn yhteensovitusrajan, 62,5 prosenttia ylittävästä osasta vähennetään tämän lain mukaisesta eläkkeestä sitä maksettaessa, kuitenkin niin, että alle 15 vuotta edustajantoimessa olleelle jää ylittävän osan vähentämisen jälkeen eläkkeenä maksettavaksi vähintään puolet 6 §:n mukaan karttuneesta eläkkeestä ja yli 15 vuotta edustajantoimessa olleelle vähintään puolet 6 §:n mukaisesta eläkkeen enimmäismäärästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt