Kommentti: Juha Sipilä teki poliittisen itsemurhan - hän olisi voinut olla suuri pääministeri

Julkaistu:

Juha Sipilällä oli halu ja kyky uudistaa Suomea. Hän epäonnistui, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Njännänää, Juha Sipilällä on tyhmät silmälasit. Ja njännäänää, se kesäparta on tyhmä. Ja njännää, varmaan Sipilä on itsekin ihan tyhmä.

Ivaaminen on tyhmää.

Juha Sipilästä tuli perjantaina poliittinen ruumis omasta tahdostaan, soten kaatumisen lannistamana. Sellaista miestä kaikki haukkuvat.

Mutta Juha Sipilällä oli kaikki eväät tulla suureksi pääministeriksi. Ne vain olivat lopulta ihan levällään.

Neljä vuotta sitten Sipilällä oli näkemys siitä, mitä Suomelle pitäisi tehdä ja ajatus siitä miten se tehtäisiin. Hän oli politiikan ulkopuolinen, jonka piti tuulettaa valtakoneistot pölystä. Perjantaina selvisi, että kaikki meni lopulta pieleen.

Kolmas kerta toden sanoo

Kolmasti kukko laulaa. Perjantaiaamuna Sipilä marssi oikeasti Mäntyniemeen pyytämään hallitukselleen eroa presidentti Sauli Niinistöltä.

Ensimmäisen kerran hän uhkasi tehdä näin jo syksyllä 2015, myös soten vuoksi. Toinen kerta tapahtui suurieleisesti lentämällä suihkukoneella Helsingistä kohti Naantalia kesällä 2017. Presidentti Niinistö ei tiettävästi ollut pääministerin tempauksista innostunut.

Kolmannella kerralla ei voi enää kääntyä takaisin.

Pelkällä tahdolla ei pärjää

Sipilän näky oli nostaa Suomi pitkän taantuman suosta ja uudistaa maa pohjiaan myöten.

Taantumasta nousu onnistui, osin maailmantalouden vetoavulla. Sipilä kokee että ei ole saanut tästä tarpeeksi kiitosta, joka hänelle olisi oikeastikin kuulunut.

Todennäköisesti näemme hänet vielä vuonna 2040 Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa valittamassa tätä. Se olisi aivan ymmärrettävää, kaikki sympatiat Juha Sipilälle.

Suomen uudistaminen sen sijaan meni myttyyn Sipilän ministereiltä, jos haukuttua liikenneministeri Anne Berneria ei lasketa. Berner sai aikaan, se täytyy myöntää, kun odottaa taksia, joka ei tule. Mutta oli hän oikeastikin hallituksen tehokkain ministeri.

Politiikan ulkopuolelta tulleelle Sipilälle tuntui olevan ihan mahdotonta oppia joitakin politiikan perusasioita, kuten perustuslain asema. Siihen kiireesti valmistellut hankkeet törmäsivät, isoimpana ja viimeisenä sote.

Keskustan kauhea paikka

Neljä vuotta sitten Sipilä oli keskustan sankari, joka tuli tyhjästä ja nosti puolueen vuoden 2011 tappiosta uuteen kukoistukseen.

Ylen torstaina julkaistussa kannatusmittauksessa keskustan kannatus oli 14,1 prosenttia. Vuoden 2011 katastrofivaalissa Mari Kiviniemen johdolla saatiin sentään melkein 16 prosenttia äänistä.

Kaatuneen hallituksen pääministerin on paha lähteä nostamaan kannatusta, kun eduskuntavaaleihin on viisi viikkoa. Edessä on vääjäämättä sota kokoomuksen kanssa siitä, kenen syytä tämä oli. Maakunnat olivat jo keskustan huulilla, kun ne kiskaistiin pois.

Seuraavina viikkoina television vaalikeskusteluissa istuu muiden vieressä puheenvuoroa pyytämässä poliittinen ruumis, pääministeri Juha Sipilä.

Sääli. Kun muistaa Sipilän aidon innostuksen keväältä 2015, olisi melkein toivonut hänelle parempaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt