Setä Arkadia: Eduskunnassa nähtiin spektaakkeli, jonka edessä menee hiljaiseksi – ja ei, kyse ei ole sotesta

Mauri Pekkarinen ja Ben Zyskowicz ovat istuneet eduskunnassa kumpikin 40 vuotta putkeen. Vastaavia saavutuksia ei enää tulla näkemään, sillä eduskunnasta on tullut käypäläisten paikka, poliittinen kestikievari, kirjoittaa Setä Arkadia alias Timo Haapala.

Mauri Pekkarinen (vas.) ja Ben Zyskowicz ovat istuneet eduskunnassa kumpikin 40 vuotta putkeen.

10.3.2019 9:00

Eduskunnassa nähtiin loppuviikosta sellainen spektaakkeli, että sen edessä Setä Arkadiakin hiljenee. Tämä kolumni on tällä kertaa herkkä kunnioituspalsta. Nyt ei irvistellä, kokeillaanpa väillä tätäkin.

Kyse ei ole siis sotesta. Kyse ei ole tiedustelulaistakaan.

Eikä kyse ole taatusti ainakaan siitä, että muutama Greenpeacen höyrypää (saksalaisia epäillään, suomalaisaktivistit eivät uskalla niin ylös) kiipesi eduskunnan ulkoportaiden pylväisiin kuulemma ilmastonsuojelun nimessä. Liekö ollut parempaa happi siellä korkealla? Itse asiaa kiipeily ei taatusti ainakaan Suomessa edistänyt, vaikka tosiuskovaisia – joita eduskunnan sisältäkin löytyy – temppu ihastutti.

Ei, vaan kyse on siitä, että torstaina eduskunnan todelliset nestorit eli Mauri Reijo Matias Pekkarinen (kesk) ja Ben Berl (Benjamin) Zyskowicz (kok) järjestivät yhteisen läksiäistilaisuuden – varmuuden vuoksi. Ben, 64, aikoo nimittäin palata vaaleissa eduskuntaan, ja varmaan palaakin, mutta Mauri, 71, ei, joskin hän aikoo ottaa EU-parlamentissa vielä viiden vuoden sakkokierroksen.

Molemmat valittiin eduskuntaan vuoden 1979 maalisvaaleissa eli kumpikin on ehtinyt istua eduskunnassa yhtämittaisesti 40 vuotta, yhteensä herroilla on 80 vuoden parlamentaarinen kokemus.

Sen ylittää vain Ilkka Kanerva (kok), joka on vaikuttanut Arkadianmäellä vuodesta 1975 saakka. Kanerva, 71, on ehdolla niin ikään vaaleissa, ja jos hän läpi pääsee, kuten taitaa päästä, niin ensi vaalikauden lopulla hän on istunut putkeen eduskunnassa huikeat 48 vuotta.

Se tulee olemaan lyömätön Suomen ja eduskunnan ennätys, ellei sitä juuri Zyskowicz joskus riko. Siinä jo näkee yhtä jos toistakin, ja vaikuttaa myös – hattu päästä!

Tähän eivät kaiken maailman lassemännistöt kykenisi. Eduskunta alkaa olla käypäläisten paikka, poliittinen kestikievari.

Zyskowicz ei ole ollut ministeri migreeninsä takia, mutta hän on mm. ollut pitkään ryhmäpuheenjohtajana ja johtanut myös perustuslakivaliokuntaa. Pekkarisen vauhti ei ole hyytynyt missään vaiheessa. Hän on ollut viiden hallituksen ministerinäkin.

Kun tuli luvattua, ettei piruilla, niin ei piruilla, ainakaan paljon. Pekkarisen mukana ”pekkaroinnista” tuli suoranainen käsite 90-luvulla – varsinkin kun Pekkarisen ministeritoveri Iiro Viinanen (kok) jaksoi siitä vääntää, kun tiesi sen Pekkarista taatusti ärsyttävän. Todettakoon kuitenkin, että Pekkarisen Keski-Suomeen Korpilahdelle junailema Kärkistensalmen silta oli Suomen pisin, kunnes Rkp:n Ole Norrback rakennutti Vaasan Raippaluotoon hitusen pitemmän.

Zyskowicz on aiheuttanut suurimmat harmit pelkällä nimellään, jonka kirjoittaminen ja lausuminen on ollut iät ajat monille ylivoimaista. Muuan 80-luvun kansanedustajalta tippuivat tekohampaat suusta, kun hän sitä yrittikään. Samaan aikaan Zyskowicz on kasvattanut ns. Benin tallia, josta politiikkaan ovat nousseet mm. Jan Vapaavuori (kok) ja Sari Sarkomaa (kok).

Pekkarinen ja Zyskowicz ovat myös eduskuntasalin parhaita puhujia, olleet aina.

Ei ihme, että tilaisuutta kunnioitti puolet eduskunnasta. Ex-pääsihteeri Seppo Tiitinenkin tuli paikalle keppeineen. Myös entisen lainsäädäntöjohtajan Keijo Koivukankaan hahmo toi mieleen, että paljon on eduskunta muuttunut – ja ensi vaaleissa muuttuu lisää. Viime vaaleissa vaihtui 83 edustajaa, nyt varmaan enemmän. Monet kollegat onnittelivat parlamentarismin pikkujättiläisiä.

PS1. Yksi oli joukosta poissa. Nykyistä puhemiestä Paula Risikkoa (kok) ei paikalla näkynyt. Mitäpä tuohon sanomaan? Todettakoon, että poissaoloa ihmeteltiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?