Kommentti: Sipilän ovela liike aloitti verisen pääministeripelin – Rinne oli pulassa jo heti ensimmäisessä tv-taistossa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sipilän ovela liike aloitti verisen pääministeripelin – Rinne oli pulassa jo heti ensimmäisessä tv-taistossa

Sipilä puhalsi vaalipilliin ja nyt mennään. Orpo ja Kaikkonen tuijottivat sekavaa sotea puhunutta Rinnettä silmät sirrillä Ylen studiossa, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan uutistuottaja Hanna Vesala.

9.3.2019 15:26

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) keikautti eduskuntavaalien asetelman uusiksi poliittiset vastustajat perjantaina yllättäneellä peliliikkeellään. Sen vaikutukset tulivat selvästi esiin pitkän perjantain päätteeksi Ylen erikoislähetyksessä.

Keskusteluun osallistuivat puheenjohtajat Petteri Orpo (kok) Antti Rinne (sd) ja Pekka Haavisto (vihr) sekä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Sipilä oli häipynyt vaalikentille ja kiersi päämärkänä Prismoja.

Kaikkosen ja Orpon harteilta oli kadonnut eduskunnan sote-vellonnan päätyttyä tonnien paino, joka oli siirtynyt tiukimmin pääministerin paikassa kiinni olevan Rinteen kaventuneille harteille. Eikä ihme. Orpo myönsi studiossa suoraan, että Sipilän manööverissä oli kyse vaaleista.

– Tämä nyt käytännössä tarkoitti sitä, että vaalipilliin puhallettiin tänä aamuna noin 10 aikaan. Nyt keskustellaan tulevaisuudesta ja olen siihen enemmän kuin valmis.

Orpo näytti saaneen uudesta käänteestä desimaalikohelluksessa kadonneet voimansa takaisin, eivätkä Rinteen äreät hyökkäykset häntä juuri hätkäyttäneet. Nyt askelmerkkejä sotesta odotettiin hallituksen esitystä neljä vuotta rusikoineelta Rinteeltä. Orpo ja Kaikkonen kuuntelivat Rinteen rykimisen säestämää sote-puhetta silmät sirrillään ja huomasivat siinä paljon hallituksen mallista tuttua. Rinne sanoi vaativansa maakuntien valmistelun rahoituksen turvaamista ja selitti jotain horisontaalisesta ja vertikaalisesta integraatiosta.

Orpo: ”Haluat siis nyt tämän hallituksen kaataman mallin valmistelun jatkamista.”

Rinne: ”Ei-ei-kun haluan, että se hyvä valmistelu, jota maakunnissa sadat ihmiset on tehnyt (rykimisen ääniä) viedään eteenpäin, jotta sosiaali- ja terveyspalvelujen ongelmat saadaan korjattua.”

Maakuntien rahoituksen turvaaminen tässä tilanteessa on tietenkin järkivaihtoehto. Sipilä tarjosi perjantaina pyöreän pöydän keskusteluja soten seuraavista askeleista, mutta ne eivät Rinnettä juurikaan napostelleet. Nyt maakuntien rahoituksesta pitäisi Rinteen mukaan etsiä eduskunnassa yksimielisyys.

Otetaan vielä toinen katkelma keskustelusta, koska samaa nähdään vaalitenteissä kohta päivittäin.

Orpo: ”Vähän hassu tilanne, että haluat nyt jatkaa sitä valmistelua, jota olet haukkunut nämä kolme-neljä vuotta.”

Rinne: ”Petteri, mä en ole missään vaiheessa haukkunut maakunnissa tapahtuvaa valmistelua.”

Orpo: ”Siellähän on valmisteltu tätä hallituksen esitystä.”

Rinteellä vaikutti muuttuneessa tilanteessa olevan vaikeuksia saada väännettyä selkosuomella rautalangasta, mitä puolue nyt haluaa. Hän hoki puolueen haluavan korjata sen, mikä on rikki, mutta sai viestinsä kuulostamaan siltä, että tavoitteissa ja keinoissa on kovin paljon yhtäläisyyksiä hallituksen esityksen kanssa. Selkosuomella keskeinen ero kuitenkin piilee siinä, että Sdp ei halua yhtä laajaa valinnanvapautta kuin kokoomus esitti, eikä siirtää maakunnille yhtä paljon tehtäviä kuin keskusta. Mitä muuta? Se jäi auki.

Keskustelun edetessä Kaikkonen tippuikin kärryiltä siitä, millaisia sote-alueita Sdp haluaa. Orpo tiedusteli, montako niitä olisi.

Niitä olisi 18. Eli sama lukumäärä kuin hallituksen maakuntamallissa. Aiemmin Sdp on puhunut sote-kunnista, mutta nyt nimi oli Rinteelle ”sivuseikka”.

Sipilän yllätysvedon seurauksena hallituspuolueet voivat nyt ottaa toisistaan eroa myös aiempaa reippaammin. Sekin näkyi studiossa. Orpo halusi korottaa itsensä Sipilää korkeammalle moraaliselle jakkaralle. Hän ei olisi itse pääministerinä kaatanut hallitusta viime metreillä, koska nyt Suomea joudutaan johtamaan poikkeuksellisen pitkään toimitusministeristöllä. Se voi olla ongelmallista, jos maailma heittää eteen asioita, jotka vaatisivat ripeästi poliittisia päätöksiä. Tästä teemasta Orpo kertoi haastaneensa Sipilään perjantaiaamuna.

Muutama ylimääräinen kerta henkeäkin oli ollut pakko vetää, kun Sipilä Suomen oloissa poikkeuksellisen ratkaisunsa oli kertonut.

Vaalikentillä lähetyksen alla luurannut Sipilä vaikutti markettien auloissa varsin vapautuneelta. Selfieitä otettiin ja huolia kuunneltiin Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Forssassa.

Lauantaina Yle Ykkösaamussa Sipilälle oli jäänyt kampanjointimoodi pahasti päälle. Lähetyksen juontaja joutui jopa huomauttamaan, että nyt loppuu keskustan vaalimainonta.

Suomen pääministerikisassa hanskat tippuivat perjantaina kello 10.00 Mäntyniemessä. Seuraavat viisi viikkoa ovat täynnä nopeita käänteitä ja likaisia temppuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?