Hallitus ja sote kaatuivat – tämä kaikki tapahtui dramaattisena aamuna

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

SOTE
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on eronnut. Sote-uudistus on kaatunut. Kansanedustajat ovat kokoontuneet eduskuntaan.
Hallituksen suurhanke sote-uudistus kaatuu. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on eronnut. Sipilä jätti hallituksen eronpyynnön aamulla tasavallan presidentille. Hallitus jatkaa toimitusministeristönä eli se vastaa vain juoksevien asioiden hoitamisesta. Uudet eduskuntavaalit pidetään ajallaan 14. huhtikuuta.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) vahvisti päivällä, että sote-lait eivät etene enää tämän vaalikauden viimeisinä päivinä. IS seurasi hetki hetkeltä aamun tapahtumia. Voit lukea niitä alta.

Päätapahtumat

Kaikkonen aikoo kutsua eduskuntaryhmät koolle, tekee huomenna ehdotuksen jatkosta

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy

IS:n liveseuranta hallituksen ja soten kaatumisesta päättyy tällä erää. Is.fi seuraa tilanteen kehittymistä herkeämättä.

Kaikkonen aikoo kutsua eduskuntaryhmät koolle, tekee huomenna ehdotuksen jatkosta

Hallituksen jatkaminen toimitusministeristönä tuntuu luontevimmalta vaihtoehdolta, sanoo keskustan Antti Kaikkonen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen aikoo kutsua eduskuntaryhmät koolle neuvottelemaan tilanteesta, johon on jouduttu sote-uudistuksen kaatumisen ja hallituksen eron jälkeen. Kaikkonen kertoi asiasta eduskunnassa keskustan ryhmäkokouksen jälkeen.

Kaikkonen sanoi, että kutsuu ryhmät koolle todennäköisesti ensi viikolla. Hän kertoi myös esittävänsä huomenna lauantaina ehdotuksensa etenemistavasta.

Kaikkonen sanoi, että hänen kuulemansa mukaan presidentti Sauli Niinistö on pyytänyt, että hallitus jatkaisi toimitusministeristönä.

– Totta kai otamme tämän näkemyksen huomioon. Se tuntuu luontevimmalta vaihtoehdolta. Mutta palataan siihen tarkemmin huomenna ja ensi viikolla, Kaikkonen totesi.

– Tuntuisi viisaalta, että toimitusministeristönä mennään. Vaalit ovat niin lähellä, että tuntuu aika hankalalta muodostaa uutta hallitusta paria kolmea viikkoa varten.

Kaikkosen mukaan on perusteltua, että eduskunta jatkaa muiden lakiesitysten käsittelyä.

– Erityisen tärkeää on tiedustelulakien uudistaminen. Siinä on kysymys Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta. Ne on vietävä loppuun saakka, mutta toivottavasti myös mahdollisimman moni muu lakihanke, joka tässä talossa kesken on.

Kaikkonen kertoi saaneensa varmistuksen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen erosta tänä aamuna.

– Jonkin sanan olin vaihtanut Sipilän kanssa etukäteen ja tiesin, että hän asiaa pohtii. Mutta lopullinen varmistus tuli tänä aamuna, että näin todella on.

Keskustan ryhmäkokouksessa käytiin tänään tilanteesta vakava keskustelu, Kaikkonen kuvaili.

– Tämä oli vakava paikka ja vakava keskustelu.

Kaikkosen mukaan keskustan eduskuntaryhmässä ei keskusteltu tänään Sipilän jatkosta.

Sampo Terhon näkemys väliaikisen toimitusministeristön näkymistä:

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan hallituksen erosta syntyvä väliaikainen toimitusministeristö aikoo jatkaa "ryhdikkäästi eteenpäin".

– Toimitusministerit ja ministeristö jatkavat työtä. Siniset on todennut, että haluamme kuitenkin ryhdikkäästi viedä eteenpäin ne asiat, mitä olemme tähänkin asti kannattaneet

Lue lisää Terhon ja muiden sinisten mietteistä täältä.

Vihreiden Haavisto pitää Sipilän ratkaisua ymmärrettävänä

Sote- ja maakuntauudistus kaatui hallituksen kyvyttömyyteen korjata moneen kertaan todettuja ongelmia, kommentoi vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Tiedotteessaan Haavisto arvioi hallituksen eron olevan ymmärrettävä ratkaisu, kun hallituskauden suurin hanke tyssäsi.

Haaviston mielestä olisi hyvä, jos puolueet kokoontuisivat ennen vaaleja käymään läpi sote-uudistuksen seuraavia askelia.

Keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen on sanonut kutsuvansa eduskuntaryhmät koolle neuvottelemaan tilanteesta todennäköisesti ensi viikolla.

Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko ei halua spekuloida, mitä perjantain tapahtumat tarkoittavat keskustan kannatukselle. Hän totesi, että kannatus on ollut laskussa jo pitkään.

Antti Rinteen ilme, kun hallitus on kaatunut

Katso täatä linkistä tuoreimmat kuvat täysistunnosta.

Katso Petteri Orpon kaikki kommentit

Näin Niinistö puhui Sipilälle Mäntyniemessä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vei presidentti Sauli Niinistölle hallituksensa eroilmoituksen aamulla Mäntyniemeen.

Kuvaajien poseerauksen jälkeen presidentti siirtyi Sipilän kanssa Mäntyniemen neuvottelutiloihin.

– Kyllä tästä jaloilleen noustaan – itse kukin, Niinistön kuultiin sanovan Sipilälle veljellisesti ennen kuin ovet sulkeutuivat.

Niinistö itse toipuu lonkkaleikkauksesta.

Lue lisää: Presidentti Niinistö lohdutti eroilmoituksen jättänyttä Sipilää: ”Kyllä tästä jaloilleen noustaan – itse kukin”

STT: Orpo kertoo osanneensa vähän ounastella jo illalla

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan hallituksen ero oli pääministeri Juha Sipilän (kesk) oma ratkaisu, kertoo STT.

Orpon mukaan eilisen illan aikana he vaihtoivat muutamia viestejä ja Orpo sanoo osanneensa asiaa vähän ounastella. Orpon mukaan aamulla trion kokouksessa ero kävi selväksi.

Kaikkonen aikoo kutsua eduskuntaryhmät koolle

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti kertoo kutsuvansa eduskuntaryhmät koolle neuvottelemaan sote-uudistuksen kaatumisesta johtuvasta tilanteesta. Kaikkonen kertoi asiasta eduskunnassa keskustan ryhmäkokouksen jälkeen.

Hän sanoi, että kutsuu ryhmät koolle todennäköisesti ensi viikolla.

Kaikkonen kertoi myös esittävänsä huomenna ehdotuksensa etenemistavasta.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan hallituksen ero oli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ratkaisu.

Orpon mukaan eilisen illan aikana he vaihtoivat muutamia viestejä ja Orpo osasi asiaa vähän ounastella. Aamulla trion kokouksessa ero kävi selväksi.

Orpon mukaan nyt on tärkeää pitää toimintakyky sillä tavalla yllä, että eduskunnassa olevat tärkeät lakihankkeet pystytään viemään läpi. Sote-valmisteluun liittyen pitää pystyä löytämään vastuullinen ratkaisu, että maakunnissa työ voi jatkua.

–Rakennetaan silta sille, että seuraava hallitus, minkä näköinen sitten onkaan, voi jatkaa sitä työtä, Orpo sanoi eduskunnassa.

Antti Kaikkonen: Pidän Sipilän ratkaisua parhaana ratkaisuna.

Antti Kaikkonen:

- Tämä oli vakava paikka ja vakava keskustelu. Tämä ei kaatunut keskustan ryhmään. Aika loppui kesken. Tuemme Sipilän ratkaisua. Ryhmän henki oli eteenpäin katsova.

- Emme keskustelleet tänään ryhmässä Sipilän jatkosta. Hän johtaa keskustaa vaaleissa.

Hallituksen ero ei vaikuta vaalien aikatauluihin

Oikeusministeriö: Hallituksen ero ei vaikuta eduskuntavaalien aikatauluun. Eduskuntavaalit on määrä järjestää sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Ennakkoäänestys on kotimaassa 3.-9. huhtikuuta ja ulkomailla 3.-6. huhtikuuta.

Antti Kaikkonen kommentoi tilannetta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen:

- Lopullinen varmistus hallituksen kaatumisesta tuli aamulla.

- Teimme osaltamme kaiken mahdollisen, että sote- ja maakuntauudistus olisi saatu valmiiksi. Aika loppui kesken.

- Pääministeri Sipilä osoitti vastuunkantoa.

- Tulen kutsumaan eduskuntaryhmät koolle keskustelemaan tilanteesta. Mahdollisesti jo ensi viikolla.

SDP:n Rinne: Hallitus tekee itsestään poliittisesti täysin ramman ankan

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää pääministeri Juha Sipilän (kesk.) päätöstä hallituksen eroamisesta harkitsemattomana. Rinne sanoo STT:lle, että hallituksen touhu on demokratian ja parlamentarismin kannalta monessa suhteessa arveluttavaa ja rikkoo totuttuja, vakiintuneita tapoja.

Hallitus on Rinteen mielestä itse rakentanut polkua tähän tilanteeseen. Hän muistuttaa, että asiantuntijat ja oppositio ovat pitkään osoittaneet sote-uudistuksen sisältävän perustuslakiongelmia valinnanvapauden ja maakuntahallinnon osalta.

–En näe mitään erityistä perustetta sille, että hallitus viittä viikkoa ennen vaaleja eroaa ja tekee itsestään poliittisesti täysin ramman ankan. Tämä ei ole fiksu tapa hoitaa tätä asiaa, Rinne sanoo.

Pääministeri Sipilän hallitus on jatkamassa uuden hallituksen nimittämiseen asti toimitusministeristönä. Rinne sanoo olevansa huolissaan heinäkuussa alkavan EU-puheenjohtajakauden valmisteluista. Hänen mielestään olisi ollut tärkeää, että maassa olisi ollut loppuun asti toimintakykyinen hallitus.

–Nyt tarvittaisiin yhteistä poliittista valmistelua, poliittista hallitusta, joka ottaa vastuuta valmistelusta.

Rinne ei vielä tiedä, miten käy eduskunnassa olevan keskeneräisen lainsäädännön. Hän toivoo, että esimerkiksi tiedustelulaki saadaan hyväksyttyä tällä eduskuntakaudella.

–Se on kansalaisten turvallisuuden kannalta pitkässä juoksussa laki, joka pitää saada voimaan. Minulla ei ole tällä hetkellä selvää käsitystä siitä mitä tämä kaikki tulee tarkoittamaan. Toivon, että presidentti on miettinyt yhdessä hallituksen ja pääministerin kanssa mitä tämä tulee tarkoittamaan ja tehnyt oikeita päätöksiä.

Hallituksen toiminta toimitusministeristönä tulee hänen mukaansa vaikeuttamaan asioiden hoitamista ja oli siksi huonosti harkittu päätös.

–EU:n neuvostoissa ei ole muuta kuin virkamieskantaa, ei poliittista. Hallitus ei pysty muodostamaan poliittista kantaa, kun se on toimitusministeristö.

Rinne itse sai tietää Sipilän ratkaisusta valtioneuvoston tiedotteesta.

–Kyllä minulla aavistuksia oli, mutta ei tietoa.

Pääministeri Sipilä kommentoi tuoreeltaan, että hän voisi kutsua eduskuntapuolueet pyöreän pöydän ääreen.

Rinne muistuttaa SDP:n tarjonneen ajatusta sote-uudistuksen parlamentaarisesta valmistelusta pitkin matkaa.

–Sosiaalidemokraattinen puolue ei tule hyväksymään tätä markkinamallia, jolla viedään sosiaali- ja terveyspalveluita peruspalveluiden näkökulmasta samaan tilanteeseen kuin mitä vanhusten palvelut ovat tällä hetkellä.

–Jos puhtaalta pöydältä lähdetään etsimään ratkaisuja, ei kuitenkaan alusta lähtien valmisteluun, ei SDP koskaan kieltäydy tarkastelemasta tilannetta, Rinne vastaa.

SDP ei kannata hänen mukaansa myöskään maakuntamallia, joka koskee muitakin hallinnonaloja kuin sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Sipilä ei kommentoi

Juuri tulleen ilmoituksen mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei kommentoi nyt tilannetta medialle. Sen sijaan kommentoijan rooli on keskustan ryhmyrillä Antti Kaikkosella.

Seuraa suoraa ISTV:n lähetystä eduskunnasta

ISTV seuraa kiihkeän päivän tapahtumia suorassa lähetyksessä osoitteessa is.fi. Paikan päällä on IS:n politiikan toimittaja Mika Lehto.

Keskustan kommentteja odotetaan eduskunnassa

Juha Sipilää odotetaan ulos keskustan ryhmähuoneesta.

Orpo: Minusta alkaa vaikuttaa siltä, että tällaista jättiuudistusta on mahdotonta tehdä Suomessa kerralla. Nyt on miettimisen paikka ja mahdollisuus katsoa tulevaisuuteen. Keskitytään niihin palveluihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt