Puhemiesneuvoston muistio paljastaa – sote-uudistus olisi kaatunut joka tapauksessa aikatauluongelmiin: ”Sipilä otti varaslähdön” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Puhemiesneuvoston muistio paljastaa – sote-uudistus olisi kaatunut joka tapauksessa aikatauluongelmiin: ”Sipilä otti varaslähdön”

Paula Risikon johtaman puhemiesneuvoston muistiossa listattiin sote-aikataulutukseen liittyvät epävarmuustekijät. Johtopäätöksenä oli, ettei uudistusta olisi ehditty käsitellä eduskunnassa ennen eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen käynnistymistä.

Julkaistu: 8.3.2019 18:53

Keskustan sisällä kiitellään Sipilää ”jykevästä ratkaisusta” ja ”johtajan otteesta”. Kilpailijat pitävät hallituksen eronpyyntöä keskustan vaalitemppuna.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) jätti hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentti Sauli Niinistölle perjantaiaamupäivällä suuren julkisuuden saattelemana.

– Kuuntelin tarkkaan, mitä sisäinen ääneni sanoo, ja tulin johtopäätöksen, että hallitukseni on jätettävä eropyyntö, Sipilä sanoi pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Sipilä kertoi toimivansa tulos tai ulos -periaatteella: kun sote-uudistusta ei saada käsiteltyä eduskunnassa tällä kaudella, hallituksen oli jätettävä eronpyyntö.

Puhemies Paula Risikko (kok) sai tiedon hallituksen erosta kello 9.40 STT:n uutisviestistä. Tieto saavutti Risikon siis vain 20 minuuttia ennen puhemiesneuvoston kokouksen alkamista.

Puhemiesneuvoston kokouksessa oli tarkoitus käsitellä sote-hankkeen aikataulutusta.

Puhemiesneuvoston muistiosta käy ilmi, että sote-uudistus olisi kaatunut aikatauluongelmiin ilman Sipilän jättämää eronpyyntöäkin.

Muistiossa viitataan virkamiesarvioon, jonka mukaan valiokuntakäsittely sosiaali- ja terveysvaliokunnassa oli niin pahasti juntturassa, ettei asian käsittely eduskunnan suuressa salissa tulisi päättymään ”optimaalisen aikataulutuksen mukaisesti” 2. huhtikuuta. Tämäkin aikataulutavoite edellytti sitä, että lakipaketti olisi todettu perustuslainmukaiseksi.

Muistiossa pidettiin mahdollisena asiantuntijakuulemisten jatkamista ja jopa täydentävän hallituksen esityksen antamista. Ilmiselvää oli, ettei aikaa täydentävälle hallituksen esitykselle ollut olemassa – tämän oli Sipiläkin myöntänyt.

– Istuntokauden jatkamista harkittaessa on aiheellista ottaa huomioon, että eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 3. huhtikuuta, muistiossa mainitaan.

Uudistusta ei siis olisi ehditty käsitellä eduskunnan suuressa salissa ennen eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen käynnistymistä.

Nämä uudistuksen kannalta raskauttavat aikatauluseikat puhemiesneuvosto olisi tuonut julkisuuteen perjantaiaamupäivänä.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko sai tiedon hallituksen eronpyynnöstä STT:n uutisviestin kautta. Risikko ei halunnut moittia Sipilää, mutta teki perjantaina selväksi, että hän olisi pitänyt parempana, jos hän olisi saanut tiedon suoraan pääministeriltä.

Sipilän eroilmoituksen varastettua huomion Risikon tiedotustilaisuuden keskeiseksi viestiksi jäi se, ettei eduskunnalla ole hallituksen eronpyynnön vuoksi edellytyksiä käsitellä sote-uudistusta.

– Sipilä otti varaslähdön, IS:lle arvioidaan.

Keskustalaiset kiittelivät perjantaina tulos ja ulos -periaatteeseensa viitannutta Sipilää ryhdikkäästä ja suoraselkäisestä toiminnasta.

– Sipilä otti johtajan otteen ja teki jykevän ratkaisun. Päätös oli ryhmän paineen mukainen, mutta päätös oli Sipilän, keskustan eduskuntaryhmästä kerrotaan.

Keskustan ryhmäkokouksessa perjantaina tunnelma oli suorastaan vapautunut, ja ryhmähuoneesta kuuluikin naurua ja äänekkäitä taputuksia.

Mustaapekkaa pelattiin pois keskustan käsistä – esimerkiksi Mauri Pekkarinen (kesk) arvioi, että uudistuksen keskeiset ongelmat liittyivät kokoomuksen ajamaan valinnanvapausmalliin.

Hallituksen sisällä Sipilän eroveto on herättänyt ristiriitaisia reaktioita. Ben Zyskowicz (kok) kyseli, onko hallituksen erosta mitään hyötyä kenellekään.

Eduskunnan istuntokautta on jäljellä viikko ja eduskuntavaalit pidetään vain viiden viikon päästä. Kilpailevissa puolueissa epäilläänkin, että Sipilän eronpyynnössä oli kyse keskustan vaalitempusta.

Puhemiesneuvoston muistiossa pidettiin mahdollisena asiantuntijakuulemisten jatkamista ja jopa täydentävän hallituksen esityksen antamista.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?