Yksityiskohdat hallituksen eron ympärillä tarkentuvat – keskustan ryhmä vaati kriisikokouksen koolle: ”Sipilälle tehtiin selväksi, ettei sote onnistu”

rac

Julkaistu:

Annika Saarikon mukaan Sipilä teki lopullisen päätöksensä vasta perjantaiaamuna.
Yksityiskohdat pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen eron ympärillä alkavat tarkentua.

Hallituksen ero on näyttäytynyt Sipilän sooloprojektilta, mutta IS:n tietojen mukaan keskustan eduskuntaryhmällä oli tapahtumissa merkittävä rooli.

Sipilä oli Virossa työmatkalla torstaina, kun keskustan eduskuntaryhmä vaati kriisikokouksen järjestämistä sote-uudistuksen vakavan tilanteen vuoksi.

Pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa järjestettiinkin vielä samana iltana epävirallinen neuvonpito, johon osallistui keskustan puolue- ja eduskuntaryhmän johdon lisäksi sote-uudistuksen kannalta keskeisiä kansanedustajia.

Puitteet Kesärannassa olivat riisutut: tarjolla oli leipää ja kahvia, eikä esimerkiksi alkoholia tarjoiltu.

– Sipilälle tehtiin selväksi, ettei sote onnistu, IS:lle kuvaillaan.

Kokouksessa todettiin, että jatkoaskelia oli mietittävä ja nopeasti.

Sipilälle näytti valkenevan vasta Kesärannassa pidetyssä kokouksessa, ettei hallituksen ykköshankkeelle ole enää mitään tehtävissä.

Tätä taustaa vasten Sipilän johtopäätös – hallituksen on erottava – vaikutti jyrkältä, vaikka Sipilä oli sanonut jo maaliskuussa 2018, että hallitus kaatuu, jos sote-uudistus ei mene läpi.

– Tuntui reippaalta ratkaisulta, IS:lle kommentoidaan.

Sipilä soitti illan aikana myös tasavallan presidentille Sauli Niinistölle. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) on kertonut saaneensa Sipilältä viestejä, joiden perusteella hän osasi ounastella Sipilän ratkaisua.

Helsingin Sanomat kiinnitti huomiota siihen, että torstai-illan palaveriin osallistunut peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) puhui pokkana sotesta Ylen aamu-tv:n lähetyksessä perjantaiaamuna, vaikka hän tiesi hallituksen eroavan.

Ylen lähetys alkoi perjantaina kello 7.13. Saarikko myönsi ohjelmassa, että ”kaikki nuolet alkavat osoittavat siihen suuntaan, että tänään on ratkaisujen päivä”.

Saarikko ei kuitenkaan puhunut sote-uudistuksen kaatumisesta saati hallituksen eroamisesta mitään, vaan totesi sotesta, että ”pohdintojen aika on, kun eduskunnassa kriittiset tahot esittävät viimeisen tilannearvionsa”.

Sipilän hallituskumppanit Petteri Orpo (kok) ja Sampo Terho (sin) saivat kuulla Sipilän päätöksestä perjantaina yhdeksän maissa. Valtioneuvosto tiedotti kello 9.40, että Sipilä pyytää eroa tasavallan presidentiltä.


Saarikko kommentoi tv-esiintymistään IS:lle sanomalla, että hänellä ei ollut perjantaina aamuseitsemän aikaan ”tarkkaa tietoa, miten päivä tulisi kulkemaan”.

– En esimerkiksi tiennyt, miten ja milloin Sipilä keskustelee asiasta hallituskumppaneiden kanssa. Hallituksen erosta voi päättää ja julkisuuteen ilmoittaa vain ja ainoastaan pääministeri.

– Myönsin soten olevan suurissa vaikeuksissa. Ohjelmaan lupautuessa en tietenkään vielä voinut tietää, mikä on perjantain kulku.

Saarikon mukaan Sipilä teki lopullisen päätöksensä hallituksen eronpyynnön jättämisestä vasta perjantaiaamuna.

Ilmeisistä merkeistä huolimatta hallituksen ero oli ollut Saarikon mukaan esillä Kesärannassa vain ”vaihtoehtona”.

Saarikko kirjoitti perjantaina Facebookissa, että sote-uudistuksen ympärillä oli viimeisten päivien aikana ”kylmä rinki”, ja mainitsi, että torstain ja perjantain välinen yö oli ollut ensimmäinen, jonka hän valvoi soten takia.

Eikö uni tullut silmään, koska tiesit, mitä perjantaina oli tapahtumassa?

– Ajatukset myllersivät. En miettinyt tulevaa päivää, vaan pikemminkin mennyttä työmäärää ministeriössä, eduskunnassa ja ennen kaikkea alueilla, Saarikko kertaa.

– Tajusin, että ei uudistuksen tekeminen tässä maassa tästä ainakaan helpotu. Ja myönnän, se ajatus kyllä tovin siinä aika lailla ahdisti, Saarikko purkaa tuntojaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt