Rinne ei lämpene Sipilän ehdotukselle soten ”pyöreän pöydän keskusteluista” – ”Käydään vaalit ja sen jälkeen selviää, kuka johtaa valmistelua” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Rinne ei lämpene Sipilän ehdotukselle soten ”pyöreän pöydän keskusteluista” – ”Käydään vaalit ja sen jälkeen selviää, kuka johtaa valmistelua”

Julkaistu: 8.3.2019 19:17

Pääministeri Juha Sipilä tarjosi tänään perjantaina yhteistyön kättä koko eduskunnalle, jotta sote-uudistusta saataisiin eteenpäin.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei innostu pääministeri Juha Sipilän (kesk) ehdotuksesta kokoontua keskustelemaan sote-uudistuksesta ”pyöreän pöydän ääreen” vielä ennen huhtikuun puolivälin eduskuntavaaleja.

Sipilä peräänkuulutti tänään perjantaina kaikilta eduskuntapuolueilta vastuuta asian saaman käänteen vuoksi, ja tarjosi yhteistyön kättä koko eduskunnalle.

– Nyt on aika esittää vaihtoehtoja. Mikäli eduskuntapuolueet niin kokevat, olen valmis kutsumaan puolueiden edustajat pyöreän pöydän ääreen miettimään, miten tästä eteenpäin, Sipilä sanoi.

– Kuntien ulkoistukset tulevat lisääntymään, investointien rahoitukseen riskit jäävät kunnille ja erot palveluiden saatavuudessa kasvavat, Sipilä listasi uudistuksen kaatumisen seurauksia.

 

Rinne ei ehdotuksesta kuitenkaan innostunut. Hänen mukaansa oppositio on koko vaalikauden ajan tarjonnut parlamentaarista valmistelua.

– Hallituksen näkökulmasta se on tarkoittanut sitä, että meillä on ollut seurantaryhmä, joka kuulee jälkikäteen mitä on päätetty.

– Nyt viisi viikkoa ennen eduskuntavaaleja ajatus siitä, että lähdettäisiin tältä pohjalta yhdessä parlamentaarisesti valmistelemaan tuntuu vähän oudolta ratkaisulta.

Rinteen mukaan Sdp on kuitenkin valmis keskustelemaan ja neuvottelemaan asioista.

– Mutta kyllä näen parhaana nyt että käydään vaalit ja sen jälkeen selviää, että kuka johtaa valmistelua.

– Minun näkökulmastani olisi tärkeää, ainakin jos Sdp on hallituksessa, että hallitusohjelmaan kirjataan ne peruslinjat joilla sote-uudistus viedään nopeasti läpi ja sen pohjalta tehdään parlamentaarinen valmistelu. Nyt on aikaa tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka kestävät vaalikausien yli.

Myös puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marin otti asiaan kantaa Twitterissä.

– On selvää, ettei Sipilän johdolla voida kokoontua pohtimaan soten jatkoa. Hänen mandaattinsa on päättynyt ja ihmiset valitsevat 14.4. eduskuntavaaleissa, kenen johdolla asioita, myös sotea, viedään eteenpäin, Marin kirjoitta.

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu on edennyt kaavailluissa maakunnissa jo pitkälle.

– Tällä vaalikaudella on tehty hyvää valmistelua maakunnissa. Uskon, että riippumatta tulevasta pääministeristä maakunnissa tehdyn valmistelun avulla voidaan tehdä ratkaisu jo ensi vaalikaudella, Rinne sanoi.

Sote-uudistuksen valmistelun aikana kuntien sote-palvelujen pelättyjä ulkoistuksia ja investointeja hillitsemään ja rajoittamaan laadittua ”rajoituslakia” päätettiin jo jatkaa vuoteen 2022.

Rinteen mukaan rajoituslaki varmaan pysyy voimassa tästäkin eteenpäin.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei innostu pääministeri Juha Sipilän (kesk) ehdotuksesta kokoontua keskustelemaan sote-uudistuksesta ”pyöreän pöydän ääreen” vielä ennen eduskuntavaaleja.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?