Hallitus erosi – Juha Sipilä: Soten kaatuminen ”valtava pettymys”

Juha Sipilän hallitus on eronnut. Sote-uudistus ei valmistu tämän hallituskauden aikana.

8.3.2019 9:41 | Päivitetty 8.3.2019 13:07

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on eronnut. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hyväksyi eronpyynnön perjantaina.

Sipilä kertoo keskustelleensa hallituksen erosta alustavasti presidentti Sauli Niinistön kanssa eilen illalla ja hallituskumppaneiden kanssa tänään aamulla.

– Mä olen sanonut tämän monta kertaa ääneen, eikä se yllätys myöskään hallituskumppaneille ollut, Sipilä sanoi.

– Tuosta aamun keskustelusta ymmärsin, että he kyllä ymmärtävät sen, miksi olin mielestäni pakotettu toimimaan tässä niin kuin toimin.

Sipilä kertoi pitävänsä kiinni siitä, että hänen hallituksensa toimii tulos tai ulos -periaatteella. Sipilä kuvailee olevansa periaatteen mies ja katsoo, että politiikassa on kannettava vastuu. Kesärannassa pitämässään tiedotustilaisuudessa Sipilä korosti tehneensä henkilökohtaisen ratkaisun.

Aamupäivällä presidentti Niinistö myönsi eron Sipilän hallitukselle ja pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on valittu. Hallitus muodostetaan eduskuntavaalien jälkeen.

Sipilän mukaan ajankohdalla ei ollut vaikutusta hänen päätökseensä.

– Ratkaisuni eron suhteen olisi ollut sama, vaikka eduskuntavaaleihin olisi ollut lyhyempi tai pidempi aika jäljellä, Sipilä huomautti.

Suomi aloittaa EU:n puheenjohtajakautensa heinäkuun alussa. Sipilä sanoi olevansa valmis hoitamaan puheenjohtajuuden alkua, jos uutta hallitusta ei vielä siihen mennessä ole saatu muodostettua.

– Yleensä Suomessa saadaan uusi hallitus aikaiseksi ennen kuin kesä-heinäkuun vaihde tulee.

”Olen pahoillani teidän kaikkien puolesta”

Sipilä pahoitteli uudistuksen kaatumista ja esitti kiitoksensa kaikille uudistuksen valmistelussa mukana olleille.

– Olen pahoillani teidän kaikkien puolesta. Tiedän, että ette tehneet tätä työtä pelkästään virkavastuulla, vaan täydestä sydämestä ja uskoen yhteiseen hyvään parantaa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja, Sipilä sanoi.

Sipilä povasi, että sote-uudistuksen kaatumisen vuoksi ulkoistukset kunnissa lisääntyvät ja erot palveluiden saatavuudessa kasvavat.

– Neljä vuotta sitten vaalien alla liki päivälleen näihin aikoihin edellinen sote-uudistus kaatui perustuslakivaliokunnan lausuntoon. Silloin esityksen takana olivat kaikki puolueet, ja sekään ei tuonut uudistukselle sellaista kantavuutta, että olisi eduskunnassa voinut edetä, Sipilä sanoi.

Sipilä peräsi vastuunkantoa kaikilta eduskunnassa, niin soten kannattajilta kuin sen vastustajilta. Hän sanoo olevansa valmis kutsumaan puolueiden edustajat pyöreän pöydän ääreen.

– Tarve sote-uudistukselle ei ole muuttunut. Suomen ja suomalaisten tasa-arvoisten palveluiden kannalta uudistus on välttämätön.

Sipilän mukaan keskusta puolueena puolustaa edelleen maakuntamalliin pohjautuvaa sote-uudistusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?