Kommentti: Ruma loppu sotelle – mutta tästä vasta sote-sota alkaakin!

Onneksi olkoon Antti Rinne, Sdp! Kun tai jos sinusta tulee pääministeri, saat soten heti silmillesi – eikä mikään ole muuttunut, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Jos Antti Rinne (sd) voittaa vaalit, hän saa kovan vaalitaistelun jälkeen aloittaa nopeasti ennätysvaikeiksi povatut hallitusneuvottelut.

8.3.2019 12:04

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) marssi siis kuukausi ennen vaaleja presidentin luo ja jätti hallituksensa eroilmoituksen.

Se olisi kannattanut tehdä jo loppusyksystä 2015, kun Sipilä sitä ensimmäistä kertaa mietti. Silloin hän ei presidentin luo marssinut, vaan teki sote-lehmänkaupat kokoomuksen kanssa, jota johti tuolloin valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok).

Kepu sai 18 maakuntaa ja kokoomus valinnanvapauden.

Eihän siitä mitään tullut.

Alexander Stubb (kok) ja Juha Sipilä hallituksen tiedotustilaisuudessa elokuussa 2015.

Nyt hallitus siis erosi teatraalisesti kuukausi ennen vaaleja. Sillä ei loppujen lopuksi ole suurtakaan merkitystä, sillä hallitus olisi jättänyt eronpyyntönsä joka tapauksessa vaalien jälkeen reilun kuukauden kuluttua.

Lue lisää: Tätä hallituksen ero tarkoittaa – Sipilän ministereistä tulee virkamiehiä ilman poliittista valtaa

Se on kuitenkin todettava, ettei Sipilä jäänyt tuleen makaamaan, ja seuraamaan päivän kahden poliittista kakofoniaa ja kaaosta. Nyt hän voi esimerkiksi vaalitenteissä todeta ykskantaan, kun sotesta puhutaan ja hallitusta haukutaan:

– Me epäonnistuimme. Piste.

Sen jälkeen moni jää sanattomaksi.

Eron syy on siis sote. Sdp sai mitä halusi. Sote ei valmistunut tällä vaalikaudella.

Sote on siis jälleen haudattu, mutta sen ylösnousemus nähdään – vertauskuvallisesti – heti pääsiäisen jälkeen, kun uutta hallitusta aletaan kasata.

Lähdetään siitä, että gallup-ykkönen Antti Rinne (sd) on hallituksen muodostaja.

Eletään sillä oletuksella tämä kommentti loppuun. Sdp johtaa tuoreimmissa gallupeissa kokoomusta viiden prosentin kaulalla, joten olettamus on oikeutettu.

Vaikeuksia riittää hallitusneuvotteluissa yllin kyllin. Vaalituloksesta ennakoidaan sellaista, että hallituksen kokoaminen on jopa vaikeampaa kuin 2011 vaalien jälkeen, jolloin muodostettiin Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen sekasikiöhallitus. Se tekeminen kesti juhannuksen aatonaaattoon.

Lisäksi ilmapiiri on valmiiksi myrkyttynyt.

Ei vähiten juuri soten takia.

Poliitikoilla on pitkä muisti. Sdp sai soten kaatumaan, ja moni muistaa sen seuraavalla vaalikaudella. Siksi seuraavakin sote-esitys kohtaa kaiken vastarinnan, mitä eduskunnan valiokunnissa osataan keksiä.

– Ei tästä tule ensi kaudellakaan mitään, IS:lle ennustetaan.

Krista Kiuru (sd) ennen sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokousta Eduskunnassa perjantaiaamuna.

Jos siis Antti Rinne muodostaa hallituksen, hänen on ilman muuta annettava sosiaali- ja terveysministerin paikka sosiaali- ja terveysvaliokuntaa johtavalle Krista Kiurulle (sd). Kiurun asema on ollut niin keskeinen, että hänen syrjäyttämisensä herättäisi suurta huomiota – edellyttäen, että hän pääsee vaaleissa Satakunnasta läpi.

Hänen ja Rinteen ensimmäinen tehtävä on kertoa kesäkuussa sekä sosiaali- ja terveysministeriön että eduskunnan virkamiehille, että soten valmistelu jatkuu uudesta kulmasta. Sama on edessä ympäri Suomea. Se vaatii motivoinnin maailmanmestarin taitoja. Löytyykö niitä?

Siinä vaiheessa moni myös muistuttaa, miten esimerkiksi Sdp oli viime kesänä huolissaan sekä eduskunnan että ministeriöiden jaksamisesta.

Tehty työ jää, mutta se on paketoiva uudestaan. Se ei ole aivan yksinkertainen homma.

Perustuslakikaan ei muutu vaalien jälkeen, vaan on yhtä pirullinen kuin ennenkin.

Muidenkin kannattaa olla jaksamisestaan huolissaan:

Siis jos Rinne voittaa vaalit, hän saa kovan vaalitaistelun jälkeen aloittaa nopeasti ennätysvaikeiksi povatut hallitusneuvottelut. Sote on keskeinen, mutta ei likikään ainoa asia. Ilmastonmuutoksen estäminen pitäisi ajaa verolakeihin ja muuta pientä. Tietyllä tavalla Sipilän hallituksen eroilmoitus on oiva veto pääministeriltä. Sote-asia siirtyy nyt Rinteelle – muutama viikko ennen vaaleja. Rinne joutuu nyt vastaamaan siihen, miten tämä ikuisuushanke viedään maaliin. Se, miten Rinne vastaa, näkyy kannatuksessa. Ja täytyy muistaa, että sotella kukaan ei ole vaalivoittoa takomassa.

Kaiken lisäksi ensi vaalikaudelle piti ajoittaa sotu-uudistus (sosiaaliturvauudistus), joka on vaikeusasteeltaan ehkä sotea vaikeampi. Sekin pitäisi käydä hallitusneuvotteluissa läpi.

Lisäksi hallitusneuvottelujen välissä pitäisi käydä eurovaalit.

Jos hallitus juhannukseksi saadaan kasaan, heinäkuussa alkaa Suomen EU-puheenjohtajuuskausi. Se vaatii pääministeriltä täyden huomion.

Se on kova rääkki huippukuntoisellekin ihmiselle, saati toipuvalle Rinteelle.

Soten ja hallituksen loppu oli niin ruma, että ei tarvitse olla suuri ennustaja, kun toteaa seuraavan:

Ellei jo ole ollut, niin viimeistään nyt vaalitaistelu muuttui todella rumaksi.

Kaikkia lyömäaseita tullaan käyttämään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?