Kommentti: Miljonääri-Sipilä ei korkealta tipu - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Miljonääri-Sipilä ei korkealta tipu

Julkaistu: 8.3.2019 16:31

Juha Sipilä joutuu vaalien jälkeen ratkaisemaan, lähteekö ”ukko vaihtoon”. Uravaihtoehtojen kartoitus lienee jo käynnissä, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan uutistuottaja Hanna Vesala.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei ole koskaan ollut tunnettu pienistä eleistä. Suurissa käänteissä hänen toimensa ovat aina olleet radikaaleja – jopa teatraalisia. Ne ovat aina sisältäneet myös yllätysmomentteja hallituskumppaneillekin.

Niin myös nyt.

Kaksi kertaa hallituskauden aikana Sipilä uhkasi kaataa hallituksensa. Kolmannella kerralla hän myös teki sen. Taustalla on ajatus siitä, että pääministeripestissä tiukasti ennen vaaleja kiinni oleva Antti Rinne (sd) saa nyt vaalitenteissä keksiä ja selitellä, miten aikoo sote-pulman ratkaista tulevalla hallituskaudella, jos tehtävä hänelle lankeaa.

Sipilän oman poliittisen uran kannalta dramaattinen ratkaisu hallituksen kaatamisesta oli kohtalokas, mutta vahingot oli aiheutettu jo aiemmin. Sipilä on pitkin pääministerikauttaan hätkähdyttänyt sanomalla: ”Jos tuloksia ei synny, ukko vaihtoon”. Vaalien jälkeen Sipilä joutuu ottamaan kantaa omaan lausuntoonsa.

Sipilä mittasi jo kautensa alusta lähtien onnistumistaan seitsemän mittarin listalla. Ensimmäinen mittari valahti pysyvästi punaiselle kuntavaalien jälkeen, kun keskusta otti Sipilän johdolla tymäkästi takkiinsa. Tänään mittareista kenties tärkein ja keskeisin eli sote- ja maakuntauudistuksen läpivieminen tyssäsi punaiseen sektoriin.

Valtaosan muista keskeisistä mittareista Sipilä on saanut enemmän tai vähemmän maaliin. Niistä tärkeimpinä hallituksen työllisyys- ja taloustavoitteet.

Jos keskusta päätyy vaaleissa kannatusmittausten vahvasti osoittamaan rökäletappioon, nousee kysymys ukon vaihtamisesta väistämättä esille. Jos tuloksella ei avaudu tietä hallitusneuvotteluihin, Sipilä tekee todennäköisesti itse omat johtopäätöksensä.

Kenellekään ei ole salaisuus, että Sipilän ja keskustan ryhmän välit ovat kiristyneet hallitustaipaleen edetessä. Muiden kuunteleminen ei ole ollut Sipilällä viime aikoina juurikaan tapetilla. Viimeksi rajua kahnausta aiheutti Anne Bernerin ratkaisu siirtyä ruotsalaiseen SEB-pankkiin ja siitä seurannut kohellus. Moni keskustan kansanedustaja on vaarassa menettää eduskuntavaaleissa paikkansa ja paine keskustan kattilassa kasvaa vaalien jälkeen vielä taatusti.

Kerran puolueen messiaana pidetty insinööri Sipilä on menettänyt omilla toimillaan vuosien takaisen hohtonsa. Myös työntöä oman ratkaisun tekemiseen tulee siis olemaan. Keskustan seuraava puoluekokous järjestetään 2020 Vantaalla, ja peruspalveluministeri Annika Saarikko lienee korkealla Sipilän seuraajapörssissä.

Sipilä on sanonut olevansa halukas edistämään eriarvoistumiskehityksen pysäyttämistä tulevalla vaalikaudella, jos hänelle avaimet siihen annetaan. Niitä ei nykyisellä kannatuksella ole tulossa, vaan vihreät ja jopa perussuomalaisetkin voivat kiilata vaalituloksissa keskustan ohi.

Insinöörinä Sipilä ei näytä pystyneen ymmärtämään, että hallituskausi ja erityisesti pääministerin härkäpäiset ja kovat otteet ovat jättäneet äänestäjien sieluun haavan, jota hänen näyttäisi olevan mahdotonta korjata. Kannatusmittausten valossa suomalaiset haluavat muutosta ja pesäeron Sipilän tapaan johtaa maata.

Se on tietysti karvasta nieltäväksi. Vielä vuosi sitten huhtikuussa Sipilä odotti kansalta IS:n erikoishaastattelussa palkkiota vaaleista Suomen suosta nostamisen vuoksi.

– Sanotaan näin, että menen hyvin avoimin mielin ja mielenkiinnolla vaaleihin. Kun sanotaan, että Suomessa arvostetaan sitä, että saadaan aikaiseksi mitä on luvattu, niin pitääkö se paikkansa vai ei? Sipilä sanoi.

Se kuulosti äänestäjistä taatusti pöyhkeältä puheelta, kuten monet muutkin Sipilän ulostulot.

Sipilä kävi henkilökohtaisesti syvissä vesissä loppuvuodesta 2016 Yle-kohun jälkimainingeissa. Tampereen puoluevaltuuston kulisseissa 2017 kuntavaalien jälkeen kulisseissa puhuttiin jo avoimesti siitä, että Sipilän johdolla vaaleja ei voida voittaa. Henkilökohtainen kiirastuli kuitenkin laantui ja Sotkamon puoluekokouksessa hänet taputettiin yksimielisesti jatkoon.

Paljosta Sipilä on siis myös selvinnyt, mutta eduskuntavaalit ovat hänen uransa viimeinen mittari.

Keskusta tulee putoamaan niissä kovaa ja korkealta. Sipilä sen sijaan on miljonääri ja voi palata takaisin it-firmojen maailmaan tai siirtyä muihin tehtäviin koska tahansa. Hänen koko elämänsä ei ole rakentunut politiikan varaan.

Sipilä vastasi vuosi sitten IS:n erikoishaastattelussa paljon puhuvasti kysymykseen siitä, että keskusta ei tule eduskuntavaaleista todennäköisesti kunnialla selviämään.

– Se nähdään vuoden päästä. Meikäläinen ei korkealta tipahda, vaikka niin ei kävisikään. Keksin kyllä tekemistä.

Ideointimyssy omasta tulevaisuudesta lienee jo päässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?